Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Opiskelijavaihto opettaa elämästä

Teksti:Susanna Siironen Kuva: Hanna Niskasen kuva-arkisto

24-vuotias Hanna Niskanen päätti toteuttaa haaveensa opiskelijavaihdosta ja lähti kolmeksi kuukaudeksi Unkariin. Vaihdossa tuleva sairaanhoitaja sai kokea kuinka hyvässä asemassa suomalaiset ovat.

Hanna työskenteli harjoittelussaan lastensairaalassa, vanhainkodilla sekä kehitysvammaisten hoitokodissa.

Hanna työskenteli harjoittelussaan lastensairaalassa, vanhainkodilla sekä kehitysvammaisten hoitokodissa.

Hanna Niskanen opiskelee Oulun seudun ammattikorkeakoulussa Sosiaali- ja terveysalan Oulaisten yksikössä. Hän on viittä vailla valmis sairaanhoitaja.

Hanna oli jo kaemman aikaa haaveillut vaihdosta Espanjassa. Kun kipinä lähtemiseen sitten tuli, huomasi Hanna, että nopeat syövät hitaat.

- Hain vaihtoon viime tipassa ja vaihtoehtoja oli jäljellä enää Englanti tai Unkari. Valitsin Unkarin. Espanjan paikat olivat menneet jo siinä vaiheessa, kun aloin täyttää anomusta, Hanna kertoo.

Harjoittelu avasi silmät

Hanna lähti vaihtoon Unkariin, Nyiregyhazan-kaupunkiin, avoimin mielin. Toisen maan potilaiden hoitotavat kiinnostivat. Hän kertoo, ettei osannut juuri odottaa mitään erityistä tulevilta kuukausilta.

- Ajattelin vain, että sen näkee sitten paikan päällä. Halusin uusia kokemuksia toisesta maasta ja kokeilla ulkomailla opiskelua sekä nähdä toista kulttuuria, hän kertoo.

Vaihdossa Hanna päätti suorittaa harjoitteluaan. Hän työskenteli lastensairaalassa, vanhainkodilla sekä kehitysvammaisten hoitokodissa. Sairaanhoitajaksi aina halunnut Hanna järkyttyi maan alkeellisista sairaanhoitotavoista.

Hanna suoritti ensimmäisen harjoittelun lastensairaalassa, jonka olot olivat ihan toista kuin Suomessa.

- Osa pikkulapsista oli sidottu sänkyyn kiinni eivätkä hoitajat ehtineet hoitaa kaikkia. Lapset itkivät kovasti ja se oli järkyttävää katseltavaa. Se jää mieleen varmasti loppuelämäksi.

Kulttuurishokki iski

Hanna muistelee, että matkan kaksi ensimmäistä viikkoa olivat lievää kulttuurishokkia. Suomeen verrattuna Unkari vaikutti keskiaikaiselta. Vaihdon aikana Hanna asui opiskelija-asunnossa, joka tarkoitti yhden hengen huonetta kahdelle jaettavaksi eikä tilaa juuri ollut.

- Asuntoon oli tottuminen, kun se oli niin pieni ja alkeellinen: yksi huone, jossa oli vessa ja suihku. Kaikkeen tottui hyvin äkkiä, kun lähdin sillä asenteella, että asiat Unkarissa eivät ole niin hyvin kuin Suomessa, hän muistelee.

Positiivista Hannasta oli se, että maassa oli halpaa. Alkeellisilta vaikuttavista oloista huolimatta vaihto opetti hänelle paljon.

- Opin esimerkiksi sellaisen suuren asian, että Suomessa potilaat saavat erittäin hyvää hoitoa ja ketään ei jätetä hoitamatta. Suomalaiset eivät ymmärrä, kuinka hyvin meillä on asiat muihin maihin verrattuna.

Unkarissa Hanna myös tajusi, kuinka rakas oma kotimaa on ja alkoi arvostaa sitä enemmän reissun aikana.

Hanna neuvoo, että vaihtoa suunnittelevien kannattaa nähdä hieman vaivaa vaihtomaan kielen opettelussa. Edes kaikkialla Euroopassa ei välttämättä pärjää pelkällä englannilla.

- Unkarissa monikaan ei osannut puhua englantia ja se vaikeutti ymmärtämistä. Jos olisin lukenut enemmän unkaria, niin ihmisten kanssa puhuminen olisi ollut helpompaa, Hanna toteaa.

Lue lisää aiheesta
Ullakko - Vaihto-opiskelijana Skotlannin nummilla
Ullakko - Oulaisissa on hyvä opiskella ja elää

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook