Viimeksi päivitetty 14.3.2011 klo 14:32

Timanttimallin jäljillä

Teksti ja kuva: Annu Hattunen

Opiskelijan ja pelistudion tiet kohtasivat opinnäytetyössä ja lopputuloksena syntyi timanttimalli.

Henkilöstön luovuus ja organisaation hyvä tulos ovat suoria heijastuksia hyvästä johtamisesta. Anne Tervon opinnäytetyössä syntyi innovatiivisen johtamiskulttuurin timanttimalli.

Kun Liiketalouden yksikön yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelmassa opiskellut Anne Tervo etsi kohdetta opinnäytetyölleen, hänelle oli tärkeää löytää omiin arvoihin ja luonteeseen sopiva organisaatio.

Anne kannattaa läpinäkyvää ja inhimillistä johtamistapaa. Olikin luontevaa valita myös opinnäytetyön kohteeksi organisaatio, jossa nämä arvot toteutuvat. Oululainen pelistudio LudoCraft istui ajatukseen hyvin.

- Valitsin LudoCraftin erittäin tarkalla pieteetillä. Siellä on kaipaamani inhimillinen elementti olemassa eli henkilöstö on ykkönen, Anne kertoo.

Hän tarkasteli tutkimuksessaan innovatiivista johtamiskulttuuria ilmiönä ja arvioi muun muassa sen haasteita ja mahdollisuuksia. Työn johtopäätöksenä syntyi niin sanottu innovatiivisen johtamiskulttuurin timanttimalli.

- Mitä enemmän saadaan tietoa, ymmärrystä ja kokemusta innovatiivisista johtamiskulttuureista, sitä enemmän tällaisia toimintamalleja aletaan pitää itsestään selvyytenä.

Kirjoitettu tieto on tärkeää

Tapausyritys LudoCraftin toimitusjohtaja Tony Manninen arvioi, että hyvällä johtamiskulttuurilla saadaan aikaan tulosta, mutta ruokitaan samalla myös henkilöstön luovuutta.

Yrityksen periaatteisiin kuuluu, että turhaa byrokratiaa ja esimerkiksi tarpeettomia viikkopalavereita pyritään viimeiseen asti välttämään. Organisaatio on myös olemattoman hierarkkinen, jolloin kukaan ei ole kenenkään pomo.

- Kun työntekijöillä on aikaa tehdä työtä, eikä sen valmistelua, on toiminta kustannustehokasta.

Opinnäytetyön tutkimusaineisto kerättiin toimitusjohtajan teemahaastattelulla ja henkilöstön ryhmäkeskustelulla. Tony nostaa hattua Annelle siitä, että hän on onnistunut kuvaamaan yrityksen kulttuurin niin aidosti.

- Vaikka nämä asiat olivatkin meillä intuitiivisesti tiedossa, jäsenneltynä ja kirjoitettuna siitä tuli huomattavasti vakavampaa. Tieto ei sinänsä ollut uutta, mutta ehkä se antaa meille eväitä kehittää toimintaamme eteenpäin.

Samalla aaltopituudella

Tapausyrityksen johtaminen on sen verran totuttua eksoottisempaa, että olen saanut sukeltaa uuteen maailmaan.

Anne sanoo, että harvassa yrityksessä uskallettaisiin antaa opinnäytetyöntekijälle vastaavanlainen pähkinä purtavaksi. Työn tekeminen oli hänelle yhtä aikaa sekä uuden oppimista että vanhasta pois oppimista.

Opinnäytetyö synnytti myös uutta tietoa, koska aihetta ei ole vastaavasta näkökulmasta aikaisemmin tutkittu Suomessa.

- Tapausyrityksen johtaminen on sen verran totuttua eksoottisempaa, että olen saanut sukeltaa uuteen maailmaan, Anne sanoo ja kiittelee työn ohjauksesta erityisesti lehtori Päivi Aroa, joka valikoitui ohjaajaksi juuri sopivalla tavalla "pehmeänä, mutta vaativana henkilönä."

Päivi sanoo, että ohjauksessa lähdetään aina ensin liikkeelle aiheen substanssiosaamisesta, mutta on kaikkien etu, että ohjaaja-opiskelijaparin henkilökemiat tämäävät.

- Me olimme Annen kanssa samalla aaltopituudella.Kommentit

4.5.2012 klo 17:38
Hauskaa teksti
guess who

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook