Opiskelu

Viimeksi päivitetty 19.2.2014 klo 09:26

Luovaa ajattelua ja letkajenkkaa

Teksti ja kuva: Daniel Wallenius

Erasmus-intensiivikurssi oli kahdelle toimintaterapeuttiopiskelijalle unohtumaton kokemus.

Belgiassa pidetylle intensiivikurssille osallistuneet toimintaterapeuttiopiskelijat Anniina Niska (vas.) ja Tiia Haapaniemi pitivät reissun parhaana antina uusiin ihmisiin tutustumista.

Toimintaterapeutiksi opiskelevat Tiia Haapaniemi ja Anniina Niska viettivät tammikuussa kaksi viikkoa luovuuden ja innovoinnin Erasmus-intensiivikurssilla Belgian Overpeltissä. Anniina päätti ilmoittautua kurssille, koska halusi ulkomaankokemuksia ennen keväällä odottavaa vaihtoaan.

– Minä puolestaan kuulin, kun opettaja muistutti Anniinaa ilmoittautumisesta. Ihmettelin, että mikä kurssi ja että minäkin haluan mukaan, Tiia naurahtaa.

Kurssilla oli opiskelijoita ja opettajia Suomen lisäksi Belgiasta, Bulgariasta, Englannista, Liettuasta ja Tanskasta. Päivät olivat kurssin nimen mukaisesti intensiivisiä. Aamupäivät olivat luentoja ja iltapäivät työskenneltiin ryhmissä.

Siellä tapahtui niin paljon kaikkea, että yksittäistä hienointa hetkeä on vaikea löytää.

Jokaiselle ryhmälle annettiin kurssin alussa ongelma, joka piti ratkaista sen loppuun mennessä. Tiian ryhmä pohti ratkaisua siihen, miten pyörätuoli voisi nousta pari porrasaskelmaa. Anniinan ryhmässä puolestaan puitiin sitä, miten köyhyyttä ja syrjäytyneisyyttä saataisiin merkittävästi vähennettyä Euroopassa.

– Meidän ongelmamme oli vaikea, mutta ryhmä oli todella hyvä. Kaikki osallistuivat todella hyvin, ja kaikkien jälki näkyi lopputuloksessa, Anniina kiittelee.

Tiivis opiskelutahti

Jopa kymmenen tunnin mittaisiksi venyneiden opiskelupäivien lomaan jäi vain vähän vapaa-aikaa. Sen suomalaiskaksikko käytti kierrellen Overpeltissä, tutustuen Brysseliin sekä pelaamalla, istumalla ja keskustelemalla muiden opiskelijoiden kanssa. Kurssilaiset opiskelivat, ruokailivat, asuivat ja viettivät vapaa-aikansa saman katon alla.

– Parasta siellä olivat uudet kaverit. Suomalaisia oppi tuntemaan paremmin ja kaikkiin uusiin tutustui helposti. Ilmapiiri oli avoin ja mukava. Muita kurssilaisia on melkein jo ikävä, koska osaa tuskin enää tapaa, Tiia sanoo.

Oppimista tapahtui niin omalta alalta kuin toisistakin kulttuureista. Suurin hittitanssi kurssin aikana oli suomalaisten muille opettama letkajenkka. Vastavuoroisesti Anniina ja Tiia kertovat oppineensa toimintaterapiasta muissa maissa.

– Kurssilla oppi myös luovan ajattelun prosessia, ja että ideat voivat lähteä jostain ihan hullusta jutusta. Prosessissa on monta vaihetta, ja lopputulos muuttuu monta kertaa matkalla. Lisäksi, kun koko ajan piti puhua englantia, sitä oppi paljon paremmin, Anniina sanoo.

Kurssin loppuvaiheessa tiiviit opiskelupäivät, raaka aivotyö ja pitkiksi venyneet illat leirikeskuksen baarissa alkoivat vaatia veronsa. Silti kumpikin lähtisi samaan reissuun uudestaan, jos saisi tilaisuuden.

– Todellakin! Siellä tapahtui niin paljon kaikkea, että yksittäistä hienointa hetkeä on vaikea löytää, Anniina sanoo.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook