Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Juridiikka ja tradenomi ne yhteen soppii

Teksti ja kuva: Susanna Siironen

Kun Satu Marttila sai kuulla ensimmäisen kerran oikeustradenomin opinnoista Oamkissa, ei hän joutunut miettimään kahteen kertaan, mitä tehdä.

Satu kertoo, että oikeuden ja hallinnon suuntautumisvaihtoehdon opiskelijat valitaan hakijoista opintomenestyksen perusteella.

Satu kertoo, että oikeuden ja hallinnon suuntautumisvaihtoehdon opiskelijat valitaan hakijoista opintomenestyksen perusteella.

Nyt Satu on ensimmäisten joukossa opiskelemassa itselleen oikeuteen ja hallintoon erikoistuvan tradenomin tutkintoa Oamkissa. Oikeuden ja hallinnon suuntautumisvaihtoehto otettiin osaksi tradenomitutkintoa syksyllä 2007. Ensimmäinen opiskeluvuosi on siis takana.

– Kun aloitin Oamkissa, en tiennyt oikeustradenomin opinnoista. Ensimmäisen vuonna suoritin liiketalouden perusopintoja. Heti syksyn infoissa kuitenkin kerrottiin tulevasta oikeuden ja hallinnon suuntautumisvaihtoehdosta. Tämä alkoi kiinnostaa, sillä olen joskus ajatellut hakea oikeustieteelliseen, Satu muistelee.

38-vuotias Satu haki lukemaan tradenomin opintoja aikuiskoulutuksen puolelta. Ryhmässä on opiskelijoita niin aikuiskoulutuksen kuin nuorten puoleltakin. Satua ei arveluttanut hakeutua ensimmäistä kertaa alkavaan koulutukseen.

– Juridiikka on aina kiinnostanut minua. Asiat jotenkin rullasivat minun kohdalla niin, että olin juuri oikeaan aikaan aloittanut opinnot. Tämä oli minulle paras mahdollinen ajoitus. Jos en olisi päässyt ryhmään, olisin varmasti ollut kauhean pettynyt, Satu miettii.

Kakkosluokkalainen

Sadulla on opiskelussa ja perhe-elämässä sovittelemista, sillä kotoa löytyy kaksi lasta ja työnpuolesta paljon matkusteleva mies.

– Toisella luokalla olevan poikani mielestä on kauhean hauskaa, että äitikin on tokaluokalla, Satu naureskelee.

Kauppakoulun käynyt Satu kertoo, että hän päätyi takaisin koulun penkille, koska energiaa opiskeluun tuntui vielä löytyvän.

– Olen työskennellyt hotelli- ja ravintola-alalla sekä kaupoissa ja toimistoissa. Ravintola-ala on melko raskas ja minulla oli sellainen elämänvaihe, että tuntui mielekkäältä hakea korkeakouluun. Oli sellainen motivoinut olo, Satu sanoo.

Korkeakoulun penkillä on ollut haastavaa, mutta mielenkiintoista. Töitäkin on joutunut tekemään toden teolla. Satu arvelee, että osaa nykyisin kuitenkin käyttää opiskeluun varatun ajan paremmin hyödyksi kuin aikaisempina opiskeluvuosinaan.

Oikeusapua

Ensi syksynä Sadulla on edessään 14 viikon työharjoittelu Oulun seudun oikeusaputoimistossa, missä hän tekee oikeusapusihteerin tehtäviä. Oikeustradenomit voivat työskennellä esimerkiksi käräjäoikeudessa, verovirastoissa, kihlakunnan virastoissa, pankeissa, tai vakuutusyhtiöissä. Työ juridiikan parissa on haastavaa.

– Teen harjoittelussa asiakaspalvelutehtäviä ja esityötä asianajajille. On se välillä mietityttänyt, että mitä kun joku tulee esimerkiksi tekemään perunkirjoja. Asiakkaan kohtaaminen voi olla vaikeaa, että löytyvätkö ne oikeat sanat.

Satu on sitä mieltä, että kaikesta kuitenkin selviää, kun tekee vain sen minkä osaa. Mutta edes vaikeat tilanteet ja tapaukset eivät saa Satua epäilemään valintaansa.

– Juridiikka on minun juttuni. Ehkä se on jollakin tapaa suoraviivaista, vaikka lain kiemurat ovat siinä taustalla. Tässä on kuitenkin selkeämpi yksi totuus kuin esimerkiksi markkinoinnissa. Kyllä nykyisin lukee sanomalehdenkin eri tavalla kuin ennen ja miettii asioita hieman eri kantilta, Satu toteaa.
Kommentit

31.5.2008 klo 12:58
Meidän äiti!
Laku

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook