Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Luovan maailman mahdollisuudet

Teksti: Laura Myllykoski Kuvat: Jarno Holapan arkisto

- Meidän yksikkömme opiskelijoilla on kyllä hyvät mahdollisuudet päästä reissaamaan, jos vain haluaa, toteaa agrologi-opiskelija Jarno Holappa Luonnonvara-alan yksiköstä. Yksikkö tarjoaa vaihto-opiskelupaikkojen lisäksi vuosittain mahdollisuuden lähteä erilaisille opintomatkoille ympäri Eurooppaa.

Jarno itse opiskelee maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmassa viidettä vuotta ja pyrkii valmistumaan tulevana keväänä. Opiskeluaikanaan hän on ollut vaihdossa Tsekeissä ja Saksassa sekä opintomatkalla Walesissa. Tsekeissä ollessaan Jarno osallistui myös sinne järjestetylle opintomatkalle.

Turismin vaikutuksien tutkiminen on tarkkaa puuhaa.

Turismin vaikutuksien tutkiminen on tarkkaa puuhaa.

Turismin vaikutuksia Walesissa

Luonnonvara-alan yksiköllä on runsaasti yhteistyötä alan eurooppalaisten korkeakoulujen kanssa. Niillä on yhteisiä kansainvälisiä hankkeita ja projekteja, joihin opintomatkatkin liittyvät.

- Joka vuosi on mahdollisuus hakea kahden viikon opintomatkalle jonnekin päin Eurooppaa, Jarno kertoo.

Viime kesänä vaihtoehtoina olivat Espanja, Tsekki, Wales, Unkari ja Ranska. Kaikkiin paikkoihin voi hakea ja nopeimmat hakijoista valitaan. Valintakriteerinä on luonnollisestikin hakijan koulutusohjelma, koska matkojen on tarkoitus tukea osallistujien opintosuunnitelmia.

Opintomatkoille osallistuu jokaisesta yhteistyökoulusta tietty määrä opiskelijoita. Walesissa opiskelijoiden määrä oli viisi korkeakoulua kohti, joten meininki on hyvinkin kansainvälistä. Yleensä jokaisella opintomatkalla toteutetaan jokin tietty projekti liittyen matkakohteen luontoon ja ympäristöön.

- Walesissa olimme turistien suosimalla suojelualueella ja tarkastelimme ryhmätyönä turismin vaikutusta alueen luontoon.

Projektien lisäksi opintomatkoilla tutustutaan esimerkiksi paikallisiin kansallispuistoihin ja kasvitieteellisiin puutarhoihin.

Ei pelkkää puurtamista

Viime kesän opintomatkalaisia Walesin jylhissä maisemissa.

Viime kesän opintomatkalaisia Walesin jylhissä maisemissa.

Ammattikorkeakoulu järjestää opintomatkat ulkomaille. Se huolehtii majoituksesta, ruokailuista ja muista perustarpeista. Opiskelijoille jää kuitenkin yleensä noin sadan euron suuruinen omavastuu.

- Walesissa me yövyimme lomakylässä ja Tsekeissä majoitus puolestaan oli järjestetty paikalliseen kouluun.

Matkat eivät tietenkään ole pelkkää ahkeraa opiskelua. Vapaa-ajalla opiskelijat ehtivät viettää aikaa toisiinsa tutustuen.

- Ulkomailla pääsee ainakin näkemään erilaisia kulttuureja ja kyllä projekteissa oppiikin, Jarno naurahtaa.

Yhteistyön ollessa kansainvälistä eivät opintomatkakohteet aina sijaitse muualla Euroopassa. Tulevana keväänä opintomatkalaiset suuntaavat vastavuoroisesti kahdeksi viikoksi Suomeen.

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook