Kirjasto
 
 

Usein kysytyt kysymykset

1. Voinko käyttää Oulun ammattikorkeakoulun kirjastoa, vaikka en ole Oamkin opiskelija?

Oamkin kirjaston Oulun toimipisteet ovat kaikille avoimia. Oulaisten oppimiskeskus palvelee ainoastaan Oamkin opiskelijoita ja henkilökuntaa.

Lainaamiseen tarvitset lainaajakortin. Sama kortti käy kaikissa Oamkin kirjaston toimipisteissä.

Joidenkin aineistojen lainausoikeus on rajattu vain Oamkin opiskelijoille ja henkilökunnalle. Poikkeukset on mainittu kirjaston käyttösäännöissä.
 

2. Voinko lainata Oamkin kirjastosta Oulun kaupunginkirjaston, Oulun yliopiston tai muun kirjaston kortilla?

Ei. Oamkin kirjastosta voit lainata ainoastaan Oamkin kirjaston omalla kirjastokortilla.

 

3. Minulla on Oamkin lainaajakortin lisäksi muitakin lainaajakortteja? Voiko kortteja yhdistää?

Lainaajakortiksi voi aktivoida myös Oamkin opiskelijakortin, Oamkin opiskelijoiden SAMOK-kortin tai Oulaisissa Tiekkö-kortin.
 

4. Miten voin uusia lainani?

Lainat voi uusia Leevi-kokoelmatietokannassa.

Lainat voi uusia myös kirjastossa, puhelimitse tai sähköpostitse (yhteystiedot). Puhelin- ja sähköpostiuusinnoissa asiakkaan on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä lainaajakortin numerolla tai henkilötunnuksella.

Mikäli aineistoon ei kohdistu varauksia, lainat voi uusia enintään 20 kertaa. Videotallenteiden uusimiskäytäntö vaihtelee kirjastoittain.
 

5. Mikä on PIN-koodi? Mistä saan sen?

PIN-koodia tarvitaan Leeviin kirjautumisessa. Oletus-PIN on 12345 ja sen voi vaihtaa haluamakseen.

Unohtuneen PIN-koodin tilalle voi pyytää oletuskoodin aktivointia kirjastosta. Pyynnön voi tehdä palautelomakkeella.
 

6. Miten saan lainaksi kirjan toisesta Oamkin kirjaston toimipisteestä? Mitä se maksaa? Voiko kirjan palauttaa eri toimipisteeseen kuin mistä se on lainattu?

Aineistopyynnön tai varauksen voi tehdä itse Leevissä tai ottamalla yhteyttä kirjastoon. Varaaminen ei maksa mitään.

Oamkin kirjastokortilla voi lainata aineistoa mistä tahansa kirjaston toimipisteestä. Lainat voi myös palauttaa kaikkiin toimipisteisiin riippumatta siitä, mistä aineisto alun perin on lainattu.
 

7. Miten voin palauttaa lainoja, jos kirjasto on kiinni?

Kontinkankaan kirjasto:

Kirjaston edessä on palautuslaatikko, johon voi jättää palautettavaa aineistoa Paasi-rakennuksen aukioloaikona. Tarkista kampuksen aukioloajat Oamkin www-sivuilta.

Kirjaston omatoimikäyttäjät voivat palauttaa aineistoa kirjastossa palautusautomaatilla. Omatoimikäyttö on rajattu Oamkin Kontinkankaan ja Oulaisten kampusten sekä OSAOn Kontinkankaan yksikön opiskelijoille ja henkilökunnalle, ja vaatii kulkulätkän jonka voi hankkia virastomestareilta.

Kotkantien kirjasto:

Kirjaston edessä on palautuslaatikko, johon voi jättää palautettavaa aineistoa kampuksen aukioloaikona. Tarkista kampuksen aukioloajat Oamkin www-sivuilta.

Kirjaston omatoimikäyttäjät voivat palauttaa aineistoa kirjastossa palautusautomaatilla. Omatoimikäyttö on rajattu Kotkantien kampuksen opiskelijoille ja henkilökunnalle, ja vaatii kulkulätkän jonka voi hankkia virastomestareilta. 

Oulaisten oppimiskeskus:

Oppimiskeskuksen edessä on palautuslaatikko, johon voi jättää palautettavaa aineistoa kampuksen aukioloaikona. Tarkista kampuksen aukioloajat Oamkin www-sivuilta.

Jos haluat palauttaa aineistoa kampuksen aukioloaikojen ulkopuolella, ota etukäteen yhteyttä Oulaisten oppimiskeskukseen, josta neuvotaan palautusluukun sijainti.

Teuvo Pakkalan kadun kirjasto:

Kirjaston edessä on palautuslaatikko, johon voi jättää palautettavaa aineistoa kampuksen aukioloaikona. Tarkista kampuksen aukioloajat Oamkin www-sivuilta.

Jos kampuksen ulko-ovet ovat kiinni, palautuksia voi jättää myös kirjaston postilaatikkoon joka sijaitsee B-siiven ulko-oven yhteydessä.

8. Miten voin saada lainaksi kirjan, jota ei löydy Oamkin kirjastosta?

Asiakkaat voivat tilata Leevin kautta kirjoja yhteistyökirjastoista: Kajaanin ammattikorkeakoulun kirjastosta, Oulun yliopiston kirjastosta ja Kuopiossa sijaitsevasta Varastokirjastosta. Varastokirjastosta voi tilata myös artikkeleita. Palvelu on maksuton.

Kaukopalvelun kautta asiakkaille voidaan tilata muista kirjastoista kaukolainaksi sellaisia julkaisuja, joita ei ole oman paikkakunnan kirjastoissa. Kaukopalvelumaksut määräytyvät hinnaston mukaan.
 

9. Tiedän hyvän kirjan. Voiko kirjastoa pyytää hankkimaan sen?

Oamkin kirjastolle voi tehdä hankintaehdotuksia www-lomakkeella.
 

10. Miten voin ilmoittaa muuttuneet yhteystietoni kirjastoon?

Kirjastoon tulee ilmoittaa yhteystietojen muutoksista. Ilmoituksen voi tehdä Leevin omissa tiedoissawww-lomakkeella, sähköpostitse, kirjastossa tai puhelimitse.
 

11. Miten voin maksaa myöhästymismaksut? Miten pitää toimia, jos olen joutunut lainauskieltoon?

Myöhästymismaksuja voi maksaa verkossa Leevin kautta (ohje). Kontinkankaan kirjastossa maksuja voi maksaa käteisellä ja pankki- tai luottokortilla. Kotkantien ja Teuvo Pakkalan kadun kirjastoissa sekä Oulaisten oppimiskeskuksessa voi maksaa pankki- tai luottokortilla. Jos myöhästyneestä aineistosta on lähetetty lasku, laskun voi maksaa ainoastaan pankkiin.

Maksut on esitetty tarkemmin hinnastossa.

Lainauskieltoon joutuu, jos maksamattomia maksuja on vähintään 20 euroa tai lainat ovat vähintään 14 päivää myöhässä. Lainauskiellossa oleva asiakas ei voi lainata, uusia eikä varata aineistoa.

Lainauskielto puretaan, kun maksuja lyhennetty niin, että ne jäävät alle 20 euron.

12. Miten voin etäkäyttää elektronisia aineistoja?

Oamkin henkilökunta sekä opiskelijat voivat etäkäyttää elektronisia aineistoja. Ohjeet etäkäyttöön.
 

13. Voinko käyttää elektronisia aineistoja, jos en ole Oamkin opiskelija tai henkilökuntaa?

Elektronisia aineistoja voi käyttää kirjaston tiloissa olevilta tietokoneilta.
 

14. Miten löydän oman alani amk-opinnäytteitä?
  • Leevistä rajaamalla hakua opinnäytteisiin
  • Theseuksesta valitsemalla sopivan hakumuodon kohdasta "Selaa aineistoja"
    
15. Miten voin lukea opinnäytetöitä?
  • Theseukseen tallennetut opinnäytetyöt ovat internetin kautta vapaasti luettavissa osoitteessa www.theseus.fi.
  • Intraan tallennetut opinnäytetyöt ovat luettavissa koulun verkossa, esimerkiksi kirjaston koneilla. Oamkin opiskelijat ja henkilökunta voivat lukea töitä myös etänä kirjautumalla intraan omilla sähköpostitunnuksillaan. Intraan tallennettuja opinnäytetöitä kaukolainataan muihin kirjastoihin. 
  • Aiemmin julkaistuja, kansitettuja opinnäytetöitä saa lukusalilainaksi. Arkistolaitoksen vuonna 2014 tekemän päätöksen mukaan ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt arkistoidaan pysyvästi. 2003 ja sitä vanhemmat opinnäytetyöt säilytetään Oamkin arkistossa. Vuosien 2004-2010 opinnäytetyöt sijaitsevat suljetuissa varastoissa. Lukusalilainapyynnöt tehdään ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun. Opinnäytetöihin ei voi tehdä varauksia Leevissä. Oulaisten oppimiskeskuksessa on Oulaisten kampuksen amk-opinnäytetöistä myös lainakappaleet, joita voi varata ja lainata normaalisti. Oulaisten opinnäytetöiden arkistokappaleet sijaitsevat Kontinkankaan kampuksen varastossa, ja niitä saa ainoastaan lukusalilainaksi.

Sähköiset opinnäytetyöt on tallennettu pdf-tiedostoina, joten niiden lukemiseen tarvitset PFD-lukuohjelman.

16. Mitä ovat asiasanat ja mistä niitä löytyy?

Asiasanat kuvaavat julkaisun sisältöä. Asiasanat ovat aina tietyssä sovitussa muodossa. Oamkin kirjastossa ovat käytössä seuraavat asiasanastot:

17. Mistä löydän ohjeita tiedonhakuun?

Ohjeita tiedonhakuun löytyy esim. Tiedonhaun itseopiskelumateriaalista. Tietokantojen käyttöön löydät apua niiden omista ohjeista. Neuvoa voit myös kysyä kirjaston henkilökunnalta. Kirjasto järjestää tiedonhankinnan opetusta Oamkin sekä OSAOn Kontinkankaan yksikön opiskelijoille ja henkilökunnalle. Henkilökohtaista ohjausta tiedonhakuun saa Hakupajassa.
 

18. Ketkä voivat lainata oppikirjoja äänikirjoina?

Celian tuottamia oppikirjoja voivat lainata kaikki lukemisesteiset. Oamkin opiskelijat lainaavat kirjat Celian verkkopalvelun kautta. OSAOn Kontinkankaan opiskelijat voivat lainata muistitikuille tallennettuja äänikirjoja. Celian aineistojen käyttö aloitetaan asiakaskeskustelulla. Lue lisää: http://libguides.oamk.fi/celia