Kuoreesta gourmeeta
Hanke on päättynyt 30.9.2020. Tutustu hankkeen tuloksiin:
- Loppuraportti
- Järvelä, M.-L. (toim.). 2020. Kuoretta ruokapöytään - kyllä, kiitos! Kuoreen matka kalastajalta kuluttajalle. ePooki 70/2020. Pysyvä osoite: http://urn.fi/urn:isbn:978-951-597-200-2.
- Heikkinen, I. & Järvelä, M.-L. 2019. Kuoreen elintarvikekäyttö kiinnostaa. Kehittyvä Elintarvike 5/2019, ss. 43–44. Rinnakkaistallenteen pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019110436536.
- Heikkinen, I. 2019. Kuoreesta gourmeeta - Vajaasti hyödynnetyn kalan elintarvikekäytön liiketoiminta- ja markkinapotentiaali. Opinnäytetyö. Maaseudun kehittämisen tutkinto-ohjelma (ylempi AMK), Oulun ammattikorkeakoulu. Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019101019835.
- Kalariihi 18.9.2020 - työpajojen tuotokset:
Hankkeen tarkoitus, tavoitteet ja toimenpiteet:
Hankkeen tarkoituksena oli nykyisellään vajaasti hyödynnetyn kuoreen (norssin) jalostusarvon nostaminen elintarvikekäytön kautta ja sitä kautta uusien liiketoimintamahdollisuuksien luominen. Tavoitteena oli
- selvittää kuoreen potentiaalisia saalismääriä sekä kalastuspaikkoja ja –aikoja Perämeren rannikon kalatalousryhmän toimialueella;
- kartoittaa kuoreen potentiaalisia kalastus- ja käsittelymenetelmiä elintarvikekäytön näkökulmasta; sekä
- kartoittaa kuoretuotteiden liiketoiminta- ja markkinapotentiaalia.
Hankkeen keskeisiä toimenpiteitä olivat
- erilaiset olemassa olevaan tietoon pohjautuvat selvitykset ja niitä täydentävät kysely- ja haastattelututkimukset;
- koekalastus- ja –käsittelytoiminta;
- laitetestaukset, työmenekki- ja kustannuskartoitus;
- tuotekehityskokeilut ja koemarkkinointi; sekä
- potentiaalisten liiketoimintamallien mallinnus.
Hankkeen toiminta-alueena oli Perämeren rannikon kalatalousryhmän toimialue ja pääasiallisena kohderyhmänä alueen ammattikalastajat ja kalatalousyritykset. Välillistä hyötyä hankkeen toimenpiteistä saivat elintarvikealan yritykset. Lisäksi tulokset ovat tki-, koulutus- ja neuvontaorganisaatioiden sekä yritys- ja elinkeinoelämää palvelevien tahojen käytettävissä. Hankkeen toteutusaika oli 1.11.2018-30.9.2020 (23 kk).