Rakentamisen kaari kiehtoo

Teksti: Jaana Skyttä Kuva: Pekka Kallasaari

Aikuisopiskelija peilaa opiskelua työhistoriaa vasten.

OSEKK:n kiinteistöjohtaja Marita Rovamon mukaan rakentamisessa tähdätään aina tulevaisuuteen.

Oulun seudun koulutuskuntayhtymässä kiinteistöjohtajan sijaisena työskentelevällä rakennuttamispäällikkö Marita Rovamolla on vankka kokemus aikuisopiskelusta. Viimeisin tutkinto on ylempi amk-tutkinto rakentamisen koulutusohjelmasta vuodelta 2011.

– Lähtökohtainen tavoitteeni oli saada ylempi korkeakoulututkinto. Minulla on Management in constructions -tutkinto Lontoon Kingston Universitystä, mutta se ei ole Suomessa enää pätevä.

Alun perin Marita valmistui talorakennuksen insinööriksi Oulun teknillisestä oppilaitoksesta. Kuntayhtymään hän tuli 2000-luvun alussa vetämään rakennushankkeita.

– Sille tielle olen jäänyt ja tykkään työstäni valtavasti. Minua kiehtoo kiinteistötoimessa muun muassa rakennusprosessiin liittyvän kaaren näkeminen aina suunnittelutyöstä konkreettiseen lopputulokseen ja rakennuksen ylläpitoon saakka. Rakentamisessa tähdätään tulevaisuuteen, ja se on hyvin innoittavaa.

Maritan mukaan kiinteistöala muuttuu jatkuvasti, ja koulutus on portti tuottavuuden parantamiseksi.

Interaktiivinen opiskelu viehätti

Marita suhtautuu opiskeluun yhtä intohimoisesti kuin työhönsä. Hän nauraa tuntevansa, että opiskelemassa pitää olla jatkuvasti. Oamkissa opiskelu oli hänelle selvä valinta.

– Pystyin yhdistämään opinnot hyvin työhön, sillä opiskelu on joustavaa. Jollei aina pääse lähiopetukseen, voi opintoja suorittaa etäopinnoin.

Opintojaksotkaan eivät ole kiveen hakattuja, vaan jaksojen alussa oli mahdollista esittää toiveita sisällöstä ja tuoda oman alan näkökulmaa työelämästä. Opiskelu Oamkissa on Maritan mukaan interaktiivista, ei opettajajohtoista. Hänestä antoisaa oli sekin, että kaikilla opiskelijoilla oli työhistoriaa.

– Aikuisopiskelu poikkeaa tyystin muusta opiskelusta. Kun ihmisellä on jo työtaustaa, kaikki asiat peilautuvat sitä vasten. Opiskelijoilla on usein samantyyppisiä ongelmatilanteita työssään. Työstä saa myös aiheita ja ideoita opiskeluun.

Maritan opiskeluryhmässä ikäskaala oli laaja aina vain vähän aikaa työelämässä olleista eläkeikäisiin saakka.

– Se oli hienoa. Aikuisopiskelija verkostoituu helposti, kun opintojen aikana tutustuu saman alan ihmisiin.

Opiskelu Oamkissa vastasi Maritan odotuksia, mutta luennot olisivat saaneet jakautua tiiviimmin.

Innokas opiskelija kannustaa aikuisia opintojen pariin ja rohkaisee varsinkin niitä, joille aikuisopiskelu on uutta.

– Opiskelu on itsensä kehittämistä, josta saa aina jotain. Se vaatii sitoutumista, mutta työstä on mahdollista ottaa tarvittaessa opintovapaata ja työttömyyskorvauksellakin voi nykyään opiskella, Marita muistuttaa.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook