Opiskelu

Viimeksi päivitetty 10.3.2014 klo 10:00

Opetusmuoto elämäntilanteen mukaan

Teksti: Miia Kärnä Kuva: Pekka Kallasaari

Verkko-opinnot, lähiopetus, iltaopetus vai monimuoto-opetus? Paras opetusmuoto riippuu aikuisopiskelijan elämäntilanteesta.

Päivätyön ja iltaopetuksen yhdistelmä sopii Ebbe Korkalalle.

Liiketalouden aikuiskoulutukseen osallistuvat voivat valita suuntautumisvaihtoehdokseen joko verkkopainotteiset taloushallinnon opinnot tai enimmäkseen lähiopetuksena iltaisin järjestettävät liiketoimintaosaamisen opinnot.

– Joustavuus, itsenäisyys ja se, että opiskella voi missä vain, listaa kolmatta vuotta taloushallintoa opiskeleva Hanna Poropudas verkko-opintojen plussia.

LVI-huoltoasentajana ja kiinteistöhuoltajana Herukan Kiinteistöhuollossa työskentelevä Ebbe Korkala suuntaa työpäivän jälkeen liiketoimintaosaamisen iltaluennoille, jotka toimivat työn vastapainona.

– Opintojen vauhdikas eteneminen tietää paljon myös itseopiskelua ja ryhmätöitä. Minulle se sopii mainiosti, sillä opinnot antavat uusia haasteita.

Suunnitelmallisuus ja joustavuus helpottavat

Aikuisopiskelijan arkea jakavat opintojen ohella usein perhe ja työt.

– Silloin on haastavaa, kun kaikki vaativat täyttä huomiota yhtä aikaa. Asiat täytyy tuolloin vain laittaa tärkeysjärjestykseen ja hoitaa kiireisimmät ensin. Verkko-opiskelu antaa mielestäni hyvin tilaa eri elämänalueiden yhteensovittamiselle, neljän lapsen äiti Hanna arvioi.
– Vapaa-ajasta on toisinaan puutetta, mutta en pidä sitä ongelmana, vaan pikemminkin seurauksena omista valinnoistani. Yllättävän hyvin asiat ovat sumplittavissa, kun niiden eteen viitsii nähdä vähän vaivaa, Ebbe puolestaan miettii.
Töitä tehdään elämästä vuosikymmeniä – yhden tutkinnon opiskeluun menee muutama vuosi.

Molemmat aikuisopiskelijat korostavat, että joustoa tarvitaan paitsi opiskelijalta itseltään myös työnantajalta ja kotiväeltä.

–– Kannattaa löysätä työasioissa jonkin verran opiskelujen aikana, jos se on mahdollista. Töitä tehdään elämästä vuosikymmeniä – yhden tutkinnon opiskeluun menee muutama vuosi, Talenomille harjoittelun kautta osa-aikatyöhön päätynyt Hanna muistuttaa.
– Sain järjestettyä työaikani niin, että pystyn lähes aina osallistumaan iltaluennoille. Puolisoni kanssa olemme tottuneet, ettemme näe toisiamme arkena paljon, koska vuosien ajan toinen meistä oli iltatyössä ja toinen päivätyössä, Ebbe kertoo ja neuvoo opiskelemaan aikovia seuraavasti:
– Kysykää itsenne lisäksi perheeltänne, ovatko he valmiita tähän rypistykseen. Puhukaa myös työnantajanne kanssa ja selvittäkää, joustaako työpaikka mahdollisen opintovapaan suhteen.
– Ja omat tavoitteet kannattaa pitää mielessä opintojen aikana, Hanna lisää.

Aikuisopiskelijakin tarvitsee ryhmän tuen

Vaikka ryhmäytymisen ja opiskelijaelämän tärkeyttä korostetaan juuri nuorten opiskelijoiden kohdalla, myös aikuisopiskelija kaipaa ryhmän tukea.

– Keskustelemalla asioista oppii luonnollisesti parhaiten. Meidän ryhmässämme tämä vertaistuki toteutuu aika hyvin, sillä meillä on Facebook-ryhmä, jossa voi purkaa mieltä ja keskustella tehtävistä, Hanna kertoo.

Hän näkee kuitenkin verkko-opintojen itsenäisyydessä myös kääntöpuolen.

– Lähiopetuksessa opettajalta pääsisi kysymään heti tarkennusta epäselviin asioihin.

Taloushallinnon verkkopainotteisissa opinnoissa lähiopetusta on onneksi joka toinen perjantai.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook