Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Tasapainoilua opiskelun ja kehän välissä

Teksti: Susanna Siironen kuvat: Milan Kolarovic

Ei tällä niinkään naisia saa, mutta turpaansa joskus, Toni Hämäläinen naurahtaa. 24-vuotiaalle journalismin opiskelijalle eivät rankat treenit, kisamatkat tai kullankimallus ole outoja asioita. Amatööritasolla nyrkkeilevä Toni on yksi Oulunseutu Urheiluakatemian kasvateista.

Tonilla on kullankiilto silmissään, kun hän hyppää kehään. Miehellä roikkuu jo kaksi Suomen mestaruutta kaulassa.

Tonilla on kullankiilto silmissään, kun hän hyppää kehään. Miehellä roikkuu jo kaksi Suomen mestaruutta kaulassa.

Toni Hämäläinen aloitti vuonna 2004 harrastuksen, joka on vienyt miehen mukanaan.

– Kaveri johdatti minut nyrkkeilyn pariin ja tavalleni uskollisena menin virran mukana. Nyrkkeily tuntui heti hyvältä lajilta, koska se on yksilölaji ja myös haastava, Toni muistelee.

Vuonna 2005 Toni aloitti opiskelun Oulun seudun ammattikorkeakoulussa.

– Ensimmäistä opiskeluvuotta oli ehtinyt jo mennä hyvän aikaa, kun sain kuulla valmentajaltani Taselta (Taisto Alatalo), että olemassa on tällainen urheiluakatemia. Se tuli kyllä iloisena yllätyksenä.

Urheiluakatemia on oululaisille urheilijoille kehitetty tapa yhdistää opiskelu ja huippu-urheilu. Konkreettisia hyötyjä akatemiasta on muun muassa ilmainen sisäänpääsy Oulun urheilupaikkoihin sekä niin sanottu harjoitteluvapaa.

– Harjoitteluvapaa aamutunneilta on yksi tuntuvimmista hyödyistä. Tunnit eivät varsinaisesti ole vapaita, mutta yleensä opettajalle käy tekosyyksi, kun sanoo että oli urheiluakatemiassa, Toni velmuilee.

Aamuin illoin

Harjoituksia Tonilla on kisakautena jopa kymmenen kertaa viikossa. Hän ei kuitenkaan koe, että siitä olisi haittaa opiskelun kannalta.

– Jos treenaa oikein, eikä polta itseään loppuun, niin kyllä treenaus ja terveet elämäntavat tukevat fyysistä ja henkistä jaksamista niin opinnoissa kuin muussakin elämässä, hän kertoo.

Aamuharjoitusten lisäksi Toni käy iltaharjoituksissa, jotka eivät kuitenkaan vie enää aikaa oppitunneilta. Hän sanoo, että niin opettajat kuin opiskelutoveritkin ovat olleet hyvin ymmärtäväisiä harrastuksen suhteen. Ainakaan vielä ei ole tarvinnut ryhtyä erityistoimiin, jotta pääsisi opintojaksoista läpi.

– En minä ole tämän takia jäänyt opinnoissa jälkeen. Kyllä se on omasta aktiivisuudesta kiinni että pärjää ja pysyy mukana.

Terve sielu

Tonin mielestä nyrkkeilystä on hyötyä muullakin tavoin kuin pelkästään kunnon kannalta.

– Tämä on tällainen kamppailulaji, joten henkinen kantti on ainakin koventunut harjoittelun myötä. Se on sellaista itsensä ja vastustajan voittamista. Kun säännöllisin väliajoin koettelee itseään, niin itsetuntemus kasvaa, hän tuumii.

Tonin ajatusmaailma kiteytyy hyvin sanonnassa ”terve sielu terveessä ruumiissa”.

– Kun kroppa on terveellisesti kunnossa ja toimii niin kuin sen pitääkin toimia, niin kyllä se on hyvä kasvualusta henkisellekin puolelle.

Kullan kimallusta

Toni kertoo, että jokaisen entisenkin jäsenen pitää hakea joka vuosi uudestaan urheiluakatemiaan.

Toni kertoo, että jokaisen entisenkin jäsenen pitää hakea joka vuosi uudestaan urheiluakatemiaan.

Toni ottelee 51- ja 54-kiloisten sarjoissa amatööritasolla.

– Amatöörinyrkkeily ja ammattinyrkkeily ovat melkein kaksi eri lajia, hän muistuttaa.

Aloittaessaan harrastuksensa Toni sai heti maistaa menestystä. Hän voitti ekan ottelun heittämällä. Sama tahti on pysynyt koko nyrkkeilyuran ajan ja tänä vuonna Toni kävi nappaamassa toisen Suomen mestaruutensa Helsingissä.

– Olen ollut kärjen tuntumassa koko ajan, mutta Suomessa on amatöörinyrkkeilyssä hyvin kapea kärki. Uskon, että kuka vaan pääsee Suomen kärkeen jos tosissaan treenaa ja haluaa sinne.

Seuraava askel Tonilla on kansainvälisen kisan voittaminen.

– Se olisi todellinen saavutus, Toni toteaa.

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook