Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Urut, rastat ja sumea Mooses

Teksti ja kuvat: Laura Myllykoski

Joonas Karjalainen viettää kokonaisvaltaista muusikon elämää. Hän opiskelee ensimmäistä vuotta Oulun ammattikorkeakoulun pop- ja jazz-musiikin suuntautumisvaihtoehdossa musiikkipedagogiksi ja soittaa rock-yhtye Moses Hazyssä.

Astetta leppoisampi pianonsoiton opettaja

Astetta leppoisampi pianonsoiton opettaja

Joonaksen muusikon ura alkoi arviolta 9 vuotta sitten pikkuveljen opetellessa soittamaan kitaraa.

- Pikkuveli sanoi, etten voi soittaa kitaraa, kun hän soittaa sitä jo, joten opettelin sitten samat kappaleet uruilla, Joonas naurahtaa.

Aluksi Joonas opetteli soittamista itsekseen musiikinopettaja-isänsä tuoman kirjallisuuden avulla. Myöhemmin muusikoksi opiskelu jatkui konservatoriossa Torniossa, josta valmistuttuaan Joonas haki ammattikorkeakouluun. Nykyään mies hallitsee parhaiten pianon ja kosketinsoittimet, mutta soittaa omien sanojensa mukaan huonosti myös rumpuja, bassoa ja trumpettia.

Ammattimainen lipsahdus

Valmistuttuaan Joonaksesta tulee musiikkipedagogi eli tarkemmin pianonsoiton opettaja.

- Aluksi en ajatellut musiikkia muuta kuin harrastuksena, mutta jotenkin se vaan lipsui tuonne ammatin puolelle, kun en muutakaan osannut.

Musiikin opiskeluun ei kuulu pelkästään soittamista vaan myös teoriaa, kuten musiikin historiaa, musiikkiteknologiaa ja nuotintamista. Tämän lisäksi instrumenttien soiton opettajiksi opiskelevilla on tietenkin pedagogisia eli kasvatusta käsitteleviä opintoja sekä didaktiikkaa, joka puolestaan käsittelee opettamista. Jokaisella opiskelijalla on myös omia harjoitusoppilaitaan.

Opiskelijat eivät vietä paljon viikkotunteja koululla, koska suurin osa työskentelystä oman instrumentin parissa on itsenäistä. Kotitehtäviä tulee kuitenkin, kuten muissakin koulutusohjelmissa.

- Tietenkin opettaja kuulee seuraavalla soittotunnilla, onko harjoitellut annettuja kotitehtäviä vai ei, Joonas kertoo.

Opiskelijoiden kirjo musiikin koulutusohjelmissa on Joonaksen mukaan valtava. Porukkaa on laidasta laitaan aina 19-vuotiaista kuusikymppisiin.

Pop- ja jazz-musiikin koulutusohjelma järjestetään tänä vuonna vasta toista kertaa ja opiskelijoita ohjelmassa aloitti vajaat kymmenen. Musiikin osaston pienuus takaa myös hyvän hengen opiskelijoiden ja opettajien keskuudessa.

- On jazzareita, poppareita ja rokkareita. Yhteistä porukalle tuntuu kuitenkin olevan se, että kaikki ovat tosi hyviä tyyppejä.

Ei turhaa stressiä

Joonaksen ”leipätyö” rock-bändi Moses Hazyssä ei ole vielä tähän mennessä kärsinyt opiskelusta. Pikemminkin ahkera keikkatahti on väkisinkin hankaloittanut opiskelua. Koskettimia ja trumpettia bändissä soittava mies ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan ota asiasta turhaa stressiä.

- Periaatteessa jos vain jaksaa tehdä töitä, voi opiskelun hoitaa bändihommien ohessa tenttimällä ja suorittamalla opintojaksoja itsenäisesti.

Muusikon elämään mahtuu kuitenkin muutakin kuin piano ja nuotit. Joonaksen vapaa-aika kuluu tietokoneiden parissa unohtamatta kuitenkaan virkistysaktiviteetteja kavereiden kanssa.

- Mutta musiikki on ehdottomasti se numero yksi, sillä mennään loppuun asti.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook