Toimenpiteet ja tulokset
Maakunnan elintarvikeyritysten aktivointi ja kehittämistarpeiden kartoitus
Nykytila-analyysi
Tässä osakokonaisuudessa laaditaan kokoava analyysi aiemmin toteutetuista kyselyistä, haastatteluista ja muista kartoituksista, jotka liittyvät Pohjois-Pohjanmaan elintarvikealan yritysten nykytilanteeseen ja kehittämisen suuntiin ja tarpeisiin. Aineistoista nostetaan esiin alueen elintarvikealan yrityskentän kannalta merkittävimmät vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat sekä konkreettiset kehittämistarpeet nyt ja tulevaisuudessa.
Lisäaineistoa tuotetaan tarvittaessa toteuttamalla täydentävä verkkokysely. Esimerkkejä mahdollisista täydentävän kyselyn aiheista ovat kaupan alan yritysten näkemykset ja niiden vaikutukset alueen elintarviketuottajien tulevaisuuden toimintaan sekä lähiruokaryhmä REKOssa toimivien yrittäjien näkemykset toimintamallin tulevaisuudesta.
Tulokset:
- Nykytila-analyysin tulokset julkaistiin osana hankkeen sisällöllistä loppuraporttia.
- Agrologiopiskelija (ylempi AMK) Saara Pönkkö kartoitti kuluttajien ja tuottajien näkemyksiä REKO-toimintamallin kehittämisestä ja tulevaisuudennäkymistä (case REKO lähiruokaryhmä Oulu). Raportti löytyy täältä.
Yrityshaastattelut
Yrityshaastattelujen tavoitteena on avata elintarvikealan yrittäjien näkemyksiä ja kokemuksia yrittämisestä ja yritystoiminnan kehittämisestä Pohjois-Pohjanmaalla. Haastattelut suunnataan ensisijaisesti alueen avaintoimijoihin.
Tulokset:
- Yrityshaastattelujen tulokset julkaistiin osana hankkeen sisällöllistä loppuraporttia.
Vuorovaikutteiset yritystilaisuudet
Hankkeessa järjestetään 3-5 vuorovaikutteista yritystilaisuutta eri puolilla maakuntaa. Tilaisuuksien tarkoituksena on aktivoida yrityksiä verkostoitumaan keskenään ja alan tukipalveluorganisaatioiden kanssa sekä löytämään yhteisiä intressejä ja tuottamaan kehittämisaloitteita yhteisen keskustelun kautta.
Tulokset:
- Ensimmäinen yritystilaisuus, Ruokariihi, järjestettiin Oulussa 15.11.2017.
- Hanke osallistui Monetra Oy:n hankintapalvelujen ja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ry:n hankintaneuvonnan Oulussa 2.3.2018 järjestämään markkinavuoropuheluun, jossa tilaajien ja toimittajien edustajat keskustelivat valmisteilla olevasta elintarvikehankintojen kilpailutuksesta.
- Toinen yritystilaisuus, Koillismaan Ruokariihi, järjestettiin Kuusamossa 17.4.2018.
- Kolmas yritystilaisuus, Elintarvikealan kehittämispäivä ja tulevaisuustyöpaja, järjestettiin Oulussa 5.6.2018.
- Neljäs yritystilaisuus, elintarviketeollisuusyrityksille suunnattu kutsutilaisuus, Osaava elintarviketeollisuus Pohjois-Pohjanmaalle, järjestettiin Oulussa 7.2.2019.
- Koonti yritystilaisuuksista julkaistiin osana hankkeen sisällöllistä loppuraporttia.
Jatkotoimien suunnittelu
Jatkotoimet suunnitellaan sovittamalla yhteen edellisessä toimenpidekokonaisuudessa esille nousseet yritysten kehittämistarpeet ja toiveet sekä Pohjois-Pohjanmaan elintarviketalouden strategia 2017-2025. Jatkotoimien suunnittelutyössä pyritään määrittelemään, miten tki-osaamista voidaan hyödyntää nykyistä tuloksekkaammin Pohjois-Pohjanmaan elintarvikealan kehittämisessä. Keskeisellä sijalla on myös se, miten koulutuksella voidaan edistää ja luoda uutta alan osaamista maakunnassa.
Tulokset:
Hanke osallistui seuraavien kehittämiskokonaisuuksien suunnitteluun ja/tai edistämiseen (lisätiedot):
- Elintarvikeviennin koulutus
- Maa- ja metsätalousministeriön osarahoittamassa Elintarvikeviennin Osaaja –hankkeessa suunnitellaan ja pilotoidaan 30 opintopisteen laajuinen elintarvikeviennin koulutusohjelma vuosien 2018 ja 2019 aikana. ELYKE-hankkeen verkostoja ja tuloksia hyödynnettiin koulutuksen suunnittelussa ja markkinoinnissa.
- Hyönteistuotantoketjun kehittäminen
- ELYKE-hankkeen tuloksia hyödynnettiin hyönteisalan alueellisen maaseuturahastohankehakemuksen ja valtakunnallisen maaseutuhankehakemuksen sisällön suunnittelussa. Hankkeen verkostoja ja tuloksia hyödynnettiin/hyödynnetään myös näiden hankkeiden toteutusvaiheessa. Alueellisesta MiniEines - Hyönteisistä einestä ja euroja -hankkeesta löytyy lisätietoja hankkeen kotisivuilta ja valtakunnallisesta Tiedolla hyönteisalan tulevaisuuteen -hankkeesta esimerkiksi täältä.
- Elintarvikealan yritysten teknologiatietoisuus, verkostoituminen ja yhteistyö sekä kansainvälistyminen ja vienti
- ELYKE-hankkeen verkostoja ja tuloksia hyödynnettiin alueellisen EAKR-hankehakemuksen sisällön suunnittelussa ja niitä hyödynnetään myös hankkeen toteutusvaiheessa. RUOKARIIHI - Osaava elintarviketalous Pohjois-Pohjanmaalle -hankkeesta löytyy lisätietoja hankkeen kotisivuilta.
Edellisten lisäksi ELYKE-hanke osallistui valmistelutyöhön, jonka tavoitteena oli liittää Pohjois-Pohjanmaan maakunta osaksi EU:n S3 Agri-Food Platformin 'Traceability and Big Data' -verkostoa. Pohjois-Pohjanmaa liittyi verkoston jäseneksi huhtikuussa 2019.
Tiedonvälitys ja raportointi
Hankkeen tuloksista ja tuotoksista tiedotetaan hankkeen kotisivujen ja Oamkin oppimis- ja palvelukeskus Akraamon koti- ja Facebook-sivujen kautta, alueen muiden toimijoiden viestintäkanavien kautta sekä hankkeen aikana järjestettävissä yritystilaisuuksissa ja loppuseminaarissa. Lisäksi tavoitteena on laatia 2-4 hankkeen tuloksiin pohjautuvaa julkaisua. Painettavia materiaaleja ovat A3-juliste, hanke-esite ja roll-up.
Tulokset:
- Esittelymateriaalit
- Vuorovaikutteisten yritystilaisuuksien materiaalit
- Hankkeen loppuseminaari (tulosseminaari) järjestettiin Oulussa 13.11.2018. Kasvua elintarvikealalle yhdessä tekemällä -ajankohtais- ja verkostoitumisseminaarin esitysmateriaalit ja kuvagalleria löytyvät Materiaalit -sivulta.
- Julkaisut:
- Ruokariihessä puitiin Pohjois-Pohjanmaan elintarvikealaa (Aitoja makuja 1/2018, ss. 14-15)
- Lähiruokaa Oulun kaupungin ja ympäristökuntien keittiöihin – hankintarenkaan kilpailutus toteutetaan yhteistyössä alueen yritysten kanssa (ePooki asiantuntijablogi 27.3.2018)
- Kasvua elintarvikealalle yhdessä tekemällä (Aitoja makuja 4/2018, s. 17)
- Kuluttajat hankkivat laadukkaita raaka-aineita suoraan tuottajilta (Kehittyvä Elintarvike 2/2019, s. 42-43)
- Miten pienelintarvikeyritys saa tuotteensa kaupan valikoimiin? (ePooki 29/2019)
- Pohjois-Pohjanmaan elintarvikealan nykytila ja kehittämistarpeet: ELYKE-hankkeen loppuraportti (Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 52/2019)