Viimeksi päivitetty 14.3.2011 klo 14:32

Ylemmän aa-äm-koon paperit takataskussa

Teksti ja kuvat: Miia Haapala

Työelämä on tyytyväinen ylempiin amk-tutkintoihin, mutta opiskelijat kokevat selvityksen mukaan tutkintonimikkeen ongelmaksi. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ajaa nimikkeiden muuttamista muotoon maisteri (AMK).

Tutkintonimike voi aiheuttaa ongelmia työnhaussa.

Tutkintonimike voi aiheuttaa ongelmia työnhaussa.

Työnantajien kokemukset ylemmistä ammattikorkeakoulututkinnoista ovat hyviä. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon kehittämishankkeen kokoaman selvityksen (Jarmo Levonen, Hämeen ammattikorkeakoulu) mukaan työnantajien panostus on näkynyt opiskelijoiden konkreettisena tukemisena esimerkiksi joustavien opiskeluajan järjestelyiden muodossa.

Opiskelijat kokevat kuitenkin selvityksen perusteella ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon nimikkeen ongelmalliseksi. Suomalainen nimike poikkeaa tutkinnon eurooppalaisesta Master-käytännöstä.

Epäjohdonmukainen nimikekäytäntö

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden tutkintonimikkeitä on pitkä lista. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelmasta voi valmistua bioanalyytikoksi (ylempi AMK), ensihoitajaksi (ylempi AMK), fysioterapeutiksi (ylempi AMK), kuntoutuksen ohjaajaksi (ylempi AMK), kätilöksi (ylempi AMK), optometristiksi (ylempi AMK), röntgenhoitajaksi (ylempi AMK), sairaanhoitajaksi (ylempi AMK), sosionomiksi (ylempi AMK), suuhygienistiksi (ylempi AMK), terveydenhoitajaksi (ylempi AMK) tai toimintaterapeutiksi (ylempi AMK).

– Nimikkeitä on paljon, mikä voi olla hyvinkin sekavaa. En tiedä, selkeyttäisikö maisteri-nimikkeen käyttöönotto tilannetta työnantajien kannalta, pohtii suunnittelija Tarja Hettula opintotoimistosta.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen mukaan suomenkielisen nimikkeen tulisi noudattaa eurooppalaista käytäntöä ja samalla selkeästi erottua yliopistojen vastaavasta. Tutkintojen englanninkielisen nimikkeen ollessa Master olisi Arenen mukaan luontevin suomenkielinen nimike maisteri (AMK).

Osa opiskelijoista pitää nykyistäkin käytäntöä hyvänä. Ylempi AMK -nimikekin kertoo selkeästi ylemmästä korkeakoulututkinnosta, eikä sekoita sitä yliopiston vastaavaan.

– Nimikeasia on puhututtanut paljon ja SAMOK ry on kommentoinut asiaa monta kertaa. Toivottavasti kaikille yhteinen kanta löytyy. Meille tärkeintä on, että nimikkeet ovat selkeitä sekä työelämälle että opiskelijoille, Oulun seudun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta OSAKOn hallituksen puheenjohtaja Eliisa Alatalo toivoo.

Suomen Ammattikorkeakouluopiskelijoiden Liitto SAMOK ry vaati Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmasta syksyllä 2007 antamassaan lausunnossa tutkintonimikkeen muuttamista muotoon maisteri (AMK), joka lausunnon mukaan kertoo selkeästi tutkinnon laajuudesta ja tasosta korkeakoulujärjestelmää tuntemattomallekin. Nimessä on SAMOKin mielestä edelleen vahva sidos ammattikorkeakouluun, eikä se hämärrä tutkinnon tunnistettavuutta.

Haasteena tutkinnon tunnettuus

Käytännössä ristiriitatilanne saattaa syntyä esimerkiksi silloin, kun samaa työpaikkaa hakevat tradenomi (ylempi AMK) ja ekonomi tai agrologi (ylempi AMK) ja agronomi. Erityisesti työnantajalle, jolle ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot eivät ole tulleet vielä ollenkaan tutuiksi, voi kahden hakijan vertaileminen olla vaikeaa.

Vaikka ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon nimike saa ääniä puolesta ja vastaan, on tutkinnon tunnettuus joka tapauksessa haaste koulutuksenjärjestäjälle. Työpaikkailmoitusten joukossa näkee silloin tällöin edelleen pelkkää ”akateemista loppututkintoa ja yliopistotutkintoa” arvostavia työnantajia, joiden tarjoamiin työtehtäviin soveltuisi ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittanutkin.

Huolta huomisesta ei kuitenkaan pitäisi olla, sillä ammattikorkeakoulut tekevät yhteistyössä tutkintoja tunnetuksi ja työnantajat ovat suhtautuneet uusiin tutkintoihin myönteisesti. Ja tarkentaahan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut CV:ssään koulutuksensa sisältöä ja opinnäytetyön aihetta siinä missä filosofian maisterikin pro graduaan.

Lue lisää aiheesta
Extra - Työelämä tyytyväinen ylempiin korkeakoulututkintoihin
Kommentit

30.1.2011 klo 14:43
Milloin tohtori (AMK)?
Maisteri, eikun niin siis tietysti maisteri (amk)

25.7.2011 klo 17:37
En voi käsittää tätä tasapäistämistä. Tiedekorkeakoulu on ihan eri asia kuin ammattikorkeakoulu. Kummallekin on oma paikkansa, mutta miksi pitää luoda epärealistista vaikutelmaa samantasoisista tutkinnoista näiden kahden välillä. Yliopistot saisivat nyt voimakkaasti vastustaa suunnitelmia maisteri nimikkeen varastamisesta!
Tiedeyliopiston maisteri

4.1.2012 klo 13:59
Tiedeyliopiston maisterina varmaankin ymmärrät, että koulutukset voivat olla saman tasoisia,vaikka toinen painottuukin vain teorian pänttäämiseen. Kyseessä on kuitenkin lopulta työelämän etu eli koulutuksen "taso" tulee määritellä sen mukaan, mikä arvo sillä on työnantajalle.
Master of Puppets

27.2.2013 klo 07:50
Hei,
onko joku YAMK päässyt opiskelemaan jo tohtoritutkintoa? Itseäni kiinnostaisi kovasti tämä reitti.
Sini

31.1.2015 klo 21:20
Hei Sini. En tiedä, miten moni on päässyt. Tiedän, että tästä on olemassa hallinto-oikeuden päätös. Turun yliopisto eväsi jatko-opiskeluun pääsyn YAMK:n perusteella. Opiskelija valitti hallinto-oikeuteen, joka ratkaisi asian opiskelijan hyväksi. Tietääköhän joku muu? Itselläni on kohta taskussa YAMK:n paperit, ja jatko-opinnot kiinnostaisivat myös. Opinnäytetyöhön on pyritty satsaamaan tätä silmälläpitäen.Voiko tässä käydä niin, että yliopisto nihkeydessään keksii jonkun laillisen keinon evätä, kun ei voi enää evätä YAMK:n perusteella?
Saara

30.1.2016 klo 20:51
Maisteri on perinteinen akateeminen tutkinto-nimike ja se nimi pysyköön tiedekorkeakoulujen tutkintona. Ammattikorkeakoulut voisivat keskittyä yliopistotutkintojen apinoinnin sijasta omien tutkintojensa substanssin vahvistamiseen nimikikkailun sijasta. Vain sitä kautta syntyy amk-tutkintojen todellista arvostusta.
Koululainen

30.1.2016 klo 20:58
Maisteri-tutkinto yliopistossa ja ylempi amk-tutkinto eivät ole samanlaisia tutkintoja. Toinen on tiedeperusteinen ja toinen käytännönläheinen. Siksi tutkintonimikkeet on perusteltua pitää erilaisina, koska ne kuvaavat erilaista osaamista. Lisäksi perinteitä on hyvä kunnioittaa. Maisteri on satojen vuosien ajan ollut juuri yliopistotutkinto, jolla on oma ja rikas tunnearvonsa ja habituksensa. Siksi on luonnollista, että yliopisto haluaa pitää kiinni omasta nimikkeestä, joka sille on aina kuulunut.
vanha makisteri

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook