Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Ensimmäinen lukukausi ammattikorkeakoulussa takana

Teksti: Aleksanteri Pikkarainen Kuva: Pekka Kallasaari

Nico Hänninen, Annemari Lahtinen ja Anna Laitila ovat kaikki selvinneet hengissä ja terveinä ensimmäisen syksyn opinnoista Oulun seudun ammattikorkeakoulussa. Kokemukset kuluneesta lukukaudesta ovat pääosin positiivisia eikä suuria vastoinkäymisiä ole koettu.

Annemari Lahtisen syksyn paras hetki oli päästä mukaan Usvapuro-lyhytelokuvan kuvauksiin assistentiksi.

Liiketalouden yksikössä opintonsa aloittanut Nico Hänninen on kiireinen mies. Opiskelu vie ajasta suurimman osan ja vähäinen vapaa-aika kuluu salibandyharrastuksen parissa.

Jutun teon aikaan joulukuun alussa Nicon työpöydän nurkalla odottaa iso pino kirjoja, jotka pitäisi kahlata läpi tulevaa tenttiviikkoa varten.

– Lukuvuosi on jaettu neljään jaksoon, joten tenttiviikko on kahdesti lukukaudessa. Aluksi tämä systeemi vaikutti hyvältä, mutta isojen kokonaisuuksien omaksuminen kerralla on raskasta. Samalla pitäisi jaksaa tehdä yksilö- ja ryhmätehtävät, joita osa opettajista teettää liikaakin, Nico kertoo.

Lukiossa tällaista ei olisi Nicon mukaan jaksanut, mutta kiinnostava ala saa tekemään kovasti töitä opintojen eteen. Negatiivisia yllätyksiä Nico ei ole kovan työmäärän lisäksi kokenut. Positiivista on ollut erinomainen ryhmähenki. Kevätlukukauteen on hyvä lähteä, sillä syksyllä on oppinut rytmiin ja opintojaksojen ajoittuminen näyttää hieman kevyemmältä.

Ammattiopinnot odotettua parempia

Annemari Lahtinen on juuri palannut reissulta Etelä-Suomesta. Jouluun on aikaa vielä kaksi viikkoa, mutta Annemarilla on jo vapaata.

– Koulua ei ole ollut ainakaan liikaa ja mukavan rento syksy on takana. Vapaapäivät ovat sijoittuneet sopivasti euron päivien ja luokkabileiden jälkeen.

Kulttuurialan yksikössä kuvallista viestintää opiskeleva Annemaria kiittelee myös vaihtelevia viikkoja. Hän on ollut positiivisesti yllättynyt kuluneesta lukukaudesta. Perusopintoja sisältäneen alun jälkeen käyntiin lähteneet ammattiopinnot ovat olleet odotettuakin parempia. Syksyn paras hetki oli päästä mukaan Usvapuro-lyhytelokuvan kuvauksiin assistentiksi. Annemari odottaa innolla ja jännityksellä kevättä ja toivoo rennon meiningin jatkuvan.

Harjoitustunneilla opit parhaiten talteen

Sairaanhoitajaksi Sosiaali- ja terveysalan yksikössä opiskeleva Anna Laitila iloitsee, sillä harjoittelua on jäljellä enää kuusi päivää, jonka jälkeen pääsee hengähtämään vapaalle. Syksystä on jäänyt hyvä maku suuhun.

– Opiskelu on mukavaa eikä sitä ole liikaa. Ainoastaan jaksojen loput ovat raskaita, kun tehtävät ja tentit kasaantuvat lyhyelle ajalle.

Suuria vaikeuksia Annalla ei ole ollut. Muutamat tehtävät ja luennot ovat kuitenkin turhauttaneet, sillä Annan mielestä asiat oppii paremmin harjoitustunneilla. Myös tietojärjestelmien monimutkaisuus sekoittaa uuden opiskelijan päätä. Järjestelmät eivät toimi tai tuottavat liikaa vaivaa.

Harjoittelu vanhainkodissa on ollut odotettua mukavampaa, vaikkakin alku tuntui raskaalta. On hyvä, että ammattia pääsee harjoittelemaan jo ensimmäisenä syksynä. Jouluvapaiden jälkeinen aika pelottaa Annaa hieman.

– Tulossa on tiukka aikataulu ja uusintatentit. Opiskelua jatketaan kuitenkin positiivisin mielin.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook