Olet Oulun ammattikorkeakoulun vanhoilla sivuilla. Siirry uusille sivuille tästä.
Oulun ammattikorkeakoulu :: Moottoriurheilu

Moottoriurheilu

Olemme hankkineet menestyksekkäästi osaamista moottoriurheilusta. Olemme tehneet määrätietoista työtä maailman huipputason saavuttamiseksi moottorinohjauksen, tiedonkeruun ja analysoinnin sekä moottorien toiminnan tutkimuksessa. Näistä osaamisalueista on muodostunut laboratoriollemme kantava osaaminen nykypäivän sovelluksiin monissa vaihtoehtoisten energiamuotojen teollisuus- ja tutkimusprojekteissa.

Tagit: 

Moottoriurheilussa autolaboratoriollamme on pitkä ja menestyksekäs historia. Aloitimme moottorien säätötyöt asiakaspalveluna vuonna 1995, ja jo muutamaan vuotta myöhemmin säätämillämme autoilla saatiin menestystä niin kansallisissa sarjoissa kuin MM-tasolla.

Moottorinohjaus ja säätäminen

Moottorien säätäminen ja moottorinohjaustekniikka ovat osana opetustamme ja palvelutoimintaamme. Moottorinohjauselektroniikan avulla pystytään ohjaamaan moottorin toimintoja halutuiksi kulloisenkin tarpeen mukaisesti. Moottoriurheilussa tavoitteenamme on paras mahdollinen suorituskyky yhdistettynä luotettavuuteen sekä alhaisiin päästöihin ja kulutukseen. Osaamistamme voidaan hyödyntää esimerkiksi biopolttoaineella toimivissa CHP-laitoksissa.

Moottorin ja auton ohjauselektroniikka ovat autotekniikan yksi nopeimmin kehittyviä osa-alueita. Nykyaikaisiin sulautettuihin järjestelmiin voidaan kirjoittaa haluttu ohjelmapohja kohteen toimintojen mukaisesti. Tietokoneohjatun elektroniikan avulla pystytään ohjaamaan kaikkia nykyaikaisen moottorin toimintoja kuten esimerkiksi polttoaineen suihkutusta, sytytystä, ahtopaineen ja venttiilien ajoitusta. CAN-tiedonsiirron avulla voidaan kommunikoida muiden ohjainlaitteiden kanssa tai ohjata järjestelmän muita laitteita.


Tiedon kerääminen ja analysointi

Mittaustulosten kerääminen ja tallentaminen samalle aikajanalle on tärkeää moottorien säätämisessä ja optimoinnissa. Tallennetuista mittaustuloksista pystymme analysoimaan moottorin ja toimilaitteiden toimintaa sekä tekemään muutoksia analyysien perusteella. Kerätyn tiedon analysointia voidaan hyödyntää monissa muissakin sovelluskohteissa esimerkiksi kuljettajien ajokoulutuksessa ja ajoneuvojen ajokäyttäytymisen tutkimuksessa.


Moottorien toiminnan analysointi ja optimointi

Moottorien menestyksellinen säätäminen ja suunnittelu edellyttää moottorin toiminnan syvällistä tutkimusta sekä mittaustuloksia. Tutkimustoiminta on yksi pääpainoalueitamme.

Pystymme mittaamaan moottorin toimintaa useilla menetelmillä yhtäaikaisesti ja keräämään tiedot yhteen järjestelmään.