Opiskelijan opintososiaaliset asiat

Julkaistu: 12.5.2021 klo 12:21 Opettajakorkeakoulu tiedottaa

Opettajan pedagogisia opintoja voi opiskella työn ohessa, työttömänä työnhakijana, päätoimisena opiskelijana tai jäädä ansiotyöstään opintovapaalle. Kaikissa näissä elämäntilanteissa taloudellista turvaa on saatavissa.  

TE-toimisto

Mikäli olet työtön, voit ottaa opiskelupaikan vastaan ja olla opettajan pedagogisissa opinnoissa joko sivu- tai päätoiminen opiskelija. Kerro TE-toimistolle, että sinut on valittu opiskelijaksi opintoihin, jotka ovat laajuudeltaan 60 opintopistettä ja jotka ovat lisä- ja täydennyskoulutusta jo olemassa olevan tutkintosi lisäksi. Vaikka opintojen järjestäjänä on Oulun ammattikorkeakoulu, koulutus ei ole tutkintoon johtavaa koulutusta. 

Teemme lausunnon opintojen sivu- tai päätoimisuudesta TE-toimiston omalla lomakkeella. Keskustele TE-toimiston virkailijasi kanssa, täytetäänkö lomake sivu- vai päätoimisen opiskelijan näkökulmasta. Sivutoimisen opiskelijan lomakkeeseen kirjataan v. 2021 aloittaville opiskelijoille opintojen keston ajaksi koko opiskeluoikeusaika eli kolme vuotta 1.6.2021 – 31.5.2024. Tänä aikana opiskelijaa ei voida pitää päätoimisena opiskelijana, koska hän voi milloin tahansa vastaanottaa kokopäivätyötä opintojen aikana. Vaikka kyse on laajuudeltaan lyhyestä koulutuksesta, halutessaan opintoihinvoi käyttää  opiskeluoikeuden ajan.  

Mikäli kyseessä on päätoiminen opiskelija, silloin lomakkeeseen kirjataan opintojen keston ajaksi yksi vuosi. Kun olet tästä asiasta yhteydessä Ammatillisen opettajakorkeakoulun opintoneuvontaan, ilmoita samalla, milloin päätoimisuutesi alkaa ja minkä ajankohdan haluat lomakkeeseen kirjattavan. Päätoimiset opiskelijat voivat myös valmistua opinnoista nopeammin kuin vuodessa ja tuolloin ilmoitetaan suunniteltua aiemman valmistuminen TE-toimistoon. 

Työllisyysrahaston aikuiskoulutustuki 

Aikuiskoulutustukea voivat saada työelämässä olevat palkansaajat ja yrittäjät, joilla on yhteensä vähintään kahdeksan vuotta työhistoriaa. Aikuiskoulutustuki edellyttää aina päätoimista opiskelua. Kun työnantajasi on myöntänyt sinulle vähintään kahden kuukauden yhtäjaksoisen opintovapaan, voit hakea täysimääräistä aikuiskoulutustukea Työllisyysrahastolta. Liitä hakemuksesi mukaan todistus koulutukseen hyväksymisestä tai opiskelutodistus. 

Opintotuki 

Jos opiskelet opettajan pedagogisia opintoja päätoimisesti vähintään kaksi kuukautta,  sinulla voi olla mahdollisuus saada opintotukea. Tällöin opintoja tulee opiskella vähintään keskimäärin viisi opintopistettä kuukaudessa.Opintotuki sisältää opintorahan ja opintolainan valtiontakauksen. Opintotuen lisäksi voit hakea yleistä asumistukea. Tee opinto- ja/tai asumistukihakemus Kelan verkkoasiointipalvelussa. Ilmoita myös Amokin opintoneuvontaanmillä aikavälillä olet päätoiminen opiskelija.

Opiskelijakortti ja muut opiskelijaetuudet 

Ammatillisen opettajakorkeakoulun opiskelijana et saa perinteistä opiskelijakorttia ja pääsääntöisesti koulumme opiskelijat eivät myöskään ole oikeutettuja VR:n ja Matkahuollon myöntämiin matka-alennuksiin. 

Oulun ammatillisen opettajakorkeakoulun opiskelijat ovat oikeutettuja saamaan Kelan ateriatukikortin yhdeksi lukuvuodeksi opintojen päätoimisuuden kriteerien mukaisesti. Kortti annetaan syyslukukauden alussa joko oman tuutorin kautta tai se lähetetään postitse kotiin. Kortilla saa opiskelijahintaisen lounaan niissä ravintoloissa, joissa Kela tukee opiskelijan ruokailua. Ateriatuen piirissä olevat ravintolat eri puolilla Suomea löydät Kelan sivuilta opiskelijaravintolahausta. 

Lisätietoja antaa Sirpa Aalto, puh. 050 540 4122, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..