Oman ammattitaidon kehittämisestä yhteisen hyödyn rakentamiseen
Minna Malila on ainutlaatuinen Thesis-kilpailuun osallistuja. Hänen opinnäytetyönsä on palkittu sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan sarjassa sekä amk- että ylemmän amk-tutkinnon kilpailussa.
Minna opiskeli alun perin fysioterapeutiksi Pohjois-Savon ammattikorkeakoulussa, jossa hän opinnäytetyössään kehitti arviointilomakkeen kehitysvammaisten lasten psykomotoristen valmiuksien arviointiin. Arviointilomake oli tarkoitettu työkaluksi fysioterapeuteille.
Amk-tutkinnon opinnäytetyön aiheen valintaan vaikutti Minnan sen hetkinen kiinnostus lasten kanssa työskentelyyn.
Opiskeluinto ei kuitenkaan lopahtanut tähän, vaan Minna jatkoi opintojaan Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Aihe kuitenkin muuttui välillä. Ylemmän amk-tutkinnon opinnäytetyön aiheena oli työterveys ja tarkemmin hevos- ja sikatalouden työkuormituksen keventäminen.
– Itselläni oli palava halu ennaltaehkäisevään työhön ja terveyden edistämiseen. Lasten puolella fysioterapian resurssit ovat tällä hetkellä niin huonot, että se on aina korjaavaa fysioterapiaa.
Opinnäytetyön lopputuloksena syntyi tietopankki internetiin, jossa kerrotaan, miten omaa työhyvinvointia voi kehittää esimerkiksi ergonomiaa parantamalla.
Maanviljelijät ottivat opinnäytetyön aiheen lämpimästi vastaan ja olivat innokkaasti mukana esittelemässä omia tilojaan. Minnan mukaan monilla tiloilla myös ergonomiaa ja työhyvinvointia oli mietitty paljon jo itsenäisesti.
– Tiloilta löytyi paljon niin sanottuja Pelle Pelottomien ratkaisuja. Markkinoilta löytyy paljon kalliita valmiita ratkaisuja, esimerkiksi sikojen kastraatioon liittyen on olemassa teline. Monilla tiloilla oli kuitenkin tehty itse tällainen, eivätkä he edes tienneet, että markkinoilla on olemassa sellainen.
Minnan mukaan ratkaisut eri tiloilla olivat hyvin erilaisia, mutta aina hänelle tuli tunne, että tämä ratkaisu toimii täällä.
Sekä arviointilomake että internetin tietopankki ovat edelleen kovassa käytössä.
Ammattitaito kehittyy työtä tehdessä
Molempien tutkintojen positiivisimmaksi asiaksi Minna mainitsee onnistuneen opinnäytetyön, josta hän kokee olevan hyötyä myös muille. Opinnäytetöissä myös oppi projektimuotoisen työn vetämisen ja sai varmuuden, että on ammattilainen.
– Ammattitaidon sai jo koulutuksessa, mutta itseluottamus, että osaa, tietää ja taitaa, tuli sitten niiden opinnäytetöiden aikana.
Koulutuksessa voi Minnan mielestä olla monia kokonaisuuksia, mutta niitä ei liitetä opintojen aikana yhteen. Isompaa työtä aloittaessa täytyy ne kaikki liittää yhteen, ja siitä muodostuu se kokonaisuus.
– Sitä hoksaa, että minä voin poimia niitä tietoja ja taitoja täältä.
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa uusia valmiuksia
Fysioterapeuttikoulutuksesta Minnalle on parhaiten jäänyt mieleen opinnäytetyössä projektimuotoon tutustuminen. Miten työ aloitetaan, miten sitä jatketaan ja miten se lopetetaan.
– Ammattikorkeakoulussa luotiin pohja. Opettajan panos siihen oli, että hän melkein rautalangasta väänsi, että tee näin ja lähdepäs miettimään tältä kannalta. Ylemmässä ammattikorkeakoulututkinnossa tätä sitten hiottiin ja se oli paljon vapaampaa. Oman persoonan annettiin nousta enemmän esille ja sitä tuettiin.
Minna näkee itse työkokemuksen tärkeäksi edellytykseksi ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittamiselle.
– Ylemmässä ammattikorkeakoulussa odotetaan jo kehittävää otetta ja pitääkin tuoda niitä omia mielipiteitä esille. Ylemmässä ammattikorkeakoulussa on myös tällainen yhteiskunnallinenkin näkemys eikä pelkästään mietitä sitä opiskelijan tai pienen työyhteisön kannalta. Odotetaan, että se on kenties koko yhteiskuntaa palveleva työ.
Fysioterapian alalla Minna näkee kuitenkin tärkeänä käytännönläheisyyteen ja työelämälähtöisyyteen painottuvan osaamisen, johon liitetään sitten tieteellistä puolta.
– Ammattikorkeakoulututkinnon ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon ero on ehkä eniten siinä, että ammattikorkeakoulussa kuitenkin valmistutaan siihen perusammattiin ja ylemmässä ammattikorkeakoulussa edellytetään ja opiskellaan sitä tutkivaa ja kehittävää otetta.
– Suurin ero on siinä, että ylemmässä ammattikorkeakoulussa jokainen lähtee siitä omasta ammattitaidosta liikkeelle, kehittää sitä ja lähtee miettimään laajempia kokonaisuuksia. Kehittävä ote ja oman persoonan käyttäminen voimistuvat.
Teksti ja toimitustyö: Heikki Ylipaavalniemi Videot: Mikko Pohjola, Saha Prod