Olet Oulun ammattikorkeakoulun vanhoilla sivuilla. Siirry uusille sivuille tästä.
Jannen ja Ainon tarina taittuu balladiksi

Jannen ja Ainon tarina taittuu balladiksi

26.2.2015 :: Teksti: Anne Aho  Kuva: Jari Haavikko

Mitä saadaan, kun kansanmusiikki ja -tanssi yhdistetään Jean Sibeliuksen kanssa? Vastaus on tunteikas tanssiteos, joka uppoutuu Sibeliuksen ja hänen Aino-rakastettunsa suhteeseen.

isoverkko_janne-ja-aino_jari-haavikko1.jpg

Janne ja Aino -tanssiteosta hiotaan kuumeisesti, sillä ensi-ilta on 11. maaliskuuta Madetojan salissa Oulussa. Oamkin, Centria-ammattikorkeakoulun, Keski-Pohjanmaan konservatorion ja Oulun Musiikkijuhlien yhteisproduktio lupaa kertoa Sibeliuksen tarinan raikkaasti.

Oamkin tanssinopettaja Petri Kauppisen ja säveltäjä, muusikko Ville Ojasen ideasta syntyneen teoksen keskiössä on yhteistyö, joka on kansantanssin ja -musiikin vahvuus.

– Produktion yhteistyö on ollut intensiivistä ja saumatonta, vaikka tekijöitä on eri kaupungeista. Työryhmän energia ja nuoruus ovat olleet eteenpäin työntävä voima, Petri Kauppinen kertoo.

Tanssijoina nähdään Oamkin tanssinopettajaopiskelijat. Musiikista vastaa Centrian ja Keski-Pohjanmaan konservatorion opiskelijoista koostuva Ostrobothnian Folk Orchestra.

Tunteet räiskyvästi esiin

Jannen roolia näyttelee muun muassa Trio Niskalaukauksesta tuttu Timo Rautiainen, ja Ainona nähdään jazzlaulaja Johanna Iivanainen. Kertojan ja Robertin roolista vastaa Aapo-Matti Puhakka.

– Olemme vieneet visiota yhdessä eteenpäin 40-henkisen työryhmän kanssa. Tämä teos on tekijöidensä summa, ei yhden taiteilijan tuotos, koreografiasta ja ohjauksesta Petrin kanssa vastaava Oamkin tanssinopettaja Milla Korja korostaa.

Kansainvälisesti tunnetuimmasta suomalaisesta säveltäjästä nähdään teoksessa muitakin puolia.

– Teoksessa on yksityiskohtaisia käänteitä Sibeliuksen elämästä, perheestä ja ystävistä. Ne eivät välttämättä ole kaikille tuttuja. Tekemäni käsikirjoitus pohjautuu faktaan, ja Heidi Maria Paalanen on tehnyt sen ja omien tulkintojensa pohjalta laulujen tekstit, Petri sanoo.

Tekijät kannustavat katsomaan teoksen jo sen ainutlaatuisuuden vuoksi.

– Janne ja Aino on ennennäkemätön taidemuoto. Tarina ei keskity epäkohtiin ja heikkouksiin, vaan menee kauneuden ja ilon kautta. Tunteet ovat elämän suola, ja niitä tuodaan räiskyvästi esiin. Nessut kannattaa varata mukaan, Milla ja Petri vakuuttavat.

Tagit: