Opiskelu

Viimeksi päivitetty 19.2.2014 klo 09:04

Unelmatyöpaikka työfysioterapiassa

Teksti: Daniel Wallenius Kuva: Jussi Tuokkola

Fysioterapeuttien tarve kasvaa väestön ikääntyessä. Reima Hintsalan unelmatyöpaikka olisi työfysioterapian parissa.

Fysioterapeutiksi opiskeleva Reima Hintsalan unelmatyöpaikka olisi työfysioterapian parissa.

Viimeistä vuottaan fysioterapiakoulutuksessa opiskeleva Reima Hintsala onnistui saamaan opiskelupaikan ensi yrittämällä, vaikka koulutus kuuluu Oamkin vaikeapääsyisimpiin. Hän kävi lukion jälkeen armeijan ja aloitti opinnot sen jälkeen.

– Minulla oli jonkin verran kiinnostusta terveysalaan yleensäkin. Liikunta- ja kuntoiluharrastusten myötä kiinnostuin myös harjoittelusta ja fyysisestä kehittymisestä, joten tämä tuntui hyvältä alalta, Reima kertoo.
Siinä tehdään sellaista työtä, jolla on selkeä merkitys.

Oulu oli pohjoisesta kotoisin olevalle Reimalle luonteva valinta opiskelupaikkakunnaksi. Myös pääsyvaatimuksilla oli merkitystä hakukohdetta mietittäessä.

– Lähes kaikissa muissa ammattikorkeakouluissa valintakoe sisältää myös fyysisiä testejä, mutta Oamkissa niin ei ole.

Hakijat kutsutaan valintakokeisiin aiemman opintomenestyksen perusteella. He toimittavat ennakkotehtävänä portfolion, ja itse valintakoe on portfolioon perustuva haastattelu.

– Tärkeintä on mielestäni osoittaa, että alasta on realistinen käsitys. Monella on mielikuva, että työ on jotain hienoa ja urheilullista. Totta kai se on sitäkin, mutta ennen kaikkea kyseessä on terveys- ja terapia-ala, Reima sanoo.

Julkinen sektori tärkeä työllistäjä

Fysioterapiakoulutuksessa ei ole erillisiä suuntautumisvaihtoehtoja, vaan kaikki opiskelijat suorittavat samat pakolliset opinnot.

– Ensimmäinen vuosi painottuu anatomiaan ja fysiologiaan sekä alan perusteisiin ja asiakkaan tutkimiseen. Toisena vuonna puolestaan perehdytään edelleen tutkimiseen, terapiamenetelmiin sekä eri asiakaskuntien erityispiirteisiin, Reima kertoo.

Harjoittelua 3,5-vuotisesta tutkinnosta on lähes kolmasosa. Se ajoittuu toiselle, kolmannelle ja neljännelle vuodelle.

– Opetus antaa hyvän teoriapohjan alalle. Rutiini käytännön tekemiseen haetaan sitten harjoittelusta ja työtehtävistä.

Reima on suorittanut kaksi harjoittelujaksoa terveyskeskuksessa, kaksi Oulun yliopistollisessa sairaalassa, yhden kotihoidossa ja yhden työterveydessä. Suurin osa opiskelijoista suorittaa harjoittelunsa julkisen terveydenhuollon parissa. Yksityiselle puolelle pääsykään ei ole poissuljettua.

– Riippuu paljon paikasta, millaista harjoittelu lopulta on, mutta pääasiassa se on asiakkaan tutkimista ja terapiaa. Yleensä ohjaaja on mukana kaikissa tilanteissa, mutta joskus työ on myös itsenäistä, kun asiat on ensin katsottu yhdessä ohjaajan kanssa läpi.

Fysioterapeutit työllistyvät pitkälti samankaltaisiin paikkoihin, joissa harjoittelutkin suoritetaan. Töitä voi löytyä terveyskeskuksista, sairaaloista tai yksityisen terveydenhuollon puolelta. Reima kokee työllistymisnäkymät alallaan hyviksi.

– Väistämättä ne ovat myös paranemaan päin. Väestö ikääntyy ja iäkkäät ihmiset ovat suurin osa asiakkaista, hän sanoo.

Opintojensa loppusuoralla oleva Reima on jo työnhaussa, mutta vielä häntä ei ole onnistanut. Unelmatyöpaikka olisi työfysioterapian parissa.

– Siinä tehdään sellaista työtä, jolla on selkeä merkitys. Minua motivoi se, kun ihmisen työkyky paranee tai hän pystyy jälleen palaamaan työelämään.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook