Baletin erikoiskoulutus

Baletin erikoiskoulutusluokan oppilaille tarjoamme päälajin lisäksi tanssitaitoa avartavia sivuaineita, kuten jazz-, nyky- tai showtanssia. Erikoiskoulutusluokan oppilaat harjoittelevat neljästi viikossa ja nuoremmista oppilaista koostuva EK2-luokka kolmesti viikossa. Opetuksesta perimme lukukausimaksun, joka lukuvuonna 2016-2017 on EK 1 -luokalle 530 euroa ja EK 2 -luokalle 450 euroa. Syys- ja kevätlukukauden laskutamme erikseen.

Erikoiskoulutusluokan ryhmiin haemme vähintään 10-vuotiaita oppimishaluisia, liikunnallisia ja tanssista kiinnostuneita tyttöjä ja poikia.

Valitsemme tanssijat pääsykokeilla keväisin. Vanhat oppilaat ilmoittautuvat täyttämällä sähköisen ilmoittautumislomakkeen. Lue hakemisesta lisää.

Baletin erikoiskoulutusluokkien yhteyshenkilö on Heli Kuula.

Lajiesittely

Baletin esi√§iti, hovibaletti, syntyi ja kehittyi Ranskan hovissa Katarina de Medicin ja Ludvig XIV:n johdolla. Hovibaletti ja sen erilaiset esitysmuodot kukoistivat vuosina 1580‚Äď1660. My√∂hemmin baletti kehittyi tanssimestarien j√§rjest√§miksi tapahtumiksi, joita esitettiin hoviyleis√∂lle. Baletti levisi ymp√§ri Eurooppaa vierailevien tanssijoiden sek√§ koreografien johdosta.

Tanssin ammattilaistumisen myötä hovibaletti alkoi kehittyä uuteen suuntaan. Tanssi siirtyi hovien saleista teattereiden lavoille, minkä johdosta alkoi tanssitekniikan kehittyminen. 1700-luvulla liikeradat kasvoivat, ja jalkatyöskentely vaikeutui. Tällä vuosisadalla baletti kehittyi toimintabaletiksi, jossa mimiikka ja tanssi vuorottelivat.

Toimintabaletin seurauksena tanssista tuli itsenäinen taidemuoto. 1800-luvulla kehittyi romanttinen baletti, josta nykypäivänäkin voimme erottaa meille tuttuja baletin piirteitä. Baletti on jatkanut kehittymistään aina nykyhetkeen asti, ja se on saanut vierelleen uusia lajeja.

Baletissa liikkeet ovat tanssijan hallinnassa riippumatta niiden vauhdikkuudesta tai suoritukseen vaadittavasta voimasta. Baletti onkin tunnettu kyvystään luoda illuusio tanssin keveydestä ja helppoudesta.

Kurinalaisuudestaan tunnettu laji sisältää vakiintuneet liikkeet, käsien ja jalkojen asennot sekä termistön, jota hyödynnetään muissa tanssilajeissa. Opetus etenee baletin perusteista tarvittavan voiman, koordinaation ja venyvyyden kasvattamiseen. Erilaiset piruetit, hypyt, askelikot ja nostot kuuluvat balettitekniikkaan. Tärkeä osa balettia on ilmaisu ja musiikillinen tulkinta. Balettitunti sisältää tanko-osuuden, keskilattiaharjoitteet sekä tilassa liikkuvat harjoitteet. Tekniikkaharjoittelun lisäksi tunnetilojen ja ilmaisun harjoitteleminen on tärkeää.

Varusteet

Baletin erikoiskoulutusluokkien oppilaalla tulee olla baletin harjoitteluun tarkoitettu puku, vaaleat balettisukkahousut, balettitossut sekä kovakärkiset balettitossut. Hiukset pidetään kiinni niin, että niska jää näkyviin, ja mahdolliset otsahiukset ovat poissa silmiltä. Lämmittelyosuuden aikana voi käyttää sopivia ihonmyötäisiä lämmittimiä. Kellot ja korut kannattaa jättää pois.

Showtanssin, jazztanssin, nykytanssin ja sivulajien tunneilla varusteena ovat tanssiin sopivat ihonmyötäiset vaatteet. Usein tanssitaan paljain jaloin, mutta tarvittaessa käytetään esimerkiksi jazztossuja, jarrusukkia tai sukkia jalkineina. Jalkineiden osalta kannattaa neuvotella lajin opettajan kanssa. Hiusten tulee olla kiinni.

Tunneille on hyvä ottaa mukaan vesipullo. Eväät kannattaa ottaa mukaan pitkien päivien varalle.

Tuntikuvaukset

Balettitunneilla tehdään klassisen baletin liikekieleen perustuvia tankoharjoituksia, keskilattiaharjoituksia, tilassa liikkuvia sarjoja sekä varvastossuharjoituksia. Tarvittaessa tehdään voimaa ja liikkuvuutta vahvistavia oheisharjoituksia, kuten lattiatankotekniikkaa tai toiminnallista harjoittelua. Repertuaaritunneilla harjoitellaan pääsääntöisesti esitettävää ohjelmistoa. Tekniikan lisäksi tunneilla haetaan virtaavaa, hengittävää ja ulotteista liikettä sekä kokonaisvaltaista tanssillista olemusta ja ilmaisua.