Opiskelu

Viimeksi päivitetty 12.5.2014 klo 14:51

Tietotekniikan insinööri taipuu moneksi

Teksti ja kuva: Anne Peltola

Tuore tietotekniikan insinööri (AMK) Asmo Saloranta pääsi jo opiskeluaikanaan mukaan monenlaisiin projekteihin. Nyt valmistumisen jälkeen Asmon aikana kuluu vauhdikkaasti omien yritysten ja tuotekehitysprojektien parissa.

Asmo Salorannalla on ideoita ja yrittämisen meininkiä.

Asmo Saloranta valmistui Oamkista tietotekniikan insinööriksi joulukuussa 2013. Jo opintojen aikana Asmo oli aktiivisesti mukana kehittelemässä ideoita, ja tällä hetkellä hän pyörittää omaa pelistudio Frozen Visionia sekä puhuu kehittämänsä uuden ASMO-kännykkälaturin puolesta.

Helmikuussa 2013 Asmo lähti myös mukaan Oamkin järjestämään puolivuotiseen Game Lab -koulutukseen tavoitteenaan perustaa oma pelialan yritys. Game Labiin osallistuneista opiskelijakavereista hän saikin kalastettua mukaansa kuusi. Ajatuksena heillä kaikilla oli tehdä ainakin yksi julkaistu peli.

Vanhaan suomalaiseen Neppis-leikkiautoon perustuvaa peliä on nyt kehitetty juhannuksesta 2013 lähtien. Mobiilialustoille tarkoitettu peli julkaistaan kesäkuussa.

– Vuoden vaihteessa saimme Microsoftin mukaan rahoittajaksi, Asmo hehkuttaa. Myimme Microsoftille yksinoikeuden Neppis Racing -peliin kolmeksi kuukaudeksi.
– Microsoft saa tästä kilpailuetua, sillä ensimmäisen kolmen kuukauden aikana peli on saatavilla vain heidän puhelimilleen. Tämän jälkeen peli on saatavilla myös iPhone- ja Android-laitteille, Asmo kertoo.

Oamk on auttanut Asmoa ja kumppaneita myös Neppiksen menestystarinassa.

– Rahoittajien löytäminen opiskelijoiden tekemälle pelihankkeelle on vaikeaa. Mielenkiinnon herättäminen ei onnistu käden käänteessä. Meidän tarinassa on monta mutkaa, mutta onneksi Oamkin tuella onnistuimme ja löysimme rahoitusta sekä saimme myös alun perin kipinän oman yrityksen perustamiseksi, Asmo kiittelee.

Tuumasta toimeen

Neppiksen lisäksi Asmon jatkaa työtään myös kehittämänsä kännykkälaturin parissa. Asmon keksimä laturi säästää energiaa käynnistymällä itsestään, kun se liitetään puhelimeen ja sammumalla, kun puhelin irrotetaan. Laturi kytkee itsensä irti kokonaan sähköverkosta eikä kuluta lainkaan tyhjäkäyntivirtaa. Laturi on myös paloturvallisempi kuin nykyiset laturit.

– Sain idean laturin toiminnasta lokakuussa 2013. Tulin Business Kitcheniin ja kävelin yrityshautomon ovesta sisään. Tarvitsin apua, koska en tiennyt, miten saisin jalostettua ideani konkretiaksi, Asmo muistelee.

Kännykkälaturin prototyyppi valmistui tammikuussa.

– Teen yhteistyötä Haltianin kanssa. He tekivät prototyypin sekä vastaavat elektroniikkasuunnittelusta ja tuotannosta, Asmo kertoo.
Hoksasin oikean tekniikan, ja omistan nyt laturiin patentin.

Asmon kehittämää laturia on yritetty toteuttaa jo aikaisemminkin, mutta Asmo oli ensimmäinen joka onnistui.

– Hoksasin oikean tekniikan, ja omistan nyt laturiin patentin, Asmo jatkaa.

Tällä hetkellä Asmo etsii laturille rahoittajia ja sijoittajia. Keskusteluja on käyty niin Nokian, Samsungin kuin venäläisen Yotankin kanssa.

– Laturi on esitelty YLEn Puoli seitsemän -ohjelmassa, ja olen saanut sen ansiosta paljon hyvää julkisuutta, Asmo kiittelee.

Oamkissa on tekemisen meininkiä

Oamkista Asmo on saanut ideoita, inspiraatiota ja tukea niin opiskeluihinsa kuin peli- ja tuotekehityshankkeisiinsa.

– Ensin yrityshautomon porukka potki minua eteenpäin ja sitten Business Kitchenin kautta sain yhteyden Keksintösäätiöön. Tämä porukka auttaa kyllä kaikkia, kenellä on hyvä idea ja halu päästä eteenpäin, Asmo kehuu Business Kitchenin kokkeja.

Onpa Asmon innostunut asenne johtanut hänet myös avantoon asti.

– Polar Bear Pitchingissä kerroin liikeideastani avannosta käsi. YLE puolestaan huomasi esiintymiseni ja otti yhteyttä, ja sen ansiosta myös rahoittajat ja sijoittajat kiinnostuivat. Kannattaa siis olla sinnikäs ja uskoa omaan ideaansa, Asmo vakuuttaa.

Oamkista Asmo kertoo saaneensa hyvän pohjan kaikkeen tekemiseen.

– Opetus on laadukasta, ja opiskelijoilla on paljon vaihtoehtoja opintojen suorittamiseen. Opintojen aikana luodaan myös hyvät verkostot suoraan yrityksiin, ja sitä kautta voi löytyä jopa työpaikka opintojen jälkeen, Asmo sanoo.

Ammattikorkeakoulussa opiskelu on myös erittäin käytännön läheistä.

– Opintojen aikana pääsee tekemään mielenkiintoisia, monialaisia juttuja. Opiskelu ei ole pelkkää istumista ja pänttäämistä, vaan oikeaa, kunnon käytännön tekemistä. Asmo kertoo.

Asmon mukaan suomalainen insinöörityö onkin maailman parasta ja tehokkainta.

– Aina kannattaa kehittää itseään ja pysyä ajan hermolla!, hän muistuttaa.

Katso lisätietoa
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook
ch