Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Yrityksen voi perustaa opiskelun ohessa

Teksti: Samppa Rautio Kuva: Pekka Kallasaari

Elokuussa 2008 medianomiksi valmistunut Minna Arvila tarttui tilaisuuteensa. Hän seurasi vanhempiensa jalanjälkiä ja perusti Oamkin yrityshautomon kautta oman freelancer-yrityksensä.

Minna Arvila seurasi opintojen jälkeen vanhempiensa jalanjälkiä ja perusti oman yrityksensä.

– Hautomon tärkein anti oli realistisen kuvan muodostuminen yritystoiminnasta, Minna Arvila pohtii.
– Nyky-yhteiskunnassa yrittäjyysinnokkuus on suuressa kasvussa, joten oppilaitosten täytyy antaa opiskelijoilleen mahdollisuus hankkia valmiudet oman yritystoiminnan perustamiseen, kertoo Oamkin yrityshautomovastaava, lehtori Terho Jylhälehto.

Oamkin yrityshautomo perustettiin 3,5 vuotta sitten tarkoituksena antaa potentiaalisille, tuleville yrittäjille mahdollisuus kehittää omasta liikeideastaan toimiva yritys tai kehittää jo olemassaolevan yrityksen toimintaa. Yrityshautomo-opinnoista saa myös tärkeitä opintopisteitä.

Opintopisteiden takia Minna ei kuitenkaan hautomoon osallistunut.

– Viestinnän alalla ei Oulun seudulla ole kovin paljon töitä tarjolla, hän toteaa.

Minnan unelmana on ollut freelancerin ura ja hän koki hautomon voivan auttaa sen toteuttamisessa.

Jooga on Minnan perustaman yrityksen toinen toimiala. Kuvassa Minna ohjaamassa Auroora joogakoulun ensimmäistä joogatuntia.

Hautomosta 25 yrityspoikasta

Vuosittain eri yksikköjen opiskelijat kehittävät hautomossa 30–40 liikeideaa. Jokaisesta ideasta ei toki yritystä synny.

– Tähän mennessä hautomossa on luotu 25 yritystä, joista jokainen on edelleen pystyssä, Terho toteaa ylpeänä.

Hautomo-opiskelijoista suurin osa on kulttuurialan opiskelijoita, vähiten on puolestaan Tekniikan yksiköstä.

– Kulttuurin opiskelijoiden suuri määrä selittyy lapsuudessa opittujen taitojen perusteella: esimerkiksi valokuvausta on voitu harjoittaa pienestä pitäen, Terho valaisee.

Suurimmassa nousussa on luonnonvara-alan opiskelijoiden määrä, jonka Terho arvelee johtuvan maatalousyrittäjyyden kasvusta.

Opiskelun ohella yrityksen voi toki perustaa muutenkin kuin hautomon kautta. Liiketalouden opiskelija Henri Niemi perusti kesällä 2008 henkilöstövuokrausfirman kahden opiskelukaverinsa kanssa.

– Mietimme hautomo-opiskelua, mutta erilaisten raporttien sun muiden työläiden paperihommien takia itsenäinen yrityksen perustaminen tuntui helpommalta, paljastaa Henri.

Henrin tapauksessa hänen täytyi rekisteröityä kaupparekisteriin sekä täyttää 155 euron arvoinen lomake maistraattiin, jotta yrityksestä tulisi virallinen.

– Olemme edelleen tuon 155 euroa tappiolla, naurahtaa Henri. Hautomo-opiskeluun hän ei kuitenkaan aio tulevaisuudessakaan osallistua.
Kommentit

16.1.2010 klo 23:47
Minusta,jos oikein ymmärsin,pitää vältä polville osumaan toisella jaloilla,että ei tulisi rasitus!!!!!
Katja

8.6.2010 klo 14:53
Kiitos kommentista; aika harvoin tulee täällä käytyä. Viittaat ilmeisesti tuohon joogakuvaan ja olet ihan oikeassa. Jos vähänkin tuntuu siltä, että jalkapohja ei pysy paikallaan tukijalkaa vasten, niin ei kannata pitää sitä polven korkeudella. Jos jalka siitä pahasti luiskahtaa, niin polvilumpio voi vaurioitua. Etenkin aloittelijan kannattaa siis pitää jalkapohja joko polven ala- tai yläpuolella. Yst. terv. Minna Arvila

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook