Oamk
Hilux-sähkötyökone
HILUX – SÄHKÖTYÖKONEPROJEKTI

HILUX – sähkötyökoneprojekti

Ryhmä Oamkin Tekniikan yksikön opiskelijoita on yhteistyössä TEKLIn (Oulun tekninen liikelaitos) ja Randax Oy:n kanssa koonnut työkoneeseen taloudellisemman ja tehokkaamman voimansiirron.

TEKLIn (Oulun tekninen liikelaitos) Toyota Hilux -työkoneen polttomoottorin tilalle rakennettu uusi sähkökäyttöinen voimansiirto on seitsemän Tekniikan yksikön opiskelijan projekti. Se on toteutettu autolaboratorion henkilökunnan ohjauksessa, ja siihen on lisäksi osallistunut yrityksiä ja satunnaisesti muita opiskelijoita. Sähkökäyttöinen työkone on tarkoitettu pyöräteiden ja kävelykatujen tehokkaampaan ja ympäristöystävällisempään huoltamiseen. Maksimiväännön jo nollanopeuksilta tuottava sähkömoottori sopii hyvin muun muassa lumenauraukseen kevyen liikenteen väylillä. Työkone on myös käytössä taloudellisempi vaihtoehto niin kukkaron kuin ympäristönkin kannalta.

Testeillä ja mittauksilla on todettu, että sähkökäyttöjärjestelmä ei muuta auton ominaisuuksia siihen tarkoitetussa työssä. Auton käyttö helpottuu, ja ajo on mukavampaa. Järjestelmä on suunniteltu ja rakennettu siten, että sitä voi käyttää haastavissakin olosuhteissa esimerkiksi kovalla pakkasella. Työkone on testikäytössä talvella 2013.

Projektissa ovat olleet tärkeässä osassa yhteistyökumppanit, sillä heiltä on saatu voimansiirron osat sekä muu rahoitus. Kestomagneettimoottorin luovutti Randax Oy, joka toimi myös asiantuntijana uudessa voimansiirtoratkaisussa. Testausympäristö ja ajoneuvo ovat TEKLIltä. Liiketalouden yksikön opiskelija puolestaan hoitaa markkinointiviestinnän lukukaudella 2012–2013. Projektin pääasialliset opiskelijat tekevät opinnäytetyönsä projektin pohjalta.

´