Skip to content

TIKO-silta – Lukioiden ja korkeakoulujen välinen tietojenkäsittelyn yhteistyömalli

01.3.2020 - 31.12.2022 Tietojenkäsittely ja tietoliikenne

Vuosina 2020 – 2022 toteutetun Lukioiden ja korkeakoulujen välinen tietojenkäsittelyn yhteistyömalli (TIKO-silta) -hankkeen päätavoitteena oli lukioiden ja korkeakoulujen välisen tietojenkäsittelyalan yhteistyömallin tuottaminen. Vuoden 2018 lukiolaki edellyttää korkeakoulujen ja lukioiden välisen yhteistyön lisäämistä, ja tietojenkäsittelyalan yhteistyön tiivistämisen tarve ilmeni myös Oamkin koordinoiman Lukiolaisista nostetta ohjelmistoalalle -hankkeen myötä. Tietojenkäsittelyn osalta yhteistyön haasteellisuutta lisää, että lukiot eivät toteuta pakollisia tietojenkäsittelyn kursseja, vaan tietojenkäsittelyalan piirteitä esiintyy useissa oppiaineissa.

TIKO-silta innovoi ja pilotoi konkreettisia keinoja, joilla lukiot ja korkeakoulut voivat tehdä yhteistyötä niin, että yhteistyön toteuttamiseen käytössä olevat resurssit hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti. Yhteistyöstä hyötyvät molemmat osapuolet ja pitemmällä aikavälillä myös elinkeinoelämä mallin toimiessa hyvin. Hankkeen aikana lukioihin välittyi ymmärrystä korkeakouluopinnoista sekä tietojenkäsittelyalan työelämästä, ja vastaavasti korkeakouluihin päin kulkeutuu tietoa lukioiden käytänteistä ja toiminnasta.

TIKO-sillan tuottamasta yhteistyömallista ja hankkeen pilotoimista yhteistyökonsepteista kerrotaan osoitteessa tiko-silta.luno.fi. Yhteistyömalli on sovellettavissa myös muille tieteenaloille, jotka eivät esiinny lukio-opetuksessa selkeinä oppiaineina. Hankkeen loppujulkaisu löytyy Theseus-palvelusta.

Tekijät

TIKO-silta-hanke toteutetaan Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) ja Oulun yliopiston yhteishankkeena niin, että hanketta hallinnoi Oamk.

Oamkin soveltava tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyö (tki-työ) palvelee ja tukee opetuksen lisäksi koko pohjoisen Suomen kehitystä ja uudistaa sen elinkeino- ja työelämää. Hanketoiminnan kautta toteutettava tki-työ on laajamittaista ja monialaista. Oulun yliopisto on yksi Suomen merkittävimmistä innovaatioyliopistoista. Siitä kertoo yli 60 vuosittaista keksintöilmoitusta ja 40 tutkimushankkeista syntynyttä yritystä. Yliopistolla on hyvät yhteydet toimintaympäristöönsä ja laaja kumppanuusverkosto.

Oamkin informaatioteknologian osasto koordinoi TIKO-silta-hanketta. Osaston vahvuus on osaaminen digitaalisten palveluiden sekä IT-laite- ja ohjelmistotuotekehitykseen liittyvän pedagogiikan saralla. Osaston järjestämässä opetuksessa hyödynnetään vahvasti monimuoto- ja verkko-opetukseen liittyviä teknisiä ratkaisuja sekä verkkopedagogiikan metodiikkaa. Tietojenkäsittelyalan pk-yritysten ja osaston välinen yhteistyö on luonut kontakteja, ja yhteistyön kautta on myös välittynyt tietoutta alan osaamistarpeista sekä IT-alan töiden moninaisesta luonteesta. Informaatioteknologian osasto on koordinoinut aiemmin Lukiolaisista nostetta ohjelmistoalalle (LUNO) -hanketta, jossa lukioiden kanssa tehtävä yhteistyö on ollut keskeisessä asemassa.

TIKO-silta-hankkeessa on Oulun yliopistoa edustavana osapuolena INTERACT-tutkimusyksikkö Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnasta. Tiedekunta edustaa Suomessa erittäin vahvaa IT-alan osaamiskeskittymää, jossa on vahvaa osaamista ulkopuolisenrahoituksen hankkeista erilaisissa rooleissa ja eri rahoitusinstrumenteissa. Lukioyhteistyötä on tehty yli kymmenen vuotta. Yksikössä on vahvaa osaamista yhteistyöstä oppilaitosten kanssa sekä kehitetty erilaisia osallistavia menetelmiä, käytäntöjä ja työkaluja yhteistyössä lasten, nuorten, opettajien ja koulujen kanssa. Tätä osaamista hyödynnetään nyt lukio-korkeakouluyhteistyötä kehitettäessä.