Kirjasto

Lainaus

Oamkin kirjaston toimipisteiden välisen kirjaliikenteen ansiosta käytettävissäsi ovat kaikkien neljän toimipisteen aineistot. Kirjastot ovat erikoistuneita omien koulutusalojensa aineistoihin. Lisäksi lainattavissa ovat laajat ja ajantasaiset lehtikokoelmat. 

Lainaajakortti

Oamkin lainaajakortin saat ilmoittautumalla lainaajaksi kirjastossa. Sama lainaajakortti käy kaikissa kirjaston toimipisteissä. Lainaajaksi voit ilmoittautua kirjastoissa tai nettilomakkeella.

Lainaajakortti on maksuton. Uusi lainaajakortti kadonneen kortin tilalle maksaa 2€.

Ilmoittautuessasi lainaajaksi sitoudut noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä. Lainaajakortti on henkilökohtainen, joten olet vastuussa kortillasi lainatusta aineistosta. Vahingoittuneesta tai palauttamattomasta aineistosta peritään hinnaston mukainen korvaus.

Asiakkaan tulee ilmoittaa muuttuneista yhteystiedoista kirjastoon. Ilmoituksen voit tehdä kirjastossa, sähköpostitse, puhelimitse tai sähköisellä lomakkeella. Oamkin opiskelijoilta yhteystietoihin tallennetaan ensisijaisesti koulun sähköpostiosoite.

Lainaajakortti on voimassa kymmenen vuotta kerrallaan. Voimassaoloaikaa jatketaan, kun yhteystietoja päivitetään tai niiden ajantasaisuus vahvistetaan. Vanhentuneet asiakastiedot estävät lainaamisen, uusimisen ja varausten tekemisen.

Oamkin opiskelijat voivat käyttää lainaajakorttina myös SAMOK-opiskelijakorttia. Käyttö lainaajakorttina edellyttää rekisteröitymistä kirjaston asiakkaaksi ja sitoutumista kirjaston käyttösääntöihin. 

Voit käyttää aineiston lainaukseen myös sähköistä lainaajakorttia eli mobiilikorttia, jonka löydät Leevi-tililtäsi, kun sinut on rekisteröity kirjaston asiakkaaksi. 

 

Lainaaminen ja lainojen uusiminen

Oamkin lainaajakortilla voit lainata aineistoa kaikista kirjaston toimipisteistä. Lainat voi myös palauttaa kaikkiin toimipisteisiin riippumatta siitä, mistä aineisto alun perin on lainattu. Käsikirjastolainat on palautettava siihen toimipisteeseen, mistä aineisto on lainattu. Kirjastojen ollessa kiinni lainat voi palauttaa kirjastojen ulkopuolelta löytyviin palautuslaatikoihin. Tarkista palautuslaatikon sijainti omasta kirjastostasi. Palautuslaatikoita voi käyttää ainoastaan kampusten aukioloaikoina. Huomaa, että lainat näkyvät tiedoissasi, kunnes palautuslaatikko tyhjennetään kirjaston seuraavana aukiolopäivänä.

Lainoja on mahdollista uusia 20 kertaa, mikäli lainoihin ei kohdistu varauksia. Videoaineistoa voi uusia yhden kerran. 

Lainoja voi uusia Leevissä, kirjastojen asiakaspalvelussa, sähköpostitse ja puhelimitse. Lainojen uusiminen Leevissä vaatii salasanan. Uuden salasanan unohtuneen tilalle voit pyytää kirjastosta esim. yhteydenottolomakkeella. Puhelin- ja sähköpostiuusinnoissa asiakkaan on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä lainaajakortin numerolla tai henkilötunnuksella.

Ilmoitamme sähköpostilla lähestyvästä eräpäivästä 3-5 päivää ennen lainojen erääntymistä. Asiakas on velvollinen huolehtimaan lainojensa uusimisesta ilman tiedotettakin.


Laina-ajat ja lainojen erääntyminen


Laina-ajat

  • Yleiskokoelmassa olevat kirjat: 3 viikkoa.
  • Kurssikirjakokoelmassa olevat kirjat: 2 viikkoa.
  • Lehdet: 3 viikkoa, uusinta lehteä ei lainata.
  • CD-levyt: 3 viikkoa.
  • Nuotit ja musiikkikirjat: 4 viikkoa.
  • Videotallenteet: 1 viikko.
  • Käsikirjastoaineisto: yö- ja viikonloppulainoja.

Kirjasto lähettää palautuspyynnön erääntyneistä lainoista eräpäivää seuraavana päivänä. Palautuspyyntö lähetetään ensisijaisesti sähköpostitse. Jos lainoja ei palauteta, lähetetään toinen palautuspyyntö 8 vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Erääntyneistä lainoista kertyy myöhästymismaksuja kirjaston hinnaston mukaisesti.

Lainauskielto astuu voimaan, kun lainat ovat vähintään 14 päivää tai käsikirjastolainat 7 päivää myöhässä, tai myöhästymismaksuja on vähintään 20 euroa. Kun lainat ovat myöhässä 14 päivää, kertyy niistä myöhästymismaksua 6 euroa / laina.

Palauttamattomista lainoista lähetetään kirjallinen muistutus 15 päivän kuluttua eräpäivästä. Mikäli lainoja ei palauteta, lähetetään lasku 7 päivää muistutuskirjeen jälkeen.

Palauta tai uusi lainasi viimeistään eräpäivänä, niin vältyt maksuilta.

Palauttamattoman tai vahingoittuneen aineiston korvaamiseen liittyvät maksut on eritelty kirjaston hinnastossa.

 

Aineiston varaaminen

Oamkin kirjaston aineistoon voi tehdä varauksia Leevissä, kirjaston asiakaspalvelussa, sähköpostitse tai puhelimitse. Aineistoa voi myös pyytää noudettavaksi toimipisteestä toiseen.

Puhelin- ja sähköpostivarauksissa asiakkaan on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä lainaajakortin numerolla tai henkilötunnuksella.

Saapuneista varauksista lähetetään ilmoitus sähköpostitse. Varattu aineisto on noudettavissa viikon ajan. Aineiston varaaminen sekä pyytäminen toisista toimipisteistä ovat maksuttomia. Kirjeenä lähetettävästä saapumisilmoituksesta peritään 2 €, jos asiakas ei ole ilmoittanut sähköpostiosoitetta kirjastoon. Sähköpostitse saapumisilmoitus on ilmainen.