Viimeksi päivitetty 14.3.2011 klo 14:32

Matkailu avartaa – opiskelussakin

Teksti: Päivi Mäkinen Kuva: Milan Kolarovic

Kerran kuussa Marja-Liisa Levy hyppää Valtimolla Pohjois-Karjalassa autoon ja kääntää nokan kohti Oulua. Osoite on Professorintie 5, Sosiaali- ja terveysalan yksikkö ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon lähijakso.

Jatko-opiskelu pitää Marja-Liisa Levyn kiireisenä, mutta päätöstä ei ole tarvinnut katua.

Jatko-opiskelu pitää Marja-Liisa Levyn kiireisenä, mutta päätöstä ei ole tarvinnut katua.

Marja-Liisa on opintovapaalla Kriminaalihuollon Joensuun aluetoimiston kriminaalihuoltotyöntekijän virastaan. Hän opiskelee sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Oulun ammattikorkeakoulun hän valitsi, koska ”pikkulinnut olivat laulaneet laadukkaista johtamisen opinnoista”.

Kajaanin ammattikorkeakoulu olisi ollut lähimpänä kotia, mutta sosiaalialan opetusta siellä ei järjestetty.

- Olen myös aina lähtenyt sinne, missä on ollut oman kehittymisen kannalta sopiva työ tai koulutus. Matkailu avartaa - opiskeluasioissakin, sanoo Iisalmessa sosiaaliohjaajaksi 1992 ja sosionomi AMK:ksi Outokummussa 1997 valmistunut Marja-Liisa.

Tuhat rautaa tulessa

Perheen perustamisen jälkeen paikkakuntaa ei vaihdeta yhtä helposti. Ouluun opiskelemaan lähteminen on aina järjestelykysymys. Marja-Liisa on kahden 16-vuotiaan kehitysvammaisen sijaisäiti. Kotiin mummojen ja ukkien hoitoon jää myös 10-vuotias oma lapsi. Järjestelyjä vaatii myös oma yritys. Sosiotaito Oy tarjoaa sosiaalipalveluja ja ohjauspalveluja. Lisäksi Marja-Liisa perusti hiljattain kehitysvammaisten palvelukodin.

- Yrityksen kannalta on hankalinta päästä lähtemään. Mutta opinnoista saa juuri yritystä ja yrittämistä varten parhaiten tietoa. Oppia tulee joka kerta, kun tänne lähtee.

Opintoihin liittyvien tehtävien tekeminen kyllä jossain välissä onnistuu, mutta aina ei aikaa tahdo riittää.

- Aina ei ehdi tehdä tehtäviä ajallaan. Mutta ei niitä voi tekemättäkään jättää. Jos jotain asiaa ei selvitä, se tulee kyllä varmasti työssä vastaan.

Uutta näkökulmaa ja ymmärrystä

Sosiaalialan kehittämisen ja johtamisen ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa eväitä myös Marja-Liisan virkatyöhön.

- Yhteiskunnallinen osaaminen on kasvanut. Samalla on tullut uutta näkökulmaa ja ymmärrystä yhteiskuntaan.

Uutta näkökulmaa työhön antaa myös moniammatillinen opiskeluryhmä.

- Voi olla, että muut eivät tiedä, mitä kriminaalihuollossa tehdään. Kun asiaa selittää toiselle, tulee itsekin mietittyä omaa toimenkuvaansa.

Sosiaali- ja terveysalan osaajien opiskeleminen yhdessä on Marja-Liisan mielestä todella hyvä juttu. Työelämässäkin eri alojen osaajat toimivat yhdessä.

Marja-Liisa Levy taittaa matkan Itä-Suomesta rannikolle jo rutiinilla. Auton tosin pitää olla hyvä.

Marja-Liisa Levy taittaa matkan Itä-Suomesta rannikolle jo rutiinilla. Auton tosin pitää olla hyvä.

Autossa miltei toimisto

Valtimolta Ouluun on reilut 300 kilometriä. Matkoja Marja-Liisa ei tule ajatelleeksi. Välimatka mieltyy palasina. Ensin ajetaan Kajaaniin, siitä sitten etappi kerrallaan eteenpäin.

- Virkatyössä neljän kunnan alueella olen jo rutinoitunut ajamiseen. Ajon aikana puhun paljon puhelimessa ja hoidan työasioita, hän sanoo.

Mutta voi olla myös niin, että autossa tulee vietetyksi koko kuukauden ainoa rauhallinen hetki.

Silloin voi vaikka kuunnella radiota aivan rauhassa.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook