Opiskelu

Viimeksi päivitetty 22.3.2011 klo 09:59

Laatutietoisuus on tyypillistä aikuisopiskelijalle

Teksti ja kuva: Annu Hattunen

Aikuisopiskelija osaa hyvällä tavalla vaatia laatua. Muun muassa palautteen antaminen auttaa kehittämään koulutusta aina vain paremmaksi.

Aikuisopiskelijoiden tarpeita ajatellen perinteisen opiskelun rinnalle on Oamkissa kehitetty virtuaaliopetusta.

Laadukas koulutus on tärkeää sekä ammattikorkeakoulun opiskelijoille että henkilökunnalle. Oamkissa aikuiskoulutuksen laadunarviointi kulminoituu koulutussuunnittelija Marianne Isolan mukaan kahteen asiaan: palautteeseen ja koulutusohjelmatiimeihin.

Opiskelijoilta kerätään palautetta kahden vuoden välein laajan opiskelijakyselyn avulla ja lisäksi opintojaksokohtaista palautetta jokaiselta opintojaksolta. Tulokset käsitellään koulutusohjelmatiimeissä, joissa on vähintään kolme opiskelijaedustajaa. Tuloksista ja niiden perusteella tehdyistä kehittämistoimenpiteistä kerrotaan myös kaikille avoimissa palautetilaisuuksissa.

Koulutusohjelmatiimeissä kehitetään opetussuunnitelmia ja pedagogiikkaa sekä tarkkaillaan opintojen etenemistä.

– Nämä ovat ehkä niitä asioita, joita tiimien toiminnasta eniten näkyy opiskelijoille. Toiveena on, että tiimeissä olevat opiskelijat olisivat sekä nuoria että aikuisia, Marianne kertoo.

Joustavuutta ja virtuaalisuutta

Aikuisopiskelijat ovat Mariannen mukaan erityisiä siinä mielessä, että he ovat hyvällä tavalla vaativia opetuksen suhteen. Nuorten tutkintoihin verrattuna aikuisopiskelija myös viivähtää Oamkissa yleensä lyhyemmän ajan. Esimerkiksi virtuaaliopetusta on kehitetty juuri aikuisopiskelijoiden tarpeisiin.

– On myös puhuttu siitä, että opintosuunnitelmia pitäisi joustavoittaa eri elämäntilanteisiin paremmin sopiviksi, ja aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen on oltava kunnossa, sillä se on aikuisopiskelijoille erityisen tärkeää, Marianne sanoo.
Toivoisin enemmän laatukulttuuria myös opiskelijoiden keskuuteen. Tällä hetkellä tietoa on, mutta se ei ole ihan vielä laskeutunut kaikkien tietoisuuteen.

Laatukulttuuri osaksi opiskelijan arkea

Hyvinvointiteknologian neljännen vuoden opiskelija ja opiskelijakunnan aktiivi Jonna Herva on tuonut opiskelijoiden näkemystä esille Oamkissa muun muassa laatukoordinaattoreiden työryhmässä.

Hän laati viime vuonna harjoittelussaan Rehtorin toimistossa opiskelijoiden laatureseptikirjan, joka julkaistaan pian uudessa opiskelijoiden intrassa.

Jonnan mielestä laadun kehittämisen eteen on tehty paljon töitä viime vuosina. Sekä nuorten että aikuisopiskelijoiden antama palaute otetaan Oamkissa tosissaan.

Keväällä 2010 tehdystä opiskelijakyselystä pidettiin muun muassa Tekniikan yksikössä kaikille avoin palautetilaisuus, jossa kerrottiin tuloksista, ja siitä, miten palautetta on hyödynnetty. Usein opiskelijat eivät pääse kuulemaan kyselyn tuloksia, joten palautetilaisuudella osoitetaan konkreettisesti se, miten vastaukset vaikuttavat.

– Toivoisin enemmän laatukulttuuria myös opiskelijoiden keskuuteen. Tällä hetkellä tietoa on, mutta se ei ole ihan vielä laskeutunut kaikkien tietoisuuteen, Jonna sanoo.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook