Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Aikuiskoulutus avasi uuden suunnan uralla

Teksti: Riikka Pehkonen Kuvat: Milan Kolarovic

Aki Leppälä, 36, tietää, että halu opiskella lähtee ihmisestä itsestä. Jos työelämä ei tarjoa tarpeeksi haasteita ja elämä kaipaa muutosta, uusi suunta voi löytyä aikuisopiskelusta. Akille se toi monia uusia mahdollisuuksia.

Aki Leppälän mielestä ongelmatilanteet ratkeavat, kun tietää mistä etsiä syytä.

Aki Leppälä opiskelee Raahen Tekniikan ja talouden kampuksella neljättä vuotta kone- ja tuotantotekniikkaa. Tarkoituksena on valmistua insinööriksi vuoden sisällä. Aikaisemmin hän työskenteli YIT Teollisuus- ja verkkopalvelut Oy:llä asentaja-hitsaajana.

– Työntekijöiden keski-ikä oli siellä jotakuinkin viisikymppistä. Kerran työkaverin kanssa juttelimme työterveyteen liittyvistä ongelmista – siitä, kuinka meidän työpaikalla melkein jokainen veti jotain ruumiinjäsentä perässä. Se pisti miettimään. Jos minulla on vielä 30 vuotta eläkkeeseen, kuinka raihnainen ukko minä silloin olen? Päätin, että jokin muutos on tehtävä, Aki sanoo.

Joustoa opiskelijoiden ehdoilla

Opiskelun aloitus vaati Akilta ylimääräisiä ponnistuksia. Ensin hänen täytyi suorittaa vaadittava pohjakoulutus ammattiopistossa loppuun. Sitten hän siirtyi ammattikorkeakouluun nuorisopuolelle ja lopulta aikuispuolelle.

Aki on motivoitunut opiskelija. Hän tietää, että aikuisopiskelu antaa paljon, mutta asettaa myös suuria haasteita.

– Se vaatii sekä itseltä, perheeltä että työnantajalta. Opiskelu vaatii myös rahallisia järjestelyjä ja vapaa-ajan se vie kokonaan. Jos on näissä valmis joustamaan, niin sitten ollaan jo pitkällä, hän sanoo.

Aikuisopiskelijan haasteet on pyritty ottamaan korkeakoulussa mahdollisimman hyvin huomioon. Opiskelu tapahtuu viikonloppuisin eikä kaikilla tunneilla ole läsnäolopakkoa. Joitakin opintojaksoja voi suorittaa yhdessä nuorisoryhmän kanssa.

Aki Leppälän työhistoriaan kuuluu muun muassa asennushitsaajan ammatti.

Insinöörin tulee tietää mistä oikea tieto löytyy

Aki työskentelee opiskeluiden ohella Kalajokilaakson koulutuskuntayhtymä AIKUKAM:lla. Hän on Virtutek 2008 -hankkeen kouluttaja-projektipäällikkö. Aki kokee, että opinnoista on ollut hänelle paljon hyötyä työelämässä. Paitsi, että koulutus tulee näkymään palkassa, se myös kartuttaa arvokasta tietotaitoa. Ongelmatilanteet ratkeavat helpommin, kun tietää, mistä oikea ratkaisu löytyy.

Mutta on koulutus mahdollistanut paljon muutakin. Erityisesti materiaali- ja valmistustekniikan opinnoista sekä 3D-suunnittelusta on ollut Akille aivan konkreettista hyötyä.

– 3D-suunnittelu kiinnosti minua niin, että onnistuin saamaan nykyisen työnantajani kautta kyseisen ohjelman omalle työkoneelleni. Olen käyttänyt sitä omassa Virtutek 2008 -hankkeen suunnittelussa. Virtutek 2008 on siirrettävä hitsausrobottiasema. Se on iso hanke, jota muun muassa Opetushallitus rahoittaa. Koska laite on siirrettävä, se mahdollistaa, ettei jokaisen koulun tarvitse hankkia omaa hitsausrobottiaan, Aki kertoo.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook