Viimeksi päivitetty 14.3.2011 klo 14:32

Johdon assistentti, opiskelija ja pienten lasten äiti – helppo yhdistelmä?

Teksti: Anni Jyrinki Kuva: Pekka Kallasaari

Kaija Kuiri työskentelee Head Invest Oy:n johdon assistenttina. Tammikuussa päättyneet liiketalouden ylemmän amk-tutkinnon opinnot toivat työhön lisää mausteita ja antoivat eväitä esimiestyöhön.

Kaija Kuiri työskentelee Oululaisessa Head Invest Oyssä. Työuraa on takana reilut kahdeksan vuotta. Uusia tuulia työelämään ovat tuoneet opinnot Omkissa yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelmassa.

Työelämä vei Kaija Kuirin mukanaan jo tradenomiopintojen loppusuoralla. Vuoden 2001 tammikuusta lähtien hän on toiminut Oululaisessa Head Invest Oyssä johdon assistenttina.

– Valmistuin Kemi-Tornion ammattikorkeakoulusta matkailualan tradenomiksi vuoden 2001 lopulla.

Samassa yrityksessä hän viihtyy edelleen. Välillä taukoa työelämään ovat tuoneet kaksi äitiyslomaa sekä paluu koulun penkille. Tällä kertaa opiskelupaikka löytyi Oulusta. Kaija suoritti ennätysajassa ylemmän amk-tutkinnon. Taskussa ovat nyt paperit Liiketalouden yksiköstä, yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelmasta.

"Ei aivot narikassa äitiyslomalla"

Kaijan nuorin lapsi on kaksi ja puoli vuotias. Jo äitiysloman alussa Kaija päätti, että vastapainona kotiäitiydelle hän haluaisi muutakin. Kaija pääsi ensimmäisten joukossa opiskelemaan ylempää amk-tutkintoa Liiketalouden yksikköön.

– Onhan se aikuisopiskelijana erilaista kuin tradenomiksi lukiessa. Opiskelu on enemmän itsenäistä ja enemmän kallellaan työelämään.
– Kaikki tapahtui lasten ehdoilla. Yöllä on hyvä kirjoittaa esseitä, naureskelee Kaija näin jälkikäteen.

Esseistä Kaija piti enemmän kuin tenteistä, joihin lukemisiin oli vaikeampi löytää aikaa.

– Itsenäisistä tehtävistä oppiikin paremmin, kun joutuu etsimään tietoa sekä yhdistelemään ja soveltamaan.

Kaija myös koki olevansa rennompi äiti lapsilleen, kun välillä pääsi "tuulettumaan" opintojen pariin.

Syksy 2008 oli Kaijalle ruuhka-aikaa. Hän palasi kotoa töihin, suoritti viimeisiä opintojaksoja ja teki tutkintoon kuuluvaa opinnäytetyötään, joka on ylemmissä amk-tutkinnoissa työelämän kehittämistehtävä. Uurastus palkittiin tammikuussa, kun Kaija sai tutkinnon päätökseen.

– Valmistumista edesauttoi, kun sain aiemmin suorittamiani avoimen yliopiston kursseja hyväksiluettua tutkintoon, Kaija summailee vain reilun vuoden kestänyttä opiskeluaan.

Rento ote apuna opiskelussa

Ylempiin amk-tutkintoihin voidaan hyväksilukea toisten ylempien tutkintojen opintoja sekä yliopiston tai avoimen yliopiston opintoja, joita Kaija on suorittanut sekä Oulussa, että Joensuun yliopiston verkkokursseina.

– Pidän ammattikorkeakoulussa opiskelusta enemmän. Se on käytännön läheisempää kuin yliopistossa, Kaija pohdiskelee ja arvelee, että hänen opiskelunsa on nyt hyvistä kokemuksista huolimatta opiskeltu.

Sisätyön vastineeksi Kaija perheineen harrastaa ulkoilua. Viikonloput kuluvat usein Pudasjärvellä mökkeilen ja moottorikelkkaillein. Välillä on ihana vaan olla kotisohvalla ja katsoa telkkaria.

Näin muutama kuukausi opintojen päättymisen jälkeen Kaijan on helppo niputtaa kokemuksiaan opiskelusta työn- ja äitiysloman ohessa.

– Parasta oli yhteistyö muiden opiskelijoiden kanssa, sain eri alan ihmisiltä uusia ajatuksia. Samoin vierailevat luennoitsijat olivat mielenkiintoisia.
– Toki koulutusohjelmassa on vielä kehitettävää, sillä meidän ryhmämme oli ensimmäinen lajissaan, Kaija pitkän pohdinnan jälkeen saa sanottua.

Rankaksi Kaijan on vaikea opiskelua missään nimessä mieltää. Kun ei turhia nipota ja pysyy aikataulussa, on äitiyslomalaisenkin helppo suorittaa ylempää amk-tutkintoa. Rutiini tehtävien tekemiseen syntyy nopeasti; sitten esseiden vääntämiseen ei mene enää koko yötä.
Kommentit

14.4.2009 klo 08:06
ONNITTELUT ANOPILTA JA APPIUKOLATA RAKKAALLE MINIÄLLE, OLET HUIPPU, RUUSUJA


ANOPPI JA APPI

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook