Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Kukka-asetelmien hermolepoa

Teksti ja kuva: Maarit Itkonen

Monet Oamkin yksiköistä sijaitsevat keskustan läheisyydessä. Yhtenä poikkeuksena on Luonnonvara-alan yksikkö, joka löytyy kymmenisen kilometrin päästä Oulun ytimestä, Sanginsuusta. Hyppään bussiin numero 61 ja huristelen katsomaan, mitä Luovalla tapahtuu torstaisena opiskelupäivänä.

Anne-Mari viimeistelee kuivakukka-asetelmaansa.

Anne-Mari viimeistelee kuivakukka-asetelmaansa.

Jonkin matkaa köröteltyämme kuski kertoo, että ollaan perillä. Yksikkö nököttää metsän keskellä idyllisen näköisenä ja pihalla päristelee traktori täydessä tohinassa. Sisältä löytyy tila, missä opiskelijat nostelevat pöydille oksia, astioita, koristeita ja kuivakukkia.

Tämähän vaikuttaa mielenkiintoiselta.

– Tällä opintojaksolla me tutustumme floristiikan perusteisiin eli teemme elävillä ja kuivilla materiaaleilla asetelmia sekä koristelemme astioita, kertoo maisemansuunnittelun koulutusohjelman opiskelija Anne-Mari Kemppainen.

Anne-Marin pöydältä löytyy kirkas lasimaljakko sekä oksista punottu väkkärä, heinää ja muuta tilpehööriä.

– Tunnin aikana koristelemme kuivamateriaaleilla vapaamuotoisen esineen. Ideana minulla on purkaa koivunoksia tästä vanhasta asetelmasta. Sitten punon ne rautalangan avulla yhteen ja kiedon maljakon ympärille. Lisäksi täytän maljakon heinillä ja värjätyillä paperinaruilla sekä viimeistelen kuivakukilla.

Anne-Mari tarttuu toimeen ja purkaa vanhaa asetelmaa pihtien avulla. Tehtävä on haastava, sillä asetelmaan on käytetty paljon rautalankaa ja vanhat oksat tuppaavat rapsahtelemaan herkästi poikki. Hermoja rassaavaa hommaa.

– Eivät tässä hermot mene, tämähän on enemmän terapeuttista, sillä saan väkertää koko päivän käsilläni. Ennemmin minulla palaa pinna tietokoneiden kanssa ja silloin lähdetään teelle, nauraa Anne-Mari.

Oksat on voitettu ja päästään seuraavaan vaiheeseen, maljakon täyttämiseen. Anne-Mari ottaa veitsen käteen ja lohkoo jotain vihreää kimpaletta.

– Tämä on Oasis-sientä, jota voi käyttää kuivana kuivakukka-asetelmiin ja märkänä leikkokukkien kanssa. Näin kuivana tätä on helppo leikata oikeaan kokoon, kuten nyt tuonne maljakon pohjalle. Sitten, kun asetelma on muuten valmis, tuikataan kuivakukat tähän sieneen pystyyn.

Eli mikä tahansa pesusieni ei taida käydä tähän tarkoitukseen.

– Oasis-sieni on paras asetelmien tekoon. Se imee paljon vettä, muttei turpoa, joten leikkokukat pysyvät viikonkin hyvinä. Kuivana tämä on huokoista ja kuivakukat pysyvät tässä erinomaisesti pystyssä.

Kun sieni on leikattu oikeaan kokoon, naamioidaan se heinillä sekä paperinaruilla ja upotetaan maljakkoon. Sitten Anne-Mari kietoo valmiiksi punotut oksat maljakon ympärille ja lopuksi se koristellaan kuivakukilla. Mutta mistä Anne-Mari tietää, milloin asetelma on valmis?

– Onhan se monesti niin, että työ vie minua, enkä minä työtä. Alussa minulla on aina jokin visio lopputuloksesta, mutta monesti aihe joko rönsyilee mahdottomasti tai pelkistyy minimaaliseksi. Lopuksi sitä vain pitää päättää, että valmista on, Anne-Mari virnistää.

Päivän opinnot antavat osviittaa tulevan hortonomin suunnitelmista.

– Toivetyössäni haluaisin erikoistua viherrakentamiseen. Haluan ehdottomasti toteuttaa enemmän käsilläni kuin vain pelkästään suunnitella, Anne-Mari koostaa.


Kuvagalleria - Luovan opiskelijoiden tekemiä kukka-asetelmia


avain Avainsanat: maisemasuunnitteluViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook