Olet Oulun ammattikorkeakoulun vanhoilla sivuilla. Siirry uusille sivuille tästä.
Oulun ammattikorkeakoulu :: Ajankohtaista

Ajankohtaista

30.9.2019

Kiitos kaikille Likiksessä mukana olleille!

Takana on onnistunut tapahtuma ja paljon uusia kokemuksia ja tuttavuuksia. Toivottavasti näemme ensi vuonna uudelleen! 

Tässä vielä tunnelmia vuoden 2019 Likis-lähiruokatapahtumasta:

7.9.2019

Likiksen paikkamyynti on nyt suljettu. Myyjiä on tulossa tänä vuonna ennätysmäärä ja tuotevalikoimakin tulee siten olemaan todella monipuolinen.

Myyntiin on tulossa muun muassa JJ-lihan laitumella kasvanutta Pohjoissuomenkarjan luomulihaa, lammastuotteita, luomunaurista ja -retikkaa Torniosta, hunajatuotteita, Linnunradan tilan öljyhampputuotteita ja monipuolisesti yrttituotteita, kosmetiikkaa ja käsitöitä eri myyjiltä, perunaa, valkosipulia ja kasviksia unohtamatta.

Kalamyynti on yhdistetty Kalatori-kokonaisuudeksi, josta löytyy paikallisten kalastajien pyytämää kalaa ja kalavalmisteita sekä Kuoreesta gourmeeta-hankkeen kehittämiä uusia herkullisia kuoretuotteita. 

Mukaan ilmoittautuneet myyjät löydät tästä. Enää kaksi viikkoa, niin päästään ostoksille ja nauttimaan lähiruoasta ja markkinatunnelmasta!

29.8.2019

Vielä ei ole kesä aivan päättynyt ja saadaan nauttia auringosta ja lämmöstä!

poni.jpg

Likiksen valmistelut ovat edenneet koko kesän ajan ja syksyä kohti vauhti vain kiihtyy. Kesän aikana kävimme muun muassa ilahduttamassa vierailijoita Elliot-ponin kanssa Villiyrttikarkeloissa ja tapasimme tuottajia ja lähiruoan ystäviä REKO-jaossa. Kauhalan tilalla syntyi Likiksen uusi suloinen maskottivasikka, joka sai seuraajiemme keksimän hienon nimen Riemu.

riemu.jpg

Facebookissa on pyörinyt läpi kesän erilaisia arvontoja ja olemme saaneet jakaa ihania palkintoja ja lahjakortteja jo monelle onnekkaalle. Tälläkin hetkellä kilpailussa on tarjolla kaksi puistolan lahjakorttia ja OAMKin tarjoama upea tuotepaketti, käyhän siis kurkkaamassa! Lisääkin on vielä luvassa!

arvonta-4vk.jpg

Likiksen ohjelma on jo selvillä, luvassa on taikuriesityksiä, tanssia, musiikkia, kalanperkkuukilpailu ja sirkansyöntikilpailu. Lauantaina tapahtumasta järjestetään ilmainen kuljetus maitotilalle Ylikiiminkiin, jossa kiinnostuneet pääsevät tutustumaan maitotilan elämään. Likikseen on tulossa myyjiä mukava määrä, ja tuotevalikoima on takuulla monipuolinen. Jokaiselle löytyy varmasti jotakin!

Pian nähdään!

29.5.2019

Kävimme moikkaamassa alpakoita Linnunradan tilalla!

Villat on nyt keritty ja alpakat valmiita kesän viettoon. Kerinnän jälkeen villa pitää putsata huolellisesti ja sitten se lähetetään käsiteltäväksi eteenpäin. Myöhemmin siitä valmistetaan upeita, aivan erityisen lämmittäviä ja pehmeitä tuotteita syksyn viileneviä iltoja ja talven pakkasia varten. Nyt saamme kuitenkin valmistautua kesäkauteen ja Linnunradan tilallakin on luvassa monenlaista ohjelmaa. On joogaa alpakoiden kanssa, metsäretkiä, alpakka-agilityä, vierailupäiviä tilalla ja vierailuja alpakoiden kanssa erilaisissa tapahtumissa. Esimerkiksi tänään he ovat mukana Tyrnävän Kesänportti -tapahtumassa ja kesäkuun 15. päivä he suuntaavat Villiyrttikarkeloihin Oulun Åströmin puistoon. 

madonna-m.jpg

 daisy-m.jpg

Alpakkakatraaseen on kevään aikana liittynyt uusi jäsen, Madonna. Madonna on upea harmaan sävyinen 7-vuotias alpakka, joka on luonteeltaan reipas ja menevä kaveri. Se on löytänyt nopeasti paikkansa uudessa laumassa ja tuli innokkaasti moikkaamaan vierailijoita. Tilalle on elokuussa odotettavissa vielä lisää alpakoita, nimittäin Daisy ja Aava ovat tiineenä! Jännityksellä odotamme, minkä värisiä alpakkavauvoja sieltä syntyy, äidit kun ovat vaalean sävyisiä ja isä aivan tumma.

hamppudeo-m.jpg hamppu-m.jpg

Ihasteltuamme alpakoita ja pihalla tepastelevia touhukkaita kanoja, pääsimme tutustumaan kevään uutuustuotteisiin. Niitä ovat herkullinen välipalapatukka Hamppu-Omppu ja kosmetiikkatuote Hamppu Deo eli täysin luonnollinen deodorantti. Deodoranteista löytyy kaksi ihanaa tuoksua, metsäinen kataja ja raikas sitruunaruoho. Hamppu-Omppu välipalapatukan maku vie mennessään ja se on erittäin ravintorikas, joten sillä jaksaa helposti, vaikka lounas jäisikin välistä.

voikukka-m.jpg

Näihin uutuuksiin ja kaikkiin muihinkin tuotteisiin voit tutustua Linnunradan tilan kotisivuilla. Ostoksia pääset lisäksi tekemään lähiruokarinki-Rekossa sekä syksyllä tietysti Likiksessä, ja tuotteiden jälleenmyyjinä toimivat muun muassa Zeppelinin ja Oulun Kaakkurin Life-myymälät, Kofeiinikomppania ja Valkean Natural-myymälä.

Kiitos Sanna Siira ja Linnunradan tila, sekä mukavaa kesän odotusta kaikille Likiksen seuraajille!

3.5.2019

Tiedätkö, millainen kala on kuore? Meille se ei ollut kovinkaan tuttu, ennen kuin pääsimme maistelemaan siitä valmistettuja herkkuja Kuoreesta gourmeeta –hankkeen järjestämässä maistatustilaisuudessa. Kuore, eli myös norssiksi kutsuttu kala on aiemmin ollut Suomessa hyvinkin suosittu ruokakala ja yhä edelleenkin esimerkiksi Venäjällä kuoretta pyydetään jopa enemmän kuin muikkua. Se on pieni, muikunnäköinen sisä- ja murtovesien kala ja se kuuluu lohikaloja muistuttavien kuorekalojen lahkoon.

DSCF4476.JPG
Kuvassa kalastaja Lauri Halonen ja kalatalousneuvoja Iiro Majuri

Pääsimme maistatustilaisuuden yhteydessä keskustelemaan kalastaja Lauri Halosen ja kalatalousneuvoja Iiro Majurin kanssa ammattikalastuksesta ja kuoreen pyynnistä. Kuoreesta gourmeeta –hankkeen tarkoituksena on selvittää kuoreen pyyntialueita ja jalostusmahdollisuuksia, ja luoda kuoreelle kysyntää uusien tuotteiden myötä. Maistatustilaisuudessa tarjotut kehittämisvaiheen kuoresäilykkeet olivatkin jo erittäin hyviä tuotteita! Säilykkeet toimivat erinomaisesti vaikkapa ruisleivän päällä retkieväänä, mutta kuoretta voi hyvin myös ostaa tuoreena ja paistaa pannulla. Aiemmin sitä on myös kuivattu evääksi metsästys- ja kalastusreissuille.

Kuoretta ei toistaiseksi juurikaan kalasteta kohdekalana, vaan sitä saadaan muun muassa muikun pyynnin yhteydessä. Tällä hetkellä löydät sitä kalaliike Kuhasta Iistä, Kalapuohista Kellon Kiviniemestä tai suoraan kalastajilta. Monet kalastajat ovat ottaneet facebookin markkinointikanavakseen ja osa myy tuotteitaan Rekossa ja kalastajien omissa myyntiringeissä. Esimerkiksi seuraavista linkeistä pääset tutustumaan lähialueen kalatarjontaan:

Halosenlahden kala, Haukipudas

Tmi Louve - Kalastaja, Hailuoto

Halosen Kala, Kello

Kalakauppa P. J Leinonen, Kello

Myös Lähiruokaa Perämerestä kannattaa ottaa seurantaan https://www.facebook.com/peramerenkalaa/

Me suomalaiset syömme paljon kalaa, mutta suosio on kääntynyt kotimaisista kaloista tuontikaloihin. Jopa 80% syömästämme kalasta on tuontikalaa, suosituimpana Norjasta tuotu lohi. Vielä 80-luvun alussa puolet kalasta oli kotimaista alkuperää. Kotimaisista kaloista suosituin on kasvatettu kirjolohi. Olemme tottuneet ostamaan kalan valmiiksi jalostettuna, ja esimerkiksi kotimaiselle ahvenfileelle on runsaasti kysyntää, mutta kokonaisia luonnonkaloja ostamme vähemmän. Pyyntikaloista suosituimpia Oulun alueella ovat siika, lohi, ahven ja maiva, eli merimuikku.

IMG-20190424-WA0013.jpg

Jotta luonnonkalaa olisi jatkossakin ruokapöydissämme, sille pitää olla ostajia. Luonnonkala on terveellistä ja sen hiilijalanjälki on pieni. Paljon puhutut dioksiini- ja PCB-pitoisuudet ovat laskeneet jatkuvasti ja useimpien luonnonkalojen syöminen on turvallista. Vain isoimpien silakka- ja lohiyksilöiden PCB-pitoisuudet ylittävät vielä suositusrajat, mutta niidenkin suunta on laskemaan päin. Monissa tutkimuksissa onkin todettu, että myös lohen ja silakan syönnin terveysvaikutukset ylittävät moninkertaisesti niiden haitat. Kalastuksessa vedestä poistuu ravinteita ja rehevöityminen vähenee, joten lähellä pyydetty kala on ympäristöystävällinen valinta lautaselle.

IMG-20190424-WA0014.jpg

Kalastus on vaativa ammatti, ja ammattikalastajien työ on hyvin monipuolista. Käytössä voi olla useita erilaisia pyyntimuotoja, joita vaihdellaan pyyntikalan ja vuodenajan mukaan. Talvella nuottaus on suosittu menetelmä, kesällä pyydetään verkoilla ja troolaamalla. Myös rysiä ja katiskoita käytetään. Kalastajat ovat usein monitaitureita ja he tuntevat ja osaavat tarvittaessa myös korjata omat työvälineet ja koneet. Tällaisia taitoja tarvitaan, sillä vesillä toimitaan yleensä yksin. Kalastamaan oppii kokemuksen myötä, ja uudet kokelaat aloittavat työnsä yleensä kokeneemman kalastajan opissa. Kalastamisen lisäksi työhön kuuluu paljon kalankäsittelyä ja jalostamista, ja osalla kalastajista myös myyntityötä.

IMG-20190424-WA0015.jpg

 

IMG-20190426-WA0004.jpg

Ammattikalastajia on Suomessa noin 700, mutta usein kalastamisen lisäksi he tekevät muutakin työtä. Perämerellä kalastajia toimii noin 60. Ammattikalastajien keski-ikä on noussut jo yli viiteen kymmeneen ja uusia kalastajia yritetään saada työn pariin muun muassa Mestari-Kisälli-hankkeiden kautta. Suomen vesillä monia kalalajeja voisi pyytää nykyistä enemmänkin, niin että kalastus on yhä kestävällä tasolla, toisin kun maailmalla monet kalakannat ovat ehtyneet lähes kokonaan. Kuoreesta gourmeeta –hanke on tärkeä projekti kotimaisen kalan hyödyntämisen edistämiseksi, mutta myös kuluttajien asenteilla ja tottumuksilla on suuri merkitys. Kuinka usein sinä valitset kotimaisen kalan? Voisiko lautaselle valita myös entistä useammin vapaana kasvaneen silakan, maivan tai kuoreen?

Lähteet: LukeEvira, THL, Luke ja SYKE

 

27.3.2019

Lähiruoka on nyt kaikkien huulilla. Se tarkoittaa lähellä tuotettua, kotimaista ja laadukasta ruokaa. Lähiruokaa ostamalla kuluttaja samalla tukee lähialueensa tuottajia ja pienentää hiilijalanjälkeään. Lähellä tuotettu on tuontitavaraa ekologisempi vaihtoehto. Lähiruokaa saa erilaisista lähiruokatapahtumista ja -ringeistä, mutta myös marketeista ja tietysti ravintoloista.

Tänään kävimme vierailulla Oulun keskustassa sijaitsevassa Ravintola Puistolassa, jossa paikallisuus ja laatu sekä näkyy että maistuu. Haastattelimme ravintoloitsija Sari-Helena Forsmania lähiruoan merkityksestä ja tulevaisuuden näkymistä.

_Y6A4890.jpg
Kuvassa Ravintola Puistolan keittiömestari Jarno Winberg ja ravintoloitsija Sari-Helena Forsman

Mitä lähiruoka merkitsee sinulle ravintoloitsijana?

Se merkitsee todella paljon. Se on yksi tärkeimmistä arvoista ja raaka-aineet ravintolassamme valitaan aina kauden tuotteiden mukaan. Nykyisin on hienoa se, että vanhoja säilöntämenetelmiä, kuten fermentointi, on alettu ottaa uudelleen käyttöön. Ravintola Puistolassakin säilötään jonkin verran itse sieniä ja marjoja ja kuivataan yrttejä. Teen myös paljon yhteistyötä lähialueen tuottajien ja muiden alan toimijoiden kanssa, sekä osallistun lähiruokaan liittyviin hankkeisiin.

Minkälaisia lähituotteita Ravintola Puistolassa käytetään?

Lihatuotteita saadaan pitkälti lähialueelta, samoin kalaa ja monia kasviksia, sekä kananmunia. Esimerkiksi Viskaalin tila Muhokselta toimittaa ravintolaan naudanlihaa, ja lampaanlihaa saadaan Hailuodosta ja Myllymäen tilalta Pyhäsalmelta. Katan Kanalasta, Haapajärveltä hankitaan ravintolaan kananmunia ja kalat toimittaa Kalaliike H.Kuha Iistä ja kesällä myös Perämeren lohta haetaan Kellon Kiviniemen kalasatamasta tutulta kalastajalta. Minnamaa Tyrnävällä tuottaa erilaisia kasviksia kuten maa-artisokkaa ja kurpitsatuotteita sekä pensasmustikoita. Puistolassa tarjoillaan myös kotimaista Mangaliza-porsasta, jota hankitaan Siikalatvalta Sovisalon tilalta.

puistola-02.jpg
Viskaalin pihvikarjan ulkofileepihvi

Millä tavalla lähiruokaa markkinoidaan?

Lähiruoka näkyy tietysti ruokalistassa, eli siinä kerrotaan mistä annoksien liha tai kala on peräisin. Lähiruokaa ja tuottajia nostetaan esille myös ravintolan nettisivuilla ja somekanavissa. Ihmiset ovat kiinnostuneita ruoan alkuperästä ja asiakkaille pystytään aina kertomaan, mistä annosten raaka-aineet tulevat.

Minkälaisia haasteita lähiruoan hyödyntämiseen liittyy?

Haasteita asettaa toimijoiden pienuus ja tuotteiden pienet toimitusmäärät. Toimintavarmuus on lähiruoassa oma haasteensa, sillä pienemmiltä tuottajilta saadaan tuotteita kausittain. Siksi ruokalista elää ja muuttuu kauden mukaan. Villiruoka ja esimerkiksi erilaisen lihan ja ruhonosien hyödyntäminen vaatii myös kokilta suurta taitoa ja kiinnostusta. Suomen satokausi on lyhyt ja talvi pitkä, joten lähiruoka talvisaikaan keskittyy pääosin liha/kalatuotteisiin. Syksyllä talveksi säilötään marjat ja sienet lähimetsistä, joita käytetään niin pitkälle kuin niitä talvisaikaan riittää!

puistola-03.jpg
Perämeren siikaa

Miltä näyttää lähiruoan tulevaisuus?

Tulevaisuudessa olisi hienoa hyödyntää vielä enemmän villiruokaa. Suomen luonnossa on marjojen lisäksi paljon muitakin ravinnoksi kelpaavia kasveja, kuten horsma eli ”köyhän miehen parsa”, voikukka, vuohenputki, siankärsämö, syreeni ja nokkonen, mutta villiruokatuntemusta täytyy olla, osata kerätä ja hyödyntää. Tarvitsemme toimijoita, joilta niitä voidaan hankkia ravintoloiden hyödynnettäväksi. Lähiruokatrendi kasvaa koko ajan ja yhteistyö alan toimijoiden ja ravintolan välillä on tärkeää.

puistola-04.jpg
Puistolassa leivottu marja-suklaamoussekakku

P.s Käy kurkkaamassa Puistolan nettisivut ja seuraa heitä facebookissa ja instagramissa. Arvomme ennen Likistä viisi Puistolan lahjakorttia, joten pysy kuulolla! 

Jutun kuvat: Teija Soini
 

31.1.2019

Kävimme Likis-työryhmän voimin vierailemassa uudella yhteistyötilalla Kempeleessä. Linnunradan tilalla viljellään öljyhamppua ja lisäksi siellä asustaa viisi alpakkaa. Alpakoita pääsemme näkemään myös ensi syksyn Likiksessä!

 linnunradantila-k1.jpg

Öljyhamppu on monipuolinen kasvi, jonka siemenistä voidaan jalostaa erilaisia rouheita, öljyä ja kosmetiikkaa. Siementen ravintoarvot ovat huikeat, sisältäen runsaasti hyvälaatuisia rasvoja, proteiinia ja vitamiineja. Mielenkiintoista on myös kasvin positiivinen vaikutus maan kasvukuntoon. Öljy- ja kuituhamppu ovat molemmat kovia kilpailijoita rikkaruohoille ja niiden syvät juuret kuohkeuttavat maata parantaen seuraavien viljelykasvien menestymistä. Siinä missä öljyhamppu on erinomainen elintarvikekasvi, kuituhampusta saadaan jopa lasikuitua kestävämpää materiaalia muun muassa autoteollisuuden tarpeisiin. Kuidusta valmistetaan myös paperia, tekstiilejä ja lankaa. 

linnunradantila-k2.jpg

Tilan alpakatkin hyötyvät öljyhampun vitamiineista, vaikka ne muutoin ovatkin sopeutuneet hyvin karuihin olosuhteisiin ja pärjäävät niukalla ruoalla. Alpakan villa on jopa kahdeksan kertaa lampaan villaa lämpimämpää. Alpakan villan etu on myös se, ettei se kutita. Alpakat keritään kerran vuodessa keväällä, kun ne eivät enää tarvitse paksua villaa lämpimänä pysymiseen. Linnunradan tilan alpakat käyvät myös vierailuilla erilaisissa tapahtumissa ja tarjoavat elämyksiä ihmisille myös kotitilallaan. 

Meillekin oli hieno kokemus päästä ruokkimaan ja ihastelemaan alpakoita, jotka kyllä hurmaavat olemuksellaan kenet tahansa. Jotakin todella rauhoittavaa noissa suurisilmäisissä ja pörröisissä kavereissa on.

Lisää kaveruksista pääsemme kuulemaan kevään ja kesän aikana, muistakaa siis seurata Likistä Facebookissa ja Instagramissa (likis_oulu)!

Käy myös kurkkaamassa Linnunradan tilan Facebook-sivut!

 

15.11.2018

Vuoden 2019 Likiksen järjestelyt ovat alkaneet ja uusi työryhmä on valittu. Likis järjestetään jälleen opiskelijalähtöisesti ja ryhmään kuuluu neljä iloista ja reipasta agrologi-opiskelijaa. 

Pääsimme jo harjoittelemaan tapahtuman järjestämistä korkeakoulujen Avoimet ovet-tapahtumassa Kotkantiellä. Olemme saaneet hyviä vinkkejä edelliseltä Likis-työryhmältä ja pohdimme myös uutta ohjelmaa seuraavaan Likis-lähiruokatapahtumaan. Päivitämme ahkerasti Facebookia ja Instagrammia, joita seuraamalla pysyt mukana järjestelyissä, voit osallistua arvontoihin ja kilpailuihin ja voit vaikuttaa seuraavan Likis -tapahtuman ohjelmaan.

Tervetuloa mukaan!

ryhmäkuva.jpg

Inka, Tanja, Meri-Tuuli ja Niko

21.8.2018

Likiksen kierrätystorille ilmottautuminen on auennut! Ilmottautumaan pääset tästä ja samalla löydät myös lisäinfoa kierrätystorista.

20.8.2018 

Likikseen on vielä myyntipaikkoja jäljellä, joten kaikki vaan rohkeasti mukaan tapahtumaan! Myyjäksi ilmoittautuminen sulkeutuu 6.9.2018 eli vielä on aikaa! :)

 

 24.5.2018

Tänä vuonna tapahtuman  yhteydessä pidetään Likiksen oma kierrätystori, jossa kaikilla on mahdollisuus myydä tavaroitaan. Ilmoittautuminen kierrätystorille aukeaa 20.8.2018. Ilmoittautumisesta ilmoitellaan vielä lähemmin. Pysykäähän kuulolla! :)

 

16.4.2018

Likiksen nettikauppa on nyt auennut! Verkkokaupastamme voit varata itsellesi parhaan myyntipaikan. Nopeat syövät hitaat, joten toimi nopeasti! Varaa tästä paikkasi.

 

28.2.2018

Uusi Likis 2018-työryhmä on aloittanut aktiivisesti syksyn tapahtuman järjestelyt. Uutta on kehitetty unohtamatta vanhoja hyväksi todettuja toimintoja. Parhaillaan neuvotellaan erilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa ja mietitään ohjelmaa syksyllä toista kertaa järjestettävään Likikseen. Seuraamalla facea ja instaa pysyt mukana tulevissa jutuissa!

IMG_5671.jpg

Terveisin Elisa, Jukka, Jari-Pekka ja Saska

 

  

Likiksessä on nyt myös omat somekanavat! Seuraa meitä Facebookissa, Instagramissa (likis_oulu) sekä Snapchatissä (likis_oulu).