Opiskelu

Viimeksi päivitetty 10.3.2016 klo 11:01

Uusi ammatti vanhalta alalta

Teksti: Daniel Wallenius Kuva: Jussi Tuokkola

Kokemuksesta rakennusalalta on hyötyä rakennusmestariopinnoissa.

Juha Tapio opiskelee rakennusmestariksi. Hänen mukaansa opiskelu on antanut hänelle uuden näkökulman rakennusalaan.

Yli 20 vuotta rakennusalalla kirvesmiehenä työskennellyt Juha Tapio joutui pari vuotta sitten selkävaivojen vuoksi miettimään uudelleenkouluttautumista. Hän hakeutui opiskelemaan rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutukseen rakennusmestariksi.

– Totta kai hain samalle alalle. Ei sitä kaikkien näiden vuosien jälkeen oikein edes ajatellut muuta. Meitä on samassa ryhmässä useampi, joilla on samanlainen tausta, Juha kertoo.

Aiemmasta työkokemuksesta on hyötyä rakennusmestarikoulutuksen valintakokeessa, sillä siitä saa lisäpisteitä. Juhan mukaan kokemuksesta on hyötyä myös opinnoissa, mutta kahtakymmentä vuotta työtä ei tarvita opinnoissa pärjäämiseen.

Rakennusmestarit ovat aika monipuolisia kavereita ja pystyvät aika paljoon.
– Ihan varmasti selviää ilmankin. Nämä ovat ihan yksinkertaisia asioita, ja lisää tietoa saa kaikesta, kun sitä vain etsii.

Rakennusmestarin koulutus kestää kolme ja puoli vuotta. Valittavat suuntautumisvaihtoehdot ovat infra- ja viherrakennustekniikka tai Juhan valitsema talonrakennustekniikka. Valmistumisen jälkeen tehtävät työt ovat rakennustyön johtamista. Siihen kuuluvat esimerkiksi töiden valvonta, urakkalaskenta ja aikataulusuunnittelu.

– Rakennusmestarit ovat aika monipuolisia kavereita ja pystyvät aika paljoon. On tärkeää ymmärtää käytännön työtä hyvin. Rakennusmestari on se henkilö, joka vastaa siitä, että tehdään oikein ja pysytään budjetissa, Juha kertoo.

Uusi näkökulma alaan

Juhan mukaan rakennusmestarikoulutus on hyvin teoriapainotteista. Koulutukseen kuuluu kaksi harjoittelua. Ensimmäinen suoritetaan toisen vuoden syksyllä ja toinen kolmannen vuoden lopussa.

– Ensimmäinen harjoitteluni oli työnjohtamista kiiminkiläisellä kerrostalotyömaalla. Toinen tulee vastaan myöhemmin tänä keväänä, mutta on vielä auki, missä sen suoritan, hän kertoo.

Juha on opintojen ohella tehnyt jonkin verran kirvesmiehen töitä. Hänellä olisi ollut mahdollisuus vauhdittaa opintojensa etenemistä töitä hyväksilukemalla, mutta hän ei ole käyttänyt sitä.

– En katso oikein enää saavani niistä oppia näin pitkän ajan jälkeen, vaan mieluummin opiskelen. Teen niitä töitä ihan muista syistä.

Juhan mukaan rakennusmestariksi opiskelu on antanut hänelle uuden näkökulman rakennusalaan. Hän ei osaa vielä sanoa, mitä aikoo opintojen jälkeen tehdä.

– Tässä oppii katsomaan asioita eri näkövinkkelistä kuin kirvesmiehenä. Suunnitelmia on tietysti paljon, mutta annetaan tällainen mattinykäsmäinen vastaus, että aika näyttää mitä tehdään ja mitä ei, hän naurahtaa.

Rakennusalan työtilanne vaihtelee Juhan mukaan hyvin paljon yleisen talouden tilanteen mukaan. Samoin vaihtelee se, millaisilla työmailla töitä on.

– Takavuosiin verrattuna työtilanne on tällä hetkellä hieman huonompi, mutta tilanteet muuttuvat äkkiä. Tällä hetkellä uudisrakentamista tehdään vähän, mutta saneerauksia sitäkin enemmän, hän sanoo.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook