Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

KOLUMNI
Työelämästä opiskelijaelämään

Teksti ja kuva: Maija Räsänen

Maija Räsäsen taakse jäi kahdeksan vuoden työura UPM:n paperitehtailla.

Netin uutisotsikot kirkuvat seinällä: Kajaanin UPM:n paperitehdas suljetaan, kaikki paperikoneet pysäytetään ja 535 ihmisen irtisanomista koskevat yt-neuvottelut alkavat. Ensimmäisten ammattiopintojen aloitus syyskuussa on ristiriitainen. Uutistoiminnan-opintojaksoa on odotettu innolla, mutta mieleni on surullinen. Voisin kuulla uutisen Oulun seudun ammattikorkeakoulun viestinnän koulutusohjelman sijasta paperitehtaalla.

Ajatukseni ovat Kajaanissa työtoverieni ja läheisteni luona, enkä voi välttyä kyyneliltä, kun erään tutun miehen kasvot ilmestyvät esille Ilta-Sanomien sivuilta. Läksiäisissäni työkaverien hurtilla huumorilla laukomat "Etkä sitten kyllä tule meitä portille haastattelemaan, jos tehdas joskus loppuu" -vitsit eivät enää tunnukaan huvittavilta.

Mutta miksi en tuona päivänä ole tehtaalla kolmivuorotöissä, kuten kahdeksan vuoden ajan syksyyn 2008 asti? Olen lähtenyt opiskelemaan medianomiksi. Mukavista työkavereista ja vakituisesta työpaikasta huolimatta en voinut välttyä ajatuksilta, että voisin joskus vielä opiskella jotain työn ohessa, jotain aivan muuta kuin prosessiteollisuutta.

Kajaanin työvoimatoimiston ammatinvalintapsykologi Päivi Jauhiaisen luota löytyi ideoita. Tein testejä, joiden avulla hahmotin vahvuuksiani ja tutustuin eri aloihin ja ammatteihin. Oamkin nettisivustolta löysin "sen oikean": viestinnän koulutusohjelman journalismin suuntautumisvaihtoehdon.

– Tuonne! Ajattelin opintosuunnitelman rakennetta tutkittuani.

Oli helppo etsiä sopivaa opinahjoa, kun oli ottanut selvää, mikä kiinnosti. En tiennyt, riittäisivätkö yhteishaun pistemääräni valintakokeisiin pääsyyn asti. Pelkkä ajatus kokeistakin karmi selkäpiitä.

– Aina kannattaa yrittää! Ystävät rohkaisivat.

Keväällä 2007 istuin hermostuneena suuressa opetustilassa monen muun yhtä jännittyneen hakijan kanssa. Pulpeteilla edessämme olivat kynät ja pyyhekumit. Oamkin tuutoriopiskelijat hymyilivät rohkaisevasti. Silti mahassa lepattivat perhoset. Viestinnän yliopettaja Pertti Sillanpää jakoi tehtävät, urakka alkoi. Valintakokeen pisteet riittivät varasijaan.

– Tulipahan kokeiltua, tuumasin.

Elokuussa puhelimeni soi: Oamkin opintotoimistosta kerrottiin, että tarjolla olisi opiskelupaikka! En ollut uskoa, mutta ystävällinen nainen sai vakuutettua että nyt oli tosi kyseessä. Riemullani ei ollut rajoja. Lykkäsin opintojen aloitusta vuodella sopiakseni työpaikalla opintovapaasta.

Elokuussa 2008 lähdin aloittamaan opiskelun iloisella mielellä. Syksyn edetessä maailmantalouden ja Suomen paperiteollisuuden rakennemuutokset kuitenkin alkoivat ravistella yhä lähempänä. Lopulta tuli tuo päivä, jolloin istuimme uutistoiminnan tunnilla ja tieto työpaikkani lopettamisesta oli tullut julki.

– Nyt minusta tuli täysipäiväinen opiskelija, alan vaihtaja, ajattelin tuolloin.

Vaikka omalle kohdalle osuikin hieman draamaa korkeakoulun alun suhteen, en kadu Ouluun opiskelemaan tuloani. Päinvastoin. Talouden taantuman syvetessä ja yt-neuvotteluista kertovien uutisten yleistyessä en voi välttyä ajatukselta, että Oamk on kuin suojasatama maailmanmarkkinoiden myrskyltä. Kun jonakin päivänä valmistumme, olemme kaikki yhden tutkinnon verran rikkaampia. Loppujen lopuksi en koekaan vaihtaneeni mitään pois. Tiedän, että tulen saamaan lisää osaamista entisten taitojeni jatkoksi.


avain Avainsanat: alanvaihtoKommentit

19.3.2009 klo 21:43
Loistava, koskettava ja silti asiallinen kolumni! Mahtavaa Maija!
KatjaK

19.3.2009 klo 21:54
Kiitos Katja! :)
-Maija

14.5.2009 klo 15:09
Entinen vuoromestarisi toivottaa hyvää jatkoa ja valoisaa elämää !! Hyvä alku...
Haksu

27.5.2009 klo 20:30
tämähän ei ole kolumni vaan henkilöhaastattelu. Mutta mielenkiintoinen sellainen! Rohkea ratkaisu kannatti...
Kisu

3.11.2009 klo 22:53
Kiitos kommenteista! Joskus pitää uskaltaa ;) Ja hyvää talvea lukijoille :)

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook