Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Sote-akatemiassa opiskelu ei ole pakkopullaa

Teksti: Aino Salonen Kuva: Milan Kolarovic

Oamkin Terveysalan yksikössä Oulaisissa toimii Sote-akatemia, jossa opiskelu perustuu vapaaehtoisuuteen.

Suunterveydenhoitoa Sote-akatemiassa opiskeleva Marja-Liisa Mänttäri on havainnut, että säännöllinen hampaiden pesu ja suun kunnossapito ehkäisevät useita sairauksia.

Suunterveydenhoitoa Sote-akatemiassa opiskeleva Marja-Liisa Mänttäri on havainnut, että säännöllinen hampaiden pesu ja suun kunnossapito ehkäisevät useita sairauksia.

Malli Sote-akatemiasta saatiin aikoinaan Jyväskylästä ja Oulaisten Terveysalan yksikkö kehitti siitä oman versionsa.

– Opiskelijat tulevat tänne omien unelmiensa kanssa opiskelemaan asioita, jotka eivät kuulu opetussuunnitelmaan, Sote-akatemian vastuuopettaja Eija Hautala kuvailee.

Päästäkseen akatemiaan vastuuopettajien on ensin hyväksyttävä aihe-alue, josta opiskelija haluaa saada enemmän tietoa. Suosikkiaihe akatemiassa on ollut ensihoito.

Sote-akatemiassa jokainen opiskelija asettaa itselleen tavoitteen. Osa pääsee tavoitteeseensa harjoittelun avulla, osa käy kursseilla tai lukee aiheesta kirjallisuutta. Toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija, Marja-Liisa Mänttäri, opiskelee akatemiassa suun terveydenhoitoa.

– Suunhoitoa ei juurikaan opeteta korkeakoulussa, Mänttäri perustelee.

Mänttärillä on aikaisempaa kokemusta hoitotyöstä kahdenkymmenen vuoden ajalta ja hän tietää, miten vähälle suunhoito työelämässä jää.

Opiskelua omaksi hyödyksi

Mänttäri on ollut mukana akatemiassa jo puolitoista vuotta. Lyhin akatemiassa vietetty aika on ollut neljä kuukautta, pisin kolme vuotta. Keskimäärin opiskelijat viihtyvät siellä vuodesta puoleentoista.

– Opiskelen täällä niin kauan kuin uutta asiaa aiheesta löytyy. Saatan jopa pysyä mukana niin kauan kuin opiskelu kestää, Mänttäri miettii.

Akatemiassa suoritetuista opinnoista on mahdollisuus saada vapaavalintaisia opintopisteitä. Mänttäri ei kuitenkaan opiskele pisteiden perässä, vaan ihan omaksi hyödykseen. Hän suosittelee akatemiaa sellaisille opiskelijoille, jotka haluava oppia uutta sellaisista asioista, mitä ei koulussa opeteta.

– Jokainen, joka on joskus opiskellut, tietää, että pakko-opiskelu ei ole mielekästä. Kun opiskelu ei ole pakollista, se on myös mielenkiintoista, Mänttäri tuumii.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook