Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Jussi tähtää moottorikelkka-ammattilaiseksi

Teksti: Outi Juvani Kuvat: Milan Kolarovic

Kone- ja tuotantotekniikan opiskelija Jussi Hongan, 22, ja hänen opettajansa Matti Broströmin välillä voi aistia isällistä lämpöä ja luottamusta. Lähes ammatikseen moottorikelkkaa ajava Jussi opiskelee insinööriksi (AMK) kolmatta vuotta Raahen Tekniikan ja talouden yksikössä.

Jussi vakuuttaa, että kisamatkoilla pystyy opiskelemaan.

Jussi vakuuttaa, että kisamatkoilla pystyy opiskelemaan.

Jussi tulee tapaamiseemme kädet moottorista mustina. Aamupäivällä olleen tentin jälkeen on jäänyt hetki luppoaikaa. Tuoksi ajaksi hän on livahtanut rassaamaan moottorikelkkansa konetta.

Tämä mies ei selvästikään lepää laakereilla, vaan on koko ajan liikkeessä. Edellinen viikonloppukin on hurahtanut länsinaapurin lumilla kelkkaa testatessa.

- Suurin osa ajasta menee vehkeiden säätämiseen. Kun kilpakausi ei vielä ole käynnissä, hoidetaan sekä miehen että kelkan peruskuntoa, kertoo Jussi.

”On jaksettava opiskella”

Helmikuussa Jussilla alkaa kilpakausi, joka kestää loppukevään. Käytännössä useiden viikkojen ja kuukausien poissaolo tietää Jussille kasan rästitehtäviä. Matin mukaan Jussi ei kuitenkaan ole jäänyt opinnoissa jälkeen.

Matin mukaan Jussi on hoitanut sovitut asiat mallikkaasti.

Matin mukaan Jussi on hoitanut sovitut asiat mallikkaasti.

– Hän on sopinut korvaavista tehtävistä henkilökohtaisesti opettajiensa kanssa ja hoitanut ne sen jälkeen vastuullisesti.

Jussi on kiitollinen muille opiskelijoille ja opettajille siitä, että he ovat jaksaneet repiä häntä perässään.

- Soittelen kilpareissuilta muille opiskelijoille ja pyrin käymään myös kilpakauden aikana tenteissä.
- Minulle voi tenttiä vaikka muutaman päivän varoitusajalla. Jussi on tehnyt jonkun tentin jopa työhuoneeni nurkassa, toteaa Matti.

Matin mukaan tämän kaltainen järjestelyy onnistuu, kun sekä yksikkö ja koulutusohjelma ovat tarpeeksi pieniä.

– Voimme antaa opiskelijalle liikkumavaraa ja hoitaa asioita joustavammin, mutta ainoastaan hyvin perustelluista syistä.

Raahen yksikön kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelmaan otetaan kevään yhteishaussa kaksikymmentä opiskelijaa.

Moottorikelkkailu on jättänyt jälkensä Jussiin.

Moottorikelkkailu on jättänyt jälkensä Jussiin.

Koko elämä ei ole kelkkailua

Seuraava tosikoitos on helmikuussa alkava MM-sarja, joka vie aina Saksaan asti. Jussin mukaan lähtevät kannustamaan tyttöystävä ja isä sekä mekaanikko.

– Opiskelu kulkee matkassa, kun otan mukaan repun läppäreineen. Siirtymät eri kilpapaikkojen välillä ovat pitkiä ja silloin on aikaa opiskella, sanoo 4-vuotiaana moottorikelkkailun aloittanut Jussi. Kilpaa hän on ajanut ammattimaisesti 16-vuotiaasta asti.
- Mikään muu ala tai opiskelupaikkakunta ei käynyt mielessäni lukion jälkeen, sanoo Jussi, joka halusi saada itselleen ”oikean” ammatin urheilemisen lisäksi. Kone- ja tuotantotekniikan opiskelu ja moottorikelkkailu tukevat toisiaan, sillä Jussi pystyy hyödyntämään korkeakoulun oppeja kelkkailussa.
- Teollisuudessa testataan ja kehitetään uusia materiaaleja. Samalla tavalla kelkkailussa tutkitaan esimerkiksi sitä, millaisella materiaalilla kelkka on mahdollisimman kevyt tai miten erilaiset materiaalit reagoivat keskenään.

Jussilla valmistuu keväällä 2009. Opiskeluaikana hän kiertää Euroopassa olevia kilpailuja.

– Tavoitteenani on ajaa ammattilaisena valmistumisen jälkeen. Ensi syksynä on edessä ensimmäinen koekilukilpailu uudella mantereella, Yhdysvalloissa. Minulla on kymmenisen vuotta aikaa ajaa ammattilaisena. Sen jälkeen ihanteellisin työpaikka olisi moottorikelkka- tai motocross-tehtaalla suunnittelijana.

avain Avainsanat:Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook