Opiskelu

Viimeksi päivitetty 19.2.2014 klo 08:58

Tutkimus alkoi kiehtoa

Teksti: Daniel Wallenius Kuva: Jussi Tuokkola

Kirsi Timonen löysi alaltaan uusia mahdollisuuksia opinnäytetyötä tehdessään.

Opinnäytetyön tekeminen sai bioanalyytikoksi opiskelevan Kirsi Timosen miettimään tutkimistyötä yhtenä vaihtoehtona.

Kolmatta vuotta bioanalyytikoksi opiskeleva Kirsi Timonen kuvailee opiskelupaikan valintaansa tavalliseksi tarinaksi. Hänellä ei ollut lukion jälkeen aavistustakaan, mitä hän haluaisi tehdä.

– Kävin kaikkien ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen verkkosivut läpi. En ollut koskaan miettinyt, että minusta tulisi laboratorionhoitaja, mutta kun luin sivuilta kuvauksia, se alkoi kiinnostaa, hän kertoo.

Bioanalyytikkokoulutus kestää kolme ja puoli vuotta. Teoriaopinnot ajoittuvat pääosin opintojen ensimmäiselle puoliskolle. Opintojen painopiste on käytännön harjoituksissa ja harjoittelussa.

– Meillä on paljon käytäntöä. Ensin käydään yleensä teoria ja sitten sitä sovelletaan käytännössä. Moni asia opetetaan niin, että teoria ja käytäntö on jaettu omiksi opintojaksoiksi. Välillä tuntuu, että varsinaista koulunpenkillä istumista on hirveän vähän, mutta kyllä tärkeät asiat varmaan tulee opittua, Kirsi pohtii.

Opintoihin kuuluu myös kolme harjoittelujaksoa.

Aiemmin pohdin, ettei tutkimustyö välttämättä tunnu mielekkäältä, mutta ainakin opinnäytetyön tekeminen on ollut mielenkiintoista.
– Ensimmäinen jakso on enimmäkseen näytteenottoa. Toisessa harjoittelussa puolestaan käydään läpi useita erilaisia laboratorioita.

Kolmas harjoittelu on erikoistumisharjoittelu, jonka opiskelija suorittaa valitsemallaan alalla. Kirsi suoritti harjoittelun kesätyöllä Oulun yliopistollisen sairaalan hormonilaboratoriossa.

– Siellä tutkitaan kaikkea reumoista aina harvemmin tehtäviin määrityksiin. Näytteitä tulee koko Pohjois-Suomen alueelta, Kirsi kertoo.

Tavoitteena jatko-opinnot

Bioanalyytikon työ on Kirsin mukaan pääosin näytteenottoa ja näytteiden analysointia. Suurin osa alan töistä on sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja yksityisen terveydenhuollon puolella.

– Saamme toki valmiudet työllistyä myös osaksi tutkimusryhmiä. Aiemmin pohdin, ettei tutkimustyö välttämättä tunnu mielekkäältä, mutta ainakin opinnäytetyön tekeminen on ollut mielenkiintoista, hän sanoo.

Opinnäytetyönään Kirsi tutkii sitä, miten vasta kehitetyn syöpälääkkeen vaikutuksia voi mitata verestä.

– Työ on vielä alkuvaiheessa. Se on aloitettu kasvattamalla syöpäsoluja laboratoriossa, hän kertoo.

Kirsin tavoitteena on valmistua tänä keväänä. Hän aikoo aluksi töihin, mutta saattaa vielä jatkaa opintoja alan parissa.

– Yliopiston puolelta löytyy pari mielenkiintoista juttua, joita voisi hakeutua opiskelemaan, hän pohtii.

Kirsi näkee bioanalyytikkojen työllisyystilanteen hyvänä.

– Oulustakin löytyy töitä, mutta mitä pohjoisemmaksi menee, sitä varmemmin niitä saa.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook