Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Rakennustyömaan ohjat omiin käsiin

Teksti ja kuvat: Anne Aho

Rakennusalalla on tällä hetkellä pulaa niin tekijöistä kuin johtajista. Oamk parantaa tilannetta aloittamalla syksyllä 2008 rakennusalan työnjohdon koulutusohjelman.

Työnjohtajalla on valkoinen kypärä. Palmerg-Rakennus Oy:n Markku Korhonen valvoo rakentamista Oulun Kontinkankaalla.

Työnjohtajalla on valkoinen kypärä. Palmerg-Rakennus Oy:n Markku Korhonen valvoo rakentamista Oulun Kontinkankaalla.

Jos vasara ja naula pysyvät kädessä niin hyvin, ettei esimerkiksi talonrakennus tunnu kovin vieraalta, on rakennusalan työnjohdon koulutusohjelma oikea opiskelupaikka.

– Hakukohteenamme ovat nuoret ja vähän vanhemmatkin, joilla olisi jo jonkin verran kokemusta rakennusalasta. Lähdemme helmikuussa markkinointikiertueelle, jonka aikana käymme Pohjois-Suomen ammattioppilaitoksissa kertomassa koulutuksesta, Oamkin Tekniikan yksikön rakennustekniikan koulutusohjelmavastaava Pekka Nykyri selvittää.

Koulutuksen haussa voi työkokemuksesta saada jopa 25 pistettä, joka on noin viidennes kokonaispisteistä. Muissa Oamkin koulutusohjelmissa työkokemuksesta voi saada viisi tai maksimissaan 10 pistettä.

Oamk valmentaa hakijoita

Koulutusohjelma aloitettiin ensimmäisen kerran viime vuoden syksyllä kuudessa ammattikorkeakoulussa. Oamk ei halunnut kiiruhtaa vielä silloin mukaan.

– Koulutusohjelma valmisteltiin tuolloin aika kiireellä ja päätimme, että on parempi lähteä mukaan vasta nyt syksystä. Meillä on ollut siten aikaa suunnitella koulutusohjelmaa rauhassa.

Viime syksynä koulutusta tarjonneissa ammattikorkeakouluissa ammatillisen perustutkinnon pohjalta hakeneita pääsi sisään vähän. Oamk haluaa parantaa tuloksia valmennuskurssilla yhteistyössä alan osaajien kanssa.

– Järjestämme toukokuussa valmennuskurssin koulutusohjelmaa varten. Viime vuonna koulutusta tarjonneiden korkeakoulujen haussa ammattioppilaitoksen tutkinnolla hakevien kiintiötä ei saatu täyteen, sillä heidän matemaattiset taidot eivät riittäneet valintakokeissa. Nyt pyrimme tarjoamaan hakijoille paremman mahdollisuuden.

Aikuiskoulutuksen vastaava vaihtoehto tulee Oamkissa tarjolle ensi vuonna.

Pekka Nykyri uskoo, että rakennusalan työnjohdon koulutuksesta valmistuvat pääsevät haasteellisiin töihin.

Pekka Nykyri uskoo, että rakennusalan työnjohdon koulutuksesta valmistuvat pääsevät haasteellisiin töihin.

Rakennusmestariksi 3,5 vuoden koulutuksella

Pekka kertoo, että korkeakoulun tehtävä on tarjota tiiviissä paketissa työelämässä tarvittavat perustiedot ja käytännön työ opettaa loput. Kolmen ja puolen vuoden koulutuksella valmistuu työntekijäksi, jolle on kysyntää.

– Koulutusohjelmasta valmistuneilla on hyvät mahdollisuudet työllistyä sopiviin ja haasteellisiin työtehtäviin. Etenemismahdollisuuksiakin valmistuneilla tulee riittämään.

Koulutusohjelmassa on kaksi suuntautumisvaihtoehtoa. Talonrakennustekniikan suuntautumisvaihtoehto kattaa talonrakennustyömaan tuotannon suunnittelu- ja esimiestehtävät sekä rakennusprojektien hallinnan.

Yhdyskuntatekniikan suuntautumisvaihtoehdossa on samoin rakennusprojektien hallinta, mutta kohteina ovat tie-, vesihuolto- ja maarakennustyömaiden tuotannon suunnittelu- ja esimiestehtävät.

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook