Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Vapautta opintojen valintaan

Teksti: Anne Aho Kuva: Milan Kolarovic

Perusopinnot rakentavat opiskelijalle hyvät tiedot ammattia varten. Opintosuunnitelmaan kuuluvat myös vaihtoehtoiset ja vapaavalintaiset opinnot, joita on poimittavana laidasta laitaan. Ne voi sovittaa tarjonnan ja oman lukujärjestyksen mukaan opiskeltavaksi.

Vaikka useat opintojaksot ovat hyvin asiapitoisia ja -painotteisia, voi tarjonnasta valita myös mukavaa piristystä opiskeluarkeen

Vaikka useat opintojaksot ovat hyvin asiapitoisia ja -painotteisia, voi tarjonnasta valita myös mukavaa piristystä opiskeluarkeen

Valinnaisissa opintojaksoissa tarjoutuu mahdollisuus tutustua myös muiden yksiköiden tarjontaan, sillä opiskelija voi vapaasti poimia mieleisensä jaksot joko Oamkin tai muiden korkeakoulujen tarjonnasta.. Ne tukevat opintoja ja antavat mahdollisuuden tutustua myös siihen alaan, jota ei välttämättä opiskele.

Esimerkiksi Liiketalouden yksikkö houkuttelee opiskelijoita nappaamaan tarjottimelleen vaikkapa digitaalista mediaa ja graafista suunnittelua. Ne tarjoavat opiskelijalle tiedot siitä, miten rakentaa nettisivut ja millainen ulkonäkö julkaisuun kannattaa suunnitella.

Oulaisten Terveysalan yksikkö tarjoaa käytäntöä ihan arkipäiväänkin. Suojaudu, selviydy ja auta muita poikkeusolojen aikana -opintojakso antaa varmasti omansa, jos opiskelija joskus joutuu tällaiseen tilanteeseen.

Vaihtoehtoisuutta opiskeluun

Vaihtoehtoiset ammattiopinnot päätetään aina lukukausittain. Opinnot ovat yksiköiden omia opintojaksoja, joten niiden aihealueetkin ovat eri tutkintojen mukaisia. Niiden sisältö on yleensä hyvin lähellä yksikön tarjontaa, joten niillä voi hieman syventää tai laajentaa osaamistaan.

Luonnonvara-ala houkuttelee valitsemaan puutarha-alan vaihtoehtoisiksi opinnoiksi esimerkiksi puutarhakaupan ja syventävän kasviensuojelun opintojaksoja. Ensimmäisessä vaihtoehdossa opiskelija oppii tuntemaan keskeisimpiä asioita puutarhatuotekaupan asioista ja lainsäädännöstä. Syventävässä kasvien suojelussa tiedot karttuvat muun muassa ajankohtaisilla kasvinsuojelumenetelmillä.

Vakavaa valintaa tai pirteää poimintaa

Vaikka useat opintojaksot ovat hyvin asiapitoisia ja -painotteisia, voi tarjonnasta valita myös mukavaa piristystä opiskeluarkeen. Tällaisiksi vaihtoehdoiksi passaa aina yhtä hyödylliset kielten perusopinnot. Samalla, kun saa oppia juttelemaan vaikka espanjaksi, ranskaksi tai japaniksi, voi se olla varteenotettava apu, jos vaihto-opiskelu kyseisessä maassa sattuu kiinnostamaan.

Toisaalta opiskelu voi olla myös niin rentouttavaa, ettei sitä heti edes puurtamiseen liittäisi. Opintopisteitä on voinut keräillä esimerkiksi äänenmuodostuksen perusteilla tai vaikkapa joogaamalla. Jos taas kuvaus on intohimo, on sitä voinut ruokkia muotikuvauksen opintojakson opeilla.

Tarjonnasta ei luulisi näiden pisteiden keruun jäävän kiinni, vaikka opintojaksovalikoimat vaihtelevatkin vuosittain.

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook