Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Opinnäyte – ei opintoja, vaan elämää varten

Teksti: Anni Jyrinki Kuva: Milan Kolarovic

Jokaisen ammattikorkeakoulussa opiskelevan on opintojensa päätteeksi kirjoitettava opinnäytetyö. Vastassa ei kuitenkaan ole mikään pelottava mörkö, vaan mahdollisuus osoittaa, mitä kaikkea osaa.

Tuomas Oravaisen opinnäytetyön aihe, liukukontaktin konseptisuunnittelu, ei sano tekniikasta tietämättömälle yhtään mitään. Kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi valmistunut Tuomas kuitenkin voitti opinnäytteellään Riitta ja Jorma J. Takasen säätiön opinnäytetyökilpailun. Tekijä sai tuolloin taskuunsa 4 000 euron stipendin.

– Pääsin kesällä 2006 töihin oululaiseen konetekniikan yritykseen. He tarvitsivat tuotteeseensa sähköistä liukukontaktia, jonka suunnittelu osoittautui hyväksi aiheeksi insinöörityölleni, Tuomas kertoo opinnäytetyönsä alkumetrien tapahtumista.

Tuomas kertoo aloittaneensa opinnäytteen vääntämisen heti kesän 2006 alussa. Valmiiksi työ tuli huhtikuussa 2007 ja Tuomas valmistui samana keväänä. Kilpailuun osallistuminen ja voitto olivat tuoreelle insinöörille tuolloin täysi yllätys.

– Korkeakoulu lähetti työni kilpailuun. Sain kuulla siitä vasta, kun minulle ilmoitettiin palkitsemisestani.

Liukukontakti onkin tuttua tavaraa

Tuomaksen opinnäytteen aihe kuulostaa kyllä kovin monimutkaiselta. Liukukontakti tarkoittaa käytännössä sitä, kun kahden toisiaan vasten liukuvan metallipinnan välityksellä johdetaan sähköä kappaleelta toiselle. Näiden kahden metallipinnan välillä ei kulje ainuttakaan johtoa, vaan molemmissa osissa on toisiaan vasten liukuvat metalliliuskat, joiden välityksellä sähkö johdetaan osasta toiseen.

– Tällainen löytyy esimerkiksi kännykästä, joissa on liukuva läppä. Semmoinen on varmaan monen taskussa, Tuomas selventää.

Tuomaksen opinnäytteessä ei kuitenkaan puhuta kännyköistä, vaan lukoista.

– Työtä tehdessä tavoitteena oli, että yritys voisi työni avulla suunnitella ja valmistaa liukukontakteja lukkoihinsa luotettavasti, Tuomas muistelee työnsä kulkua.
– Tosin liukukontakteista on todella vähän tietoa saatavilla, joten miksei muutkin voisi hyödyntää työtäni perustietopakettina liukukontakteista.

Opinnäyte ei ole mörkö

Tätä nykyä Tuomas työskentelee Tampereella Sisu Dieselin aggregaatti-yksikössä. Työssään hän suunnittelee mekaanisia osia ja teräsrakenteita varavoimalaitteisiin. Suunnittelutehtävien lisäksi koneinsinööri voi työskennellä myös esimerkiksi työnjohtajana tai teknisenä myyjänä.

Vaikka opiskeluista Oamkissa on vierähtänyt jo vuosi, muistelee koneinsinööri mielellään opiskeluaikojaan.

– Oulusta jäivät hyvät muistot. Hyvässä porukassa oli usein todella hauskaa. Nautin vapaammasta opiskelusta, jossa menemisiä ei valvottu niin tarkkaan. Opiskelu oli juuri sopivan haastavaa.

Opiskelun loppupuolella jokaiselle eteen tulevaa opinnäytetyötäkään Tuomas ei pidä liian rankkana haasteena ja antaa pari ohjetta.

– Kuunnelkaa opettajien neuvoja ja aloittakaa työn tekeminen ajoissa. Sen kanssa tulee kuitenkin aina kiire. Tietysti kannattaisi valita aihe, joka kiinnostaa itseä, jotta jaksaisi pakertaa sen parissa monta kuukautta.

Tuomas kertoo myös, että tekniikan alalla opinnäytteen laajuus vaihtelee aiheesta riippuen paljon. Opintopisteitä työstä napsahtaa 15, mutta sivumäärät ovat kaikkea 30 ja 80 väliltä. Tuomaksen mukaan valmistuvaa opiskelijaa ei jätetä lopputyönsä kanssa yksin, vaan ohjaajilta ja opettajilta saa aina tarvittaessa tukea ja neuvoja.

– Jokaiselle työlle määrätään ohjaava opettaja, joka auttaa työn sisältöön liittyvissä asioissa. Kielellisiin ja ulkoasullisiin asioihin saa ohjausta suomen kielen opettajalta. Kun työn tekee suositellun aikataulun mukaisesti, aikaa kyllä on tarpeeksi. Eli jos haluaa valmistua keväällä, työ olisi hyvä aloittaa hyvissä ajoin syksyllä.
Kommentit

9.6.2010 klo 11:17
Kannattaisi korjata tuo sana liukokontakti oikeaksi liukukontaktiksi
terv Eero Korhonen


9.6.2010 klo 11:34
Kiitos palautteesta. Termi on nyt korjattu artikkeliin.
Heikki Ylipaavalniemi

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook