Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Oulua edemmäs harjoitteluun

Teksti: Aino Salonen Kuva: Milan Kolarovic

Oamkissa kone- ja tuotantotekniikkaa opiskelevat Aki Jaakkola ja Kai Honkala pakkaavat matkalaukkunsa huhtikuun lopussa ja lähtevät harjoitteluun maapallon toiselle puolelle.

Aki Jaakkola ja Kai Honkala lähtevät kesäharjoiteluun Australiaan, jolloin Australiassa on talvi.

Aki Jaakkola ja Kai Honkala lähtevät kesäharjoiteluun Australiaan, jolloin Australiassa on talvi.

Toista vuottaan auto- ja kuljetustekniikan suuntautumisvaihtoehdossa Oamkin Tekniikan yksikössä opiskelevat Aki ja Kai päättivät lyödä hynttyyt yhteen kolmeksi kuukaudeksi ja lähteä harjoitteluun rallitiimiin Australiaan. Suomeen he palaavat vasta heinäkuun loppupuolella.

– En välttämättä olisi lähtenyt yksin, sillä Kai tätä reissua alun perin ehdotti, Aki kertoo.

Aki ja Kai eivät tunteneet toisiaan ennen opiskelun alkua, mutta huomasivat heti opiskelun alettua tulevansa toimeen keskenään. Pojat perustelevat kahdestaan lähtöä myös sillä, että niin kaukana ei ole juurikaan muita kontakteja.

Kumpikaan pojista ei ole koskaan ollut niin kaukana kotoa. Aki tunnustaa Helsingin olevan hänen tähänastisista matkakohteistaan kaukaisin.

– Jos kerran lähdetään, niin sitten pitää lähteä kauas, hän tuumii.

Kahden päivän lento

Pojat ovat laskeneet, että matka Oulusta Australian Hobartiin kestää lähes kaksi päivää. Suorin reitti Helsingistä kulkee Lontoon ja Melbournen kautta, mutta pojat suunnittelevat tekevänsä pidemmän välilaskun myös Singaporessa.

– Pitäähän Akin synttäreitäkin ehtiä juhlia siinä välissä, Kai huomauttaa.

Heidän on määrä aloittaa työt Hobartissa muutama päivä Akin syntymäpäivien jälkeen. Sitä seuraavana viikonloppuna pojat pääsevät jo osallistumaan ensimmäisiin rallikisoihin. He arvelevat työtehtäviensä vaihtelevan laidasta laitaan aina kisajärjestelyistä autojen huoltoon.

– Jossain autotehtaalla työskentely olisi ollut pitkäveteistä. Tuossa työssä pääsee varmaan enemmän rappaamaan autoja, Kai tuumii.
– Suomessa olisi vaikea saada tällaista harjoittelumahdollisuutta, Aki lisää.

Kyytiin erikoiskokeelle

Jo pelkille yhdensuuntaisille lennoille kertyy molemmilta hintaa yhteensä yli kolme tuhatta euroa. Harjoitteluapurahasta huolimatta pojat arvioivat jäävänsä reissusta taloudellisesti miinuksen puolelle, mutta palaavansa ainakin kokemusta rikkaampana.

– Ei tätä elämää aina pidä rahassa ajatella, Aki huomauttaa.

Australiassa pojat toivovat luovansa uusia kontakteja ja pääsevänsä kyytiin ainakin yhdelle erikoiskokeelle. Yksi matkan tavoitteista on myös parantaa englannin kielen taitoa.

– Sen alueen murre on kuulemma vähintäänkin mielenkiintoista, Kai naurahtaa.

Australian jälkeen Kailla on jo seuraava matkakohde mielessään: ensi tammikuussa hän lähtee vaihto-opiskelijaksi Itävaltaan. Aki taas ei ole ehtinyt suunnitella vielä niin pitkälle.

– Ehkä joskus tulevaisuudessa lähden taas ulkomaille, hän pohtii.

Lue lisää aiheesta
Ullakko - Ralliautoja ja formuloita Lontoosta Tasmaniaan

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook