Viimeksi päivitetty 14.3.2011 klo 14:32

"Oikeasti en ole uraohjus"

Teksti: Anni Jyrinki Kuva: Milan Kolarovic

Ylempi insinöörin ammattikorkeakoulututkinto, Master's Degree Programme in Industrial Management, avaa ovia moniin erilaisiin työtehtäviin aina tuotekehityksestä henkilöstöhallintoon.

Kun uusi tutkinto on valmis, Anne Kankaanpää aikoo löytää aikaa luoville harrastuksille. Maalaaminen olisi PKC Group Oyj:n product engineerina työskentelevän naisen mielestä ihanaa vastapainoa pitkille työpäiville.
- Peilaus käytännön työelämään ja mielenkiintoiset oppimistehtävät, Anne Kankaanpää vastaa empimättä kysyttäessä opiskelun parhaita puolia.

PKC Group Oyj:n tuotekehitysinsinöörinä työskentelevä Anne on reilun puolen vuoden verran opiskellut Oamkissa insinöörin ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.

- Kielitaitokin on kehittynyt hirveästi, kun koulutus on kokonaan englanniksi, Anne luonnehtii opiskeluaan ylemmän tutkinnon parissa.

Annen on tarkoitus saada tutkinto suoritettua ensi syksyyn mennessä. Silloin naisella on edessään jo kolmas kerta, kun hän juhlii valmistujaisiaan. Nyt tutkinto ei hänen mukaansa muuta työn tehtävänkuvaa paljoa.

- Todennäköisesti työ ei uuden tutkinnon jälkeen ensi syksynä muutu ratkaisevasti, se vain tuo minulle ja koko yhtiölle uusia toimintamalleja liiketoiminnan kehittämiseen.

Nainen paikallaan

Erikoista on, että alun perin Anne on valmistunut lastentarhanopettajaksi. Tuo ura ei silti vienyt mukanaan, vaan hän päätti tehdä täydellisen suunnan vaihdon heti saatuaan ensimmäisen ammatin takataskuunsa.

- Tekniikka vain alkoi kiehtoa enemmän. Insinöörillä on laajat mahdollisuudet työelämässä, Anne toteaa näin jälkikäteen.

Keväällä 2004 hän valmistuikin insinööriksi Tekniikan yksiköstä kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelmasta.

Jo ennen valmistumistaan Anne pääsi töihin PKC Groupin Kempeleen tehtaalle, joka tarjoaa johdinsarjojen, kaapelistojen ja elektroniikan suunnittelu- ja sopimusvalmistuspalveluita. Samalle yhtiölle hän teki myös tutkintoon kuuluvan opinnäytetyön. Anne on yhtiön Kempeleen toimipisteen tuotekehitysosaston ainoa nainen. Ja ainoa, joka opiskelee työn ohessa.

- En välttämättä opiskele saavuttaakseni urallani vielä jotain, en ole mikään uraohjus. Tuli vain semmoinen olo, että voisin vielä kouluttaa itseäni lisää. Tämä ylempi tutkinto vaikutti juuri tarpeisiini sopivalta, niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tässä sitä sitten ollaan.

Degree Programme in Industrial Management käsittää 60 opintopistettä. Puolet tuosta kattaa työelämän kehitystehtävä, jonka aihe on oltava suurin piirtein selvänä jo ennen opiskelun aloittamista. Annen kehitystehtävän aiheena on PKC Groupin Viron tehtaan tuotekehitysosaston kehittäminen. Idea aiheesta tuli työnantajalta ja edellyttää Annelta tiivistä kanssakäymistä Viron tehtaan henkilöstön kanssa.

Kiireinen ja kunnianhimoinen kuntoilija

PKC Group Oyj työllistää kaikkiaan noin 5 600 henkilöä, joista Suomessa työskentelee vajaat 300. Suomen lisäksi tehtaita löytyy Virosta, Venäjältä, Kanadasta, Meksikosta, Brasiliasta ja Kiinasta. Pääkonttori sijaitsee Kempeleessä, jossa myös suurin osa tuotekehityksestä tapahtuu. Annen virallinen nimike on product engineer.

- Tuotekehitysinsinöörinä työskentelen pääasiassa niin sanotun Cost reduction -prosessiin kuuluvissa tehtävissä eli etsin jatkuvasti yhdessä asiakkaiden kanssa uusia ja edullisempia teknisiä ratkaisuja ja vaihtoehtoisia komponentteja.

Annen päivät vaikuttavat melko kiireisiltä. Pitkien työpäivien ohella hän hoitaa opinnot kunnianhimoisesti. Erityisesti Anne kertoo nauttineensa opintojen työelämälähtöisyydestä ja kansainvälisyydestä.

- Itsenäiset oppimistehtävät ovat myös antoisia. Saa pohtia asioita kunnolla monelta kantilta. Yritysvierailuja kyllä voisi olla nykyistä enemmän.

Pitkien työpäivien sekä viikonloppu- ja iltaopiskelun vastapainoksi Anne harrastaa säännöllisesti liikuntaa. Varsinkin kuntosaliharjoittelu on sydäntä lähellä.

- Istun niin paljon tietokoneen ääressä, että kropasta on pidettävä hyvää huolta. Olisi myös kiva ehtiä tekemään jotain luovempaa. Maalaaminen tai käsityöt voisi olla sopivaa vastapainoa työlle.Kommentit

8.9.2010 klo 10:31
sä oot söpö
sasser

18.12.2012 klo 23:29
Hyvä Anne.
Mikko

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook