Opiskelijan opintososiaaliset asiat

Julkaistu: 6.4.2020 klo 14:35 Opettajakorkeakoulu tiedottaa

Opettajan pedagogisia opintoja voi opiskella työn ohessa, työttömänä työnhakijana, päätoimisena opiskelijana tai jäädä ansiotyöstään opintovapaalle. Kaikissa näissä elämäntilanteissa taloudellista turvaa on saatavissa.  

 

Otathan huomioon, että vallitsevan poikkeusolon vuoksi Oulun ammatillisen opettajakorkeakoulun opiskelijapalveluilla ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta palvella uusia opiskelijoita kasvokkain. Valmistelemme etänä opiskelijoidemme tarvitsemia asiakirjoja saapumisjärjestyksessä ja niiden toimittamisessa sähköisessä muodossa saattaa olla viivettä. Voimme toimittaa täytetyt lomakkeet vain sähköpostiin ilman koulun leimaa ja koulutuksen edustajan allekirjoitusta. Tarvittaessa toimita lomake eteenpäin niin, että siitä on nähtävissä lomakkeen alkuperäinen lähettäjä eli opiskelijapalveluiden työntekijä. 

 

TE-toimisto

Mikäli olet työtön, voit ottaa opiskelupaikan vastaan ja olla opettajan pedagogisissa opinnoissa joko sivu- tai päätoiminen opiskelija. Kerro TE-toimistolle, että sinut on valittu opiskelijaksi opintoihin, jotka ovat laajuudeltaan 60 opintopistettä ja jotka ovat lisä- ja täydennyskoulutusta jo olemassa olevan tutkintosi lisäksi. Vaikka opintojen järjestäjänä on Oulun ammattikorkeakoulu, koulutus ei ole tutkintoon johtavaa koulutusta. 

Teemme lausunnon opintojesi sivu- tai päätoimisuudesta TE-toimiston omalla lomakkeella, jonka toimitat meille täytettäväksi. Keskustele virkailijasi kanssa, täytetäänkö lomake sivu- vai päätoimisen opiskelijan näkökulmasta. Sivutoimisen opiskelijan lomakkeeseen kirjataan opintojen keston ajaksi koko opiskeluoikeusaika eli kolme vuotta 1.6.2020 – 31.5.2023. Tänä aikana sinua ei voida pitää päätoimisena opiskelijana, koska voit milloin tahansa vastaanottaa kokopäivätyötä opintojesi aikana. Vaikka kyse on laajuudeltaan lyhyestä koulutuksesta, voit halutessasi käyttää opintoihin antamamme opiskeluoikeuden ajan.  

Mikäli olet päätoiminen opiskelija, silloin lomakkeeseen kirjataan opintojesi keston ajaksi yksi vuosi. Kun olet tästä asiasta yhteydessä opiskelijapalveluihin, ilmoita samalla, milloin päätoimisuutesi alkaa ja minkä ajankohdan haluat lomakkeeseen kirjattavan. Voit myös valmistua opinnoistasi nopeammin kuin vuodessa ja tuolloin ilmoitat suunniteltua aiemman valmistumisesi TE-toimistoon. 

 

Työllisyysrahaston aikuiskoulutustuki 

Aikuiskoulutustukea voivat saada työelämässä olevat palkansaajat ja yrittäjät, joilla on yhteensä vähintään kahdeksan vuotta työhistoriaa. Aikuiskoulutustuki edellyttää aina päätoimista opiskelua. Kun työnantajasi on myöntänyt sinulle vähintään kahden kuukauden yhtäjaksoisen opintovapaan, voit hakea täysimääräistä aikuiskoulutustukea Työllisyysrahastolta. Liitä hakemuksesi mukaan todistus koulutukseen hyväksymisestä tai opiskelutodistus. Kun olet tästä asiasta yhteydessä opiskelijapalveluihin, kerro myös samalla, minä aikana aiot olla opintovapaalla. 

 

Opintotuki 

Jos suoritat opettajan pedagogisia opintoja päätoimisesti vähintään kaksi kuukautta, voi sinulla olla mahdollisuus saada opintotukea. Tällöin opiskelet opintoja vähintään keskimäärin viisi opintopistettä kuukaudessa.?Opintotuki sisältää opintorahan ja opintolainan valtiontakauksen. Opintotuen lisäksi voit hakea yleistä asumistukea.?Tee opinto- ja/tai asumistukihakemus Kelan verkkoasiointipalvelussa. Ilmoita myös Ammatilliseen opettajakorkeakoulun opiskelijapalveluihinmillä aikavälillä olet päätoiminen opiskelija.

 

Opiskelijakortti ja muut opiskelijaetuudet 

Ammatillisen opettajakorkeakoulun opiskelijana et saa perinteistä opiskelijakorttia ja pääsääntöisesti koulumme opiskelijat eivät myöskään ole oikeutettuja VR:n ja Matkahuollon myöntämiin matka-alennuksiin. 

Oulun ammatillisen opettajakorkeakoulun kaikki opiskelijat ovat oikeutettuja saamaan Kelan ateriatukikortin yhdeksi lukuvuodeksi. Kortti annetaan syyslukukauden alussa joko oman tuutorin kautta tai se lähetetään postitse kotiin. Kortilla saat opiskelijahintaisen lounaan niissä ravintoloissa, joissa Kela tukee opiskelijan ruokailua. Ateriatuen piirissä olevat ravintolat eri puolilla Suomea löydät Kelan sivuilta opiskelijaravintolahausta. 

 

Tarvittaessa ole yhteydessä Sirpa Aalto, puh. 050 540 4122 

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..