Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Opiskelun ja perheen yhdistäminen onnistuu

Teksti: Anne Aho Kuva: Milan Kolarovic

Asja Musijenkon mukaan suomalainen ja ukrainalainen opiskelu eroavat toisistaan ja suomalainen opetus ja opiskelutapa saavatkin häneltä kiitosta.

Vuonna 1999 Suomeen Ukrainasta muuttanut Asja valmistuu tulevana jouluna tradenomiksi. Raahen tekniikan ja talouden yksikössä opiskelevaa Asjaa kiinnostaa ennen kaikkea kirjanpito ja taloushallinnon asiat.

Asja Musijenko viihtyy Raahessa ja tykkää opiskella Tekniikan ja talouden yksikössä tradenomiksi.

Asja Musijenko viihtyy Raahessa ja tykkää opiskella Tekniikan ja talouden yksikössä tradenomiksi.

– Olen valmistunut Ukrainassa laskentatoimen ja tilintarkastajan tutkintoon, mutta Suomessa töitä hakiessa on parempi olla maan oma koulutus, Asja kertoo.

Asjan perheeseen kuuluu kolme lasta ja samasta korkeakoulusta valmistunut mies, joka jatko-opiskelee Oulun yliopistossa. Aikuistutkinnon puolella opiskelevana hän on onnistunut rytmittämään perheen ja opiskelun toimivasti: päivät voi olla kotona, sillä opetus järjestetään pääsääntöisesti iltaisin.

Opettajille kiitosta

Asjalle opiskelu Suomessa ei ole vierasta. Ennen Oamkia hän on opiskellut Raahen kauppa- ja porvarikoulussa datanomiksi sekä Markkinointi-instituutissa taloushallinnon ammattitutkinnon. Oamk saa häneltä positiivista palautetta.

– Opettajat ovat todella hyviä. He jaksavat selittää asiat ymmärrettävästi. Lisäksi ryhmämme yhteishenki on ystävällinen.

Asja kertoo, että Ukrainan ja Suomen opiskelukäytännöt poikkeavat toisistaan. Esimerkiksi joustavuus on asia, jota Ukrainassa ei tunneta. Lisäksi opiskeluohjelmat ovat kaikille samat eikä vapaavalintaisia tai vaihtoehtoisia opintoja ole. Oamkissa opiskelu onkin ollut hänelle mieleistä.

– Haastavia ja mielenkiintoisia kursseja ovat olleet esimerkiksi kansainväliset prosessit ja kaupankäynti.

Asja haluaa työllistyä kirjanpidon puolelle. Kesän hän viettääkin töissä Raahen Rautaruukilla.

– Hain sinne töihin ja luulin ensin, etten pääsekään. He kuitenkin soittivat minulle ja aloitan työt nyt huhtikuussa sihteerin sijaisena, Asja hymyilee.

Raahe on oma koti

Vuosien myötä Raahesta on tullut Asjalle ja hänen perheelleen koti. Hän kehuu kaupungin olevan hyvä ja rauhallinen.

– Olen erittäin tyytyväinen Suomeen, sillä täällä on paljon hyviä asioita. Kävimme kesällä Ukrainassa, mutta se ei tuntunut enää kodilta, Asja sanoo.

Valmistumisen jälkeen tähtäimessä ovat työt.

– Perhe, opiskelu ja työ ovat minulle tärkeitä asioita ja niille kaikille pitää löytää aikaa. Se kyllä onnistuu, jos vain itse haluaa, Asja muistuttaa ja suosittelee aikuisopiskelua kaikille.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook