Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Työnjohtoon korkeakoulun penkiltä

Teksti: Anne Aho Kuva: Milan Kolarovic

Tänä keväänä Raahen yksiköstä tuotanto- ja metallitekniikan insinööreiksi valmistuvat Heini Honkalammi ja Jussi Issakainen tietävät, että valmistuville opiskelijoille on kysyntää työmarkkinoilla. He ovat ensimmäiset Raahen tekniikan ja talouden yksiköstä valmistuvat koneinsinöörit.

Vaikka Raahen koneinsinööriopiskelijat eivät yleensä käytäkään Steelpolis-tuotantostudion Raahen Seudun Teknologiakeskus Oy:n laitteita näin radikaalisti, ovat ne silti merkittävässä osassa opiskeluita.

Tutkinto valmistaa työelämään esimies- ja asiantuntijatehtäviin keskittyneitä työntekijöitä. Valmistumisen kynnyksellä olevat Heini ja Jussi kumoavat sen myytin, ettei nainen pärjäisi alalla.

– Tämän alan töissä ei tarvitse olla likaisissa haalareissa kädet rasvassa, sillä tällä koulutuksella pääsee esimerkiksi myynti- ja ostotehtäviin. Lisäksi naiset pärjäävät tällä alalla siinä, missä miehetkin, Jussi purkaa myyttiä.

Heini kertookin, että hänellä on ollut aina kiinnostusta konetekniikkaa kohtaan.

– Kiinnostus on tullut verenperintönä isältä, kun hänen kanssaan on tullut oltua autotallissa ja hän on myös töissä alan yrityksessä. Tämä oli luonnollinen valinta minulle, Heini perustelee.

Jussilla puolestaan on taustalla kymmenen vuoden työura Rautaruukilla. Vuodenvaihteessa työnkuva muuttui.

– Vuodenvaihteesta asti olen tehnyt esimiestehtäviä ja korkeakoulun opit ovat olleet työmaalla hyödyksi. Vaimo tuumasikin huomanneensa, että nykyisin alan heti miettiä miten voin ratkaista jonkin kohtaamani ongelman, Jussi naurahtaa.
Koneinsinöörin työt eivät ole vain miesten hommia, sanovat kevään koneinsinöörit Heini Honkalammi ja Jussi Issakainen.

Koneinsinöörin työt eivät ole vain miesten hommia, sanovat kevään koneinsinöörit Heini Honkalammi ja Jussi Issakainen.

Pioneeriryhmäläiset

Heini ja Jussi kuuluvat siihen konetekniikan opiskelijaryhmään, joka sai kunnian olla ensimmäinen Raahen tekniikan ja talouden yksikössä. Edelläkävijän roolista oli opiskelijoille hyötyä.

– Esimerkiksi valinnaisissa opinnoissa meitä kuunneltiin tosi hyvin sen suhteen, mitä haluaisimme opiskella. Lisäksi opettajat olivat pääosin työelämästä, joten he olivat realistisia ja osasivat havainnollistaa esimerkit konkreettisesti työmaan kautta, kaksikko kehuu.

Työelämälle ei uusia insinöörejä ole tarvinnut kädestä pitäen esitellä. Heini ja Jussi kertovat, että heidän luokalta ovat harvassa ne, joilla ei olisi kesätöitä. Osa opiskelijaporukasta on myös siirtynyt jo työelämään opiskeluiden aikana, mutta valmistuminen on silti pysynyt tavoitteena.

Opista näyte yrityksille

Yrityksiin tehtävät opinnäytetyöt ovat hyvä tapa esitellä itseään työelämälle. Heini ja Jussi valmistuvina opiskelijoina ovat saaneet oppinsa todistettua. Molemmat tekivät näytteensä yrityksille.

– Tein opinnäytteeni Tornion Outokummun tehtaalle ja aiheena oli selvitys siitä, kuinka suuri osuus tehtävistä töistä saadaan kerralla valmiiksi, Heini selvittää.

Jussi teki työnsä omalle työpaikalleen eli Rautaruukille. Aiheena oli uuden asiakaslaadun tuotannon kehittäminen.

– Itselläni oli ehtona se, että voin tehdä sellaisen opinnäytetyön, josta on oikeasti hyötyä, Jussi painottaa.

Lisäksi kaksikko kertoo, että ainakin suuremmat yritykset haluavat myös maksaa opiskelijoiden tekemistä opinnäytetöistä. Se ja itseä kiinnostava aihe lisäävät motivaatiota tehdä opinnäytettä. Koneinsinöörit ovatkin tyytyväisiä opiskeluun ja tulevaisuuteen.

– Tässä tutkinnossa on hienoa se, ettei työllistyminen ole rajattu johonkin tiettyyn alaan. Työpaikaksi passaavat kaikki ne paikat, joissa vain on tuotantotekniikkaa eli leipomoista teräspuoleen, koneinsinöörit kehuvat.

avain Avainsanat:Kommentit

24.9.2014 klo 14:09
Hauska kuva tuo ylempi, Fuck the Työturvallisuus! Tulee varmaan vastuullisia työnjohtajia tuollaisista..
Mestari

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook