Tutkinto | Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto |
Tutkintonimike | Ensihoitaja (AMK) |
Laajuus/kesto | 240 op / 4 vuotta |
Tutkinto-ohjelma | Ensihoidon tutkinto-ohjelma |
Aloituspaikat | 24 |
Opetusjärjestelyt | Lähiopetusta on 2-5 päivää kuukaudessa klo 8:00 - 18:00 välisenä aikana. Lähiopetuksessa edellytetään läsnäoloa, sillä suuri osa siitä on toimenpide- ja simulaatioharjoituksia. Tietopuolinen opiskelu tapahtuu pääosin verkko-opintoina. Opiskelun ohessa osa-aikainen työssäkäynti on mahdollista. Poikkeus tästä ovat hoitotason harjoittelujaksot, jotka suoritetaan kokopäiväopintoina, eikä niitä voi suorittaa työsuhteessa. Perustason ensihoidon harjoittelua on mahdollista tietyillä edellytyksillä suorittaa työsuhteessa. Opiskelijalla on mahdollisuus perustason opintojen ahotointiin, mikäli hänellä on työkokemusta vähintään yksi vuosi perustason ensihoidosta sairaalan ulkopuolella viimeisen kolmen vuoden ajalta ja voimassa olevat perustason tasotestaukset. Perustason tasokoetta (tentti ja osaamisen näytöt), hoitotason opintoja ja osaamisen arviointeja ei voi ahotoida. Opiskelijalla tulee olla hallussaan tietotekniset perusvalmiudet sekä käytössään tietokone internetyhteydellä. |
Kampus/yksikkö | Professorintien kampus / Sosiaali- ja terveysala Kiviharjuntie 4, 90220 Oulu |
Hakuaika | 17.3.2015 - 9.4.2015 klo 15.00 |
Valintakoe | 5.6.2015, 8. - 9.6.2015 |
Koulutuksen tavoite
Oamkin ensihoitajakoulutuksessa opiskellaan sairaalan ulkopuolisen ensihoitotyön asiantuntijaksi ja kehittäjäksi. Ensihoitaja (AMK):n erityisosaamista ovat hoitotasoinen ensihoito, eli valmius antaa tehohoidon tasoista hoitoa sairaalan ulkopuolella ja ensihoidon johtamisosaaminen. Ensihoitaja on vastuussa sekä potilaiden hoitamisesta että alaisuudessaan toimivien ambulanssien ja henkilöstön koordinoinnista ja ohjauksesta. Sairaanhoitajan perusosaaminen on osa ensihoitajan ammattitaitoa.
Ensihoitajalla on hyvä paineensietokyky ja kliiniset taidot. Hän osaa tutkia vammautuneen tai äkillisesti sairastuneen potilaan, määritellä työdiagnoosiin ja tehdä päätöksiä itsenäisesti tai hoito-ohjeeseen perustuen. Hoidon vaikutusten ennakointi, arviointi ja komplikaatioihin varautuminen kuuluvat ensihoitajan ammattitaitoon. Hän osaa käyttää turvallisesti hoito- ja viestintäteknologiaa sekä toteuttaa itsenäisesti ensihoitopotilaan lääkehoidon. Ensihoitaja toimii vaativissakin hoitotilanteissa maltillisesti ja potilasta kunnioittaen. Hyviä tiimityötaitoja ensihoitaja tarvitsee normaali- ja poikkeusolojen yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.
Kaikki ensihoitotehtävät eivät ole kiireellisiä. Ensihoitajan työhön kuuluu myös potilaiden kiireetöntä tutkimista, hoidon tarpeen asiantuntija-arviointia, jatkohoidon suunnittelua ja ohjausta.
Koulutuksen sisältö
Ensihoitajaopinnoissa perustana on monitieteellinen tieto, jossa hoitotieteellinen, luonnontieteellinen ja lääketieteellinen tieto korostuvat. Opiskelu sisältää runsaasti simulaatioharjoittelua, toimenpideharjoituksia ja ohjattua harjoittelua. Tietopuolinen opiskelu tapahtuu suurelta osin itsenäisesti ja verkko-opintoina. Luentoja ja seminaareja on jonkin verran. Opintoja voi suorittaa myös kehittämishankkeissa ja opiskelijavaihdossa ulkomailla.
Yhteistyötä harjoitellaan mm. yhteisissä opinnoissa lääketieteen ja muiden terveysalan opiskelijoiden kanssa. Osaaminen varmistetaan mm. lääkelasku- ja tasokokeilla, joiden hyväksytty suorittaminen on edellytys opintojen etenemiselle. Opiskelijoiden aktiivisuutta ensihoidon kehittämisessä tuetaan opintojen aikana. Päämääränä on korkeatasoinen käytännöllinen ja teoreettinen osaaminen, korkea työmoraali ja vastuu oman työn kehittämisestä.
Harjoittelua ambulansseissa on yhteensä n. 20 viikkoa. Harjoittelupaikat sijaitsevat eri puolilla Suomea. Koulutus sisältää akuuttihoitotyöhön painottuen perus- ja erikoissairaanhoidon opintoja sekä n. 30 viikkoa sairaanhoidon harjoittelua. Sairaanhoitajan ydinosaamisalueita opiskellaan ensihoidon opintojen rinnalla koko koulutuksen ajan.
Kansainvälistyminen
Tutkinto-ohjelman opinnoista osa toteutetaan englannin kielellä. Opiskelija suorittaa 30 op vieraskielisiä opintojaksoja joko Oamkissa tai vaihtojaksolla ulkomailla. Opiskelijalla on mahdollisuus kansainväliseen opiskelijavaihtoon, joka toteutetaan yleensä 3. tai 4. opiskeluvuoden aikana.
Kansainväliseen toimintaan voi osallistua myös osallistumalla kansainvälisiin projekteihin tai toimimalla tutoropiskelijana Suomeen tuleville vaihto-opiskelijoille.
Pätevyys
Ensihoitaja AMK) on pätevöitynyt hoitotason ensihoitajaksi ja sairaanhoitajaksi suoritettuaan ammattikorkeakoulussa ensihoitajan tutkinto-ohjelman mukaiset opinnot harjoitteluineen sekä perustason ja hoitotason osaamisen arvioinnit.
Tutkinnon suorittamisen jälkeen haetaan ammattioikeuksia (sairaanhoitaja) Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta. Työskentely ensihoitajana edellyttää sairaanhoitopiirin ensihoidon vastuulääkärin myöntämät hoitotason velvoitteet tai luvat.
Sijoittuminen työelämään
Ensihoitotyössä korostuvat potilasturvallisuus, tiimityö, johtaminen ja viranomaisyhteistyö. Potilasturvallisuuden perusta on luotettavan tietoon perustuva kliininen osaaminen sekä toiminta- ja päätöksentekokyky kriittisissäkin tilanteissa. Ensihoitaja (AMK) vastaa äkillisesti sairastuneen tai vammautuneen potilaan ensihoidosta. Joskus potilaita on useita. Auttaminen tapahtuu työparin kanssa tai työryhmässä, jota ensihoitaja johtaa: arvioidaan potilaan tila, käynnistetään ja ylläpidetään peruselintoimintoja, parannetaan ennustetta ja kohennetaan tai lievitetään potilaan tilaa. Pitkien välimatkojen vuoksi Pohjois-Suomen ensihoidossa korostuu myös potilaan tarkkailu ja hoito ambulanssikuljetuksen aikana. Viranomaisyhteistyötä tehdään mm. hätäkeskuksen ja pelastuspalvelun kanssa. Yhteistyötaidot, kommunikaatio, kokonaistilanteen hallinta ja vastuullisuus ovat ensihoidon johtamisen ja viranomaisyhteistyön onnistumisen edellytyksiä. Ensihoitotyö vaatii hyvää fyysistä kuntoa. Ensihoitajat työskentelevät mm. ambulansseissa, ensihoidon suunnittelu-, koulutus-, johtamis- ja kehittämistehtävissä tai yrittäjinä sekä päivystysyksiköissä tai teho-osastoilla sairaanhoitajina.
Ammatit ja työtehtävät
Ensihoitaja AMK voi työskennellä hoitotason ensihoitajana tai työkokemusta sekä hallinnollista ja operatiivista lisäosaamista hankittuaan ensihoitopalvelun kenttäjohtajana. Ensihoitaja AMK voi toimia sairaanhoitajana esimerkiksi päivystyspoliklinikoilla tai teho-osastoilla.
LUE LISÄÄ OPISKELUSTA
VIDEOT
Valintaperusteet
Pohjakoulutusvaatimus: Sairaanhoitaja (AMK) tai opistoasteen sairaanhoitaja
Valintatapa 3, 24 aloituspaikkaa
Valintaperuste | Valintapisteet |
---|---|
Valintakoe | 100 pistettä |
Yhteensä | 100 pistettä |
Valintakoe
Valintakokeeseen kutsutaan vähintään nelinkertainen määrä hakijoita aloituspaikkoihin nähden. Hakijat valitaan kokeeseen koulumenestyksestä annettavien pisteiden perusteella. Ammatti-, erikoisammattitutkinnoilla ja ulkomailla suoritetuilla tutkinnolla hakevat hakukelpoiset hakijat kutsutaan suoraan valintakokeeseen ilman esivalintaa.
Valintakokeella arvioidaan alalle soveltuvuutta arvioimalla motivaatiota, sosiaalisia valmiuksia sekä oppimis- ja työskentelyvalmiuksia. Valintakoe koostuu aineistokokeesta ja hakijan ennakkotehtävään perustuvasta haastattelusta. Hakijalle valintakoe on yhtenä päivänä. Tarkempi päivämäärä ilmoitetaan valintakoekutsussa. Valintakokeen aikaa ei voi muuttaa.
Valintakokeen aineistokoetilaisuus alkaa klo 8.00. ja päättyy klo 9.45. Valintakokeeseen ei voi osallistua enää aineistokoetilaisuuden alettua. Aineistokokeen kesto on 90 minuuttia ja kokeessa vastataan suomen kielellä. Henkilöllisyys on todistettava kokeesta poistuttaessa. Haastattelut alkavat klo 10.00.
Aineistokoe sisältää kolme osiota:
1. Matematiikan koe (maksimipistemäärä 10): vastausaika on 30 minuuttia. Kokeessa testataan peruslaskutaitoja. Tehtävät lasketaan ilman laskinta.
2. Vastausaika tehtävissä 2a ja b on yhteensä 60 minuuttia.
a) Anatomian ja fysiologian koe (maksimipistemäärä 10):
Kokeen kysymykset perustuvat teokseen: Leppäluoto, Kettunen, Rintamäki, Vakkuri, Vierimaa ja Lätti: Anatomia ja fysiologia. Rakenteesta toimintaan. Sanoma Pro. 3. tai 4. painos. 2013. Sivut 9-63.
Koe koostuu monivalintatehtävistä. Annetuista vaihtoehdosta vain yksi on oikea. Oikeasta vastauksesta annetaan 0,5 pistettä, väärästä vähennetään 0,5 pistettä. Tyhjästä vastauksesta annetaan 0 pistettä. Kokonaispistemäärä tästä osiosta on kuitenkin minimissään 0 pistettä.
b) Tekstitaidon koe: (maksimipistemäärä 10)
Kokeessa arvioidaan hakijan tekstitaitoja annetun tehtävänannon mukaisesti sekä kykyä tuottaa kieliopillisesti ja oikeakielisyydeltään hyvätasoista tekstiä.
Valintakokeeseen kutsuttu hakija tuo haastatteluun kirjallisena ennakkotehtävän. Ennakkotehtävällä on merkittävä osuus valintakokeessa. Ennakkotehtävä (pituus 4 - 5 sivua) sisältää esimerkiksi seuraavia asioita:
1. Lyhyt esittely itsestäsi, harrastuksista, työkokemuksesta yms.
2. Käsityksesi sosiaali-/terveysalan ammattikorkeakoulutuksen vaatimista opiskeluvalmiuksista ja omista opiskeluvalmiuksistasi.
3. Käsityksesi hakemasi koulutuksen/koulutuksien ammattikorkeakouluopinnoista
4. Käsityksesi hakemisen kohteena olevan alan työtehtävistä ja itsestäsi ko. alan sosiaali-/terveysalan ammattilaisena (vahvuudet ja kehittämishaasteet)
5. Kuvaile motivaatiotasi hakemaasi koulutukseen/koulutuksiin.
6. Urasuunnitelmasi koulutuksen jälkeen ja alan tulevaisuuden näkymät.
Lopullinen valinta tehdään valintakokeen perusteella. Valintakokeesta on saatava vähintään 30 pistettä.
Sosiaali- ja terveysalalla on neljä valintaryhmää. Jos hakijan pisteet riittävät, hän saa yhden valintakoekutsun/valintaryhmä. Valintakokeesta hakija saa valintakoetuloksen kaikkiin samaan valintaryhmään kuuluviin koulutuksiin (tulos voi vaihdella koulutusten vaatimusten mukaisesti) valintayhteistyötä tekevissä ammattikorkeakouluissa.
Lisätietoja hakemisesta ja valintaperusteista
Hakijapalvelut
Käyntiosoite: Kotkantie 1, 90250 Oulu
Postiosoite: PL 405, 90101 OULU
Puh. 010 192 000
hakijapalvelut#oamk.fi (korvaa # -> @)
Lisätietoja koulutuksen sisällöstä ja opetusjärjestelyistä
Yhteyshenkilöt
Petri Roivainen
Puh. 050 582 0073
Petri.Roivainen#oamk.fi (korvaa # -> @)Raija Rajala
Puh. 050 408 8243
Raija.Rajala#oamk.fi (korvaa # -> @)
Opiskelijapalvelut
Professorintien kampus
Kiviharjuntie 8
90220 Oulu
Puh. 020 611 0211
opiskelijapalvelut.sote#oamk.fi (korvaa # -> @)