Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Luonnonvara-alan opiskelijat Keniaa kehittämässä

Teksti ja kuva: Anne Aho

- Kai sitä tervettä hulluutta pitää löytyä, kommentoivat Mari Mökkönen ja Matti Nokua naureskellen harjoitteluaan ulkomailla. Parivaljakko uskalsi hypätä tuntemattomaan ja lähteä kolmeksi kuukaudeksi töihin Keniaan Sirisia-nimiseen kylään. Tietämättä edes kunnolla työnkuvaansa he hyvästelivät kotimaansa ja hyppäsivät koneeseen.

Pieni poika kerää juomavettä katuojasta. Pula puhtaasta juomavedestä on paikallisille asukkailla todellinen.

Pieni poika kerää juomavettä katuojasta. Pula puhtaasta juomavedestä on paikallisille asukkailla todellinen.

Mari Mökkönen ja Matti Nokua opiskelevat Luonnonvara-alan yksikössä maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmassa. Viime keväänä he saivat tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä.

- Keniassa pyörii kehitysapuprojekti Naloosia, johon meidänkin yksikkömme lähti ensimmäistä kertaa mukaan. Minä ja Matti olimme siis ensimmäiset Luonnonvara-alan yksikön opiskelijat, jotka lähtivät harjoitteluun Keniaan. Sosiaali- ja terveysalan yksiköstä on jo useamman vuoden käynyt opiskelijoita Keniassa saman projektin tiimoilta, Mari kertoo.

Konkreettisia tekoja

Marilla ja Matilla oli haastava tehtävä edessään. Heidän tuli kartoittaa ja tutkia, miten luonnonvara-alan opiskelijoita voidaan hyödyntää Keniassa.

- Meidän piti periaatteessa itse kehittää itsellemme työnkuva, Mari selventää.

Kolmen Keniassa vietetyn kuukauden aikana Mari ja Matti pääsivät auttamaan kyläläisiä arkipäivän asioissa.

- Kylässä toimi HIV-vertaistukiryhmä ja ryhmäläisillä oli kova hinku päästä viljelemään maata. Yhdellä ryhmäläisellä oli peltoa ja me autoimme heitä pääsemään alkuun viljelyssä. Koulutimme heitä ja kerroimme, miten toimia tulevaisuudessa, Mari kertoo.
- Ilmapiiristä huomasi, että kyläläiset olivat odottaneet meitä. Alun perinkin meillä Marin kanssa oli idea, että haluamme päästä tekemään jotain konkreettista, Matti toteaa.

Mari ja Matti asuivat paikallisessa seminaarikeskuksessa, jonka työntekijät he päättivät kouluttaa kierrättämään jätteitä.

- Teimme heille kompostointi- ja jätteenkäsittelyoppaan. Myös paikallisen koulun rehtori innostui tästä niin paljon, että hän käännätti oppaan paikalliselle kielelle koulussa opetettavaksi, Mari muistelee.

Mari ja Matti sanovat, että yksi parhaista harjoittelutehtävistä onkin paikallisten ihmisten koulutus. Näin tietoa saadaan parhaiten eteenpäin.

Mari ja Matti (keskellä) opettivat työharjoittelunsa aikana kyläläisille muun muassa maanviljelyä ja kompostointia. - Vaikka kehitys on hidasta, sitä kuitenkin tapahtuu, Mari toteaa.

Mari ja Matti (keskellä) opettivat työharjoittelunsa aikana kyläläisille muun muassa maanviljelyä ja kompostointia. - Vaikka kehitys on hidasta, sitä kuitenkin tapahtuu, Mari toteaa.

Maalaisjärjellä eteenpäin

Harjoittelu ulkomailla vaatii aina rohkeutta. Marin ja Matin mielestä harjoittelu Keniassa poikkesi rutkasti normaaleista ulkomaan työharjoitteluista.

- Keniassa pärjää maalaisjärjellä. On aivan eri asia lähteä Keniaan kuin johonkin oman alan yritykseen ulkomaille. Yrityksissä tietenkin tarvitsee ammattiosaamista aivan eri tavalla, Mari sanoo.

Matti neuvoo miettimään harjoittelua ulkomailla tarkasti.

- Kyllä siihen jonkinlaista aikaisempaa kokemusta ulkomailta tarvitaan. Ei tällaiseen aivan suoraan kotoa voi lähteä. Ei tuollaiseen maahan lähtemiseen mikään Indiana Jones -tyylinen ratkaisu riitä. Kyllä asiaa pitää harkita tosissaan, Matti sanoo.

Mari ja Matti kertovat, että heillä kummallakin löytyi aiempaa kokemusta ulkomailta. Mari on muun muassa työskennellyt Italiassa ja Matti ollut vaihto-oppilaana Virossa, Tartossa.

Lue lisää aiheesta
Ullakko - Työharjoittelu opettaa tekijäänsä
Spotti 6/2006 - Töitä ja elämää Espanjassa

Kommentit

14.2.2011 klo 13:57
moi

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook