Thesis 20 vuotta
  • Teoriasta kohti käytäntöä
  • Rohkeutta ja uskallusta
  • Aitoa yhteistyötä
  • Yhteistä kehittämistä
  • Läpinäkyvää ja ryhdikästä arviointia
  • Tilastoja
  • Oman ammattitaidon kehittämisestä yhteisen hyödyn rakentamiseen
  • Tiimityö ohjauksen peruspilarina
  • Kokeellisuudesta olennaiseksi osaksi amk-tutkintoa
  • Säkillinen uusia ja vanhoja menetelmiä
  • Kansainvälisellä kielellä
  • Äkta samarbete
© 2012 Oulun seudun ammattikorkeakoulu
ISBN 978-951-597-087-9
Toimitus

Tiimityö ohjauksen peruspilarina

Savonia-ammattikorkeakoulun luonnonvara- ja ympäristöalan ohjaajien tiimityöstä on tehty yksi ohjauksen lähtökohdista. Yhteistyöstä saadaan monipuolista hyötyä opiskelijan eteenpäin auttamisessa.

Pirjo Suhonen ja Hannu Viitala

Opinnäytetyökoordinaattori sekä neuvonnan ja viestinnän lehtori Pirjo Suhonen ja yritystalouden lehtori Hannu Viitala ovat tehneet yhteistyötä ohjauksessa jo pitkään. Yhteiset toimintatavat antavat erinomaisen perustan monialaisten töiden ohjaamiselle.

– Olemme pitkään tehneet työtä yhdessä ja tyypillistä on se, että kun toinen aloittaa keskustelun, toisen on helppo jatkaa sitä samaan hengenvetoon.

Samalla periaatteella etenee myös tämä keskustelu ohjaajien yhteistyöstä. Hannun ja Pirjon vastaukset ovat heidän yhteisiään.

Useamman asiantuntijan voimin

Hannun ja Pirjon mukaan Savoniassa luonnonvara-alalla on vakiintuneena käytäntönä ollut koko ammattikorkeakoulun ajan, että opinnäytetöissä on kaksi tai useampia ohjaajia työn sisällön mukaan.

– Useimmiten työt ovat monialaisia, eli työssä laaditaan kehittämissuunnitelmia tai -tuotoksia, joissa asioita tarkastellaan paitsi työn ydinsubstanssin näkökulmasta, myös maatilayrityksen kokonaiskehittämisen kannalta. Näin ollen on tyypillistä, että esimerkiksi kotieläintuotannon jalostusta käsittelevän työn pääohjaajana on alan opettaja ja toisena ohjaajana yritystalouden opettaja.

Opinnäytetyötiimeissä on lisäksi aina mukana elinkeinoelämän ja hankkeiden edustajia, mikä sitoo työt tiivisti työelämään.

Ohjauksessa käytetään paljon esimerkiksi verkkokeskusteluja, joissa useampien asiantuntijoiden näkemykset tulevat vuoropuhelussa hyvin esiin.

– Yhteistyöllä saamme laajemman asiantuntemuksen ohjaukseen, ja se lisää ja syventää itse kunkin omaa asiantuntemusta. Yhteisohjaus auttaa etenkin uusia opettajia pääsemään sisälle opinnäytetyöprosessiin. Yhteistyö parantaa kokemuksemme mukaan opinnäytetöiden laatua.

Ajankohtaisia ja haasteellisia aiheita

Savonia-ammattikorkeakoulussa luonnonvara- ja ympäristöalalla tiimitoiminta on yksi pedagogiikan peruspilareita.

– Opetussuunnitelmamme rakentuu yhdessä toteutettaville vuositeemoille ja lukukausimoduuleille, ja useita kursseja tai kurssien osia toteuttaa kaksi tai useampi opettaja yhdessä. Opinnoissa integroidaan sekä ammattiaineita että perusopintoja kieli- ja viestintä- sekä matemaattisia aineksia.

Yhteistyöstä ei ole pelkästään hyötyä opiskelijoille, vaan se helpottaa myös ohjaajien omaa työtä.

– Tunnemme paremmin toistemme opetussisällöt, ja opetuksen integraatio on helppoa. Samoin laajempien työelämä- ja kv-projektien toteuttaminen on mahdollista.

Hannun ja Pirjon ohjaamia opinnäytetöitä on palkittu Thesis-kilpailussa neljänä vuonna, joten heidän valitsemallaan metodilla on selkeästi ollut vaikutusta myös opiskelijan onnistumiselle.

– Meistä se osoittaa sen, että valitsemallamme tiimitoiminnalla päästään hyvään lopputulokseen. Opiskelijoillemme on ollut tarjolla hyviä, ajankohtaisia ja haasteellisia, työelämän tarpeita palvelevia opinnäytetöiden aiheita.

Teksti: Heikki Ylipaavalniemi Kuva: Anssi Viljakainen