Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Kolmen vahvan tanssilajin kokonaisuus

Teksti: Anne Aho Kuvat: Pekka Kallasaari

Oulun seudun ammattikorkeakoulusta halutaan valmistaa tanssinopettajia, jotka ovat monipuolisia ja korkeatasoisia.

Tanssinopettajien koulutuksessa panostetaan muun muassa rock’n’swing-tanssiin, jotta valmistuvan opettajan osaaminen olisi mahdollisimman laaja-alaista.

Oamkin tanssinopettajankoulutus on pistänyt jalalla koreasti myös uudistumisessa. Uutena opiskelussa onkin seuratanssinsuuntautumisvaihtoehdon opinnot, jotka jatkossa sisältävät oman päälajin lisäksi kaksi vahvaa rinnakkaislajia.

– Tulemme panostamaan suomalaisen seuratanssin lisäksi vakio-, latinalais- sekä rock’n’swing-tansseihin, jotta valmistuvan opettajan osaaminen olisi mahdollisimman laaja-alaista, Kulttuurialan yksikön tanssin osastonjohtaja Anssi Kirkonpelto summaa.

Myös opetussuunnitelmaa tarkennetaan siten, että jatkossa opinnoissa voidaan hyödyntää ja hyväksilukea omaa aktiiviharrastusta tai kilpailu-uraa sekä pitkää työkokemusta koulutuksen hyväksymissä lajeissa.

Tanssityökuvioita silmällä pitäen

Tanssin opetussuunnitelmassa on huomioitu myös työmarkkinoiden tarve.

– Nykyisessä opetussuunnitelmassa mainitaan pää- ja sivulajit, jotka määritellään tarkemmin vuosittain. Näin voimme reagoida työkentän ja opiskelijoiden tarpeisiin.

Tanssinopettajaopiskelijan työmarkkinat näyttävät hyvältä. Esimerkiksi vuonna 2009 valmistuu laaja-alaisia ja osaavia seuratanssin ammattilaisia, joista suurin osa on työllistänyt itsensä jo ennen varsinaista valmistumista.

– Tanssinopettajien työtilanne on hyvä ja töitä riittää koko Suomessa varsinkin, jos on valmis tekemään töitä suurten keskusten ulkopuolella.

Valmistuvat opettajat eivät tanssi itseään työttömiksi, sillä heidän työtilanteensa on hyvä ja töitä riittää koko Suomessa.

Miesopettajista mallia pojille

Tällä hetkellä tanssinopettajakoulutuksessa pyörähtelee nuorista ja aikuisista koostuva 87 opiskelijan lauma. Hakijoista valtaosa on naisia, joten miehiä kaivattaisiin joukkoihin.

– Pedagoginen osaaminen ei ole riippuvainen sukupuolesta. Olisi kuitenkin hyödyllistä, jos työkentällä olisi sekä mies- että naisopettajia. Silloin tanssiharrastuksen aloittavilla pojilla olisi mallia siitä, ettei tanssiminen ole vain naisten hommaa.

Koulutuksen muutokset takaavat sen, että oli tanssinopettajana mies tai nainen, on osaaminen rautaista. Eikä koulutus tähtää vain toisten palkkalistoille valmistumiseen. Tanssin koulutusohjelman opiskelijat voivat suorittaa Oamkin yrityshautomon opintoja. Ne antavat opiskelijoille tilaisuuden hioa ajatusta omasta tanssialan yrityksestä.

Tanssin yksikkö uskookin, että koulutuksen monipuolisuus ja opetuksen korkea laatu takaavat valmistuvien opettajien olevan alansa huippuosaajia, jotka kykenevät vastaamaan työkentän haasteisiin sekä kehittämään vahvasti Suomen eri paritanssilajeja.

Lue lisää aiheesta
Tanssimalla opettajaksi
Ullakko - Kansantanssia pienten tanssijoiden parissa
Ullakko - Työ kuin yhtä tanssia

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook