Kaupungit

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Ei kysyvä tieltä eksy

Teksti ja kuva: Heidi Papinaho

Matkan kulkeminen omaan opinahjoon voi aiheuttaa päänvaivaa. Menisinkö pyörällä vai hyppäisinkö bussin kyytiin? Oulun pyörätiet ovat vertaansa vailla, mutta osa matkoista on kätevämpi kulkea bussilla.

Jos opiskelupaikka kuuluttaa olemassaoloaan Oulussa, eikä kaupunkia tunne entuudestaan, ei hätää. Oulun oppii tuntemaan kivuttomasti ja siellä on helppo kulkea. Jos matkanvarrella epäilyttää, olenko oikealla tiellä, voi vastaantulijoilta kysyä neuvoa. Ihmiset ovat ystävällisiä ja opastavat uuden oululaisen oikeaan osoitteeseen.

Sairaanhoitajaksi opiskeleva Suvi Hyrkäs kulkee matkansa keskustasta Kontinkankaalle polkupyörällä ympäri vuoden.

Sairaanhoitajaksi opiskeleva Suvi Hyrkäs kulkee matkansa keskustasta Kontinkankaalle polkupyörällä ympäri vuoden.

Pyörällä pääsee helposti

Oulun keskustan tuntumassa, Raksilan markettien kupeessa sijaitsee Oulun seudun ammattikorkeakoulun Liiketalouden yksikkö. Keskusta matka taittuu Teuvo Pakkalan katu yhdeksääntoista nopeasti polkupyörällä ja sinne pääsee helposti myös kävellen. Yksikön vieressä on bussipysäkki Kainuuntiellä, jonne matkaa kertyy noin sata metriä.

Sosiaali- ja terveysalan yksikkö pitää majaansa Kontinkankaalla Professorintie viidessä. Keskustasta taivalta kertyy parisen kilometriä, joten pyörällä matka sujuu jouhevasti.

Citybussi aloitti liikennöinnin syksyllä ja sen linjalla B pääsee aivan yksikön juurelle. Citybussin etuna ovat halvemmat lippuhinnat. Muita busseja kulkee Kainuun- ja Kajaanintiellä, joista kävelymatkaa koululle kertyy muutama sata metriä.

Kaukovainiolla Kotkantie ykkösessä majailevat Kulttuurialan ja Tekniikan yksiköt saman katon alla. Kesäsäällä matka keskusta Kotkantielle kestää vartin verran polkupyörällä, eikä matka ole ylivoimainen kävellenkään. Kulkeepa moni karpaasi talven pakkasillakin jalan. Kotkantien kampusalueelle pääsee tällä hetkellä kuudella bussilla ja pysäkit ovat aivan korkeakoulun reunamilla.

Paras ratkaisu bussi

Luonnonvara-alan yksikkö on Vallinkorvassa, Sanginsuussa. Oulun keskustasta sinne kertyy matkaa kymmenisen kilometriä. Helpoiten keskustasta pääsee Metsäkouluntielle bussilla. Kovin moni tuskin matkaa taittaa joka päivä polkupyörällä, vielä harvempi jalan.

Jos koti on kaukana omasta yksiköstä, eikä pyöräily maita, on hyvä ajatus hankkia bussikortti. Paljon matkaavalle opiskelijalle suosittu vaihtoehto on Oululippu, jolla saa reissata Oulun alueella rajattomasti 30 vuorokautta.

Koskilinjojen kotisivulla on reittipalvelu Linjakas, joka on oiva keino löytää se bussi, millä pääsee parhaiten määränpäähänsä. Oulussa bussilla pääsee hyvin päivisin kulkemaan paikasta toiseen, mutta iltaisin ja viikonloppuisin joissakin paikoissa vuorot vähenevät tai bussi ei kulje laisinkaan. Silloin voi kaivaa sen pyörän esiin.

Lue lisää aiheesta
Ullakko - Oulu - pyöräilijöiden kaupunki
Spotti 1/2006 - Bussimatka – voiko siitä selvitä?
Spotti 1/2006 - Pyörävaras vaanii Oulussa


avain Avainsanat: