Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Tanssimalla opettajaksi

Teksti: Susanna Siironen Kuvat: Milan Kolarovic

Kulttuurinalan yksikön tanssisalissa hypähtelee elämäniloinen nuorimies. Toukokuussa valmistuva Eero Hietanen nauttii viimeisistä hetkistään opiskelumaailmassa. Tanssinopettajaksi valmistuvan Eeron suuntautumisvaihtoehto ei kuulosta mitä tavallisimmalta, sillä miehen sydäntä lähellä on kansantanssi.

Eero odottaa hymyssäsuin tanssinopettajan papereitaan postista. Tämän jälkeen katse suunnataan kohti etelää.

Eero odottaa hymyssäsuin tanssinopettajan papereitaan postista. Tämän jälkeen katse suunnataan kohti etelää.

27-vuotias Eero Hietanen aloitti kansantanssin jo 12-vuotiaana.

– Meidän luokallamme oli kaksi tyttöä, jotka harrastivat kansantanssia, mutta ryhmässä ei ollut lainkaan poikia. He houkuttelivat minut ja pari kaveriani mukaan toimintaan lupailemalla, että seuraavana kesänä lähdetään tanhufestivaaleille Norjaan. Kyllähän siellä käytiinkin, Eero muistelee.

Fysiikka sai jäädä

Helsingistä kotoisin oleva Eero päätyi Oamkiin opiskelemaan tanssinopettajaksi mutkan kautta. Hän luki kolme vuotta fysiikkaa Otaniemen Teknillisessä Korkeakoulussa ennen hakua Oamkiin.

– Tanssi kiinnosti niin paljon, että päätin hakea opiskelemaan sitä. Minulla oli Otaniemessä varsinaisesti vasta perusopinnot menossa ja tiesin, että voin aina myöhemmin palata sinne takaisin.

Tanssinopettajakoulutukseen pääsy ei kuitenkaan ole helpoimpia asioita.

– Luulen, että olin sisään päässeistä heikkotasoisimpia. Oli varmaan melko rajalla, pääsenkö sisään vai en. Tämä laji vaatii kovan harrastustaustan, ei välttämättä juuri kansantanssista, mutta jostakin tanssilajista, Eero kertoo.

Pääsykokeessa arvioidaan myös muun muassa laulutaitoa sekä rytmiikkaa ja psykologi arvioi hakijan soveltuvuuden opettajaksi. Vain Oamkissa voi opiskella kansantanssia korkeakoulutasolla ja josta saa myös opettajankoulutusta.

Itse tanssin opiskelu ei myöskään ole helpoimmasta päästä.

– Varsinkin ensimmäinen ja toinen vuosi ovat rankkoja. Silloin tanssittiin eniten ja kehon piti tottua muutokseen. Joskus saatetaan vain tanssia koko päivä ja kun on meneillään joku tiivis kurssi, sitä on täysin opiskelun armoilla. Iltaisin vain yrittää saada itsensä huollettua seuraavaa päivää varten, Eero naurahtaa.

Kolmas ja neljäs vuosi ovat opiskelun kannalta haasteellisia, sillä tällöin tehdään erilaisia produktioita, vedetään useita opetusharjoitteluryhmiä ja tanssitaitojakin hiotaan tosissaan. Neljännen vuoden syksyllä päästään kiinni käytännön opetustyöhön, kun suoritetaan puolen vuoden työharjoittelu.

Kansantanssiesityksistä pääsee nauttimaan ajoittain Oamkin kulttuurialan yksikössä. Esitysten pukuloisto on näkemisen arvoinen.

Kansantanssiesityksistä pääsee nauttimaan ajoittain Oamkin kulttuurialan yksikössä. Esitysten pukuloisto on näkemisen arvoinen.

Oppipojasta opettaja

Tanssimisen lisäksi opettajien täytyy osata myös vetää ryhmiä ja opettaa tanssimista.

– Jokaisella opiskelijalla on oma alakoululuokka, jolle opetetaan tanssimista kerran viikossa. Koululaisille tunnit ovat pakollisia ja tunnit ovat hyvin opettavaisia, kun täytyy löytää niitä pedagogisia keinoja, millä saada oppilaat innostumaan asiasta.

Eero painottaa tuntien opettavaisuutta opettajaopiskelijalle. Joskus ryhmistä voi löytyä myös lapsia, jotka eivät ala yhteistyöhön silmänräpäyksessä.

– Lapsille opettaessa toiminnan täytyy olla omaehtoista ja tekemisen lähteä lasten omasta maailmasta. Jokainen ihminen tykkää liikkua. Täytyy lähteä liikkeelle pelien ja liikkumisen kautta eikä ensimmäisenä alkaa hioa jotain polvenojennusta, Eero nauraa.

Eero saa toukokuun lopussa valmistumispaperit käteensä ja suunnitelmat tulevaa varten ovat jo selvillä.

– Muutan takaisin Helsinkiin ja alan tehdä siellä töitä. Pitää keräillä erilaisia ryhmiä esimerkiksi nuorisoseuratoiminnasta ja muualta.

Vedettäviä tanssiryhmiä energisellä miehellä on jo muutama tiedossa. Eero sanookin, että töitä tanssimaailmassa riittää.

– Töitä on paljon, kun vain on valmis tekemään työtä lasten ja nuorten parissa sekä monipuolisesti erilaisia hommia, hän lupaa.

Lue lisää aiheesta
Kolmen vahvan tanssilajin kokonaisuus
Ullakko - Kansantanssia pienten tanssijoiden parissa
Ullakko - Työ kuin yhtä tanssia


avain Avainsanat: tanssi, tanssinopettajaViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook